İhalede var vergide yok

İhalede var vergide yok

Sabah-atv havuzuna 630 milyon dolar verdikleri için kamuoyunda Havuzcu işadamları olarak bilinen kişilerin hiçbirinin vergi rekortmenleri listesinde yer almaması dikkat çekti..

İhalede var vergide yok
16px
24px
05.05.2014 08:20
ABONE OLgoogle
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), geçen yılın vergi rekortmenlerini açıkladı. Listenin ilk sırasında geçen yılın ikincisi Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç yer alırken, ilk 10’da Koç Ailesi’nden beş isim yer buldu. Türkiye genelinde en çok gelir vergisi beyan eden ilk 100 listesine girenlerden 32’si isminin gizli kalmasını istedi. Bu rakam 2012’de 35’ti. İlk 100 listesine girenlerin geçen yıl ödediği toplam vergi bir önceki yıla göre yüzde 11 artışla 558 milyon 826 bin 469 TL’ye yükseldi. Bu 2012’de 503 milyon 193 bin 987 TL’ydi.

HAVUZCU VE ZARRAB YOK

Listenin ilginç tarafı, 100 milyar lira tutarındaki üçüncü havalimanını yapan ve Sabah-atv havuzuna 630 milyon dolar verdikleri için kamuoyunda Havuzcu işadamları olarak bilinen Mehmet Cengiz, Nihat Özdemir, Celal Koloğlu, Cemal Kalyoncu ve Mehmet Nazif Günal’dan hiçbirinin listede yer almaması oldu. Ayrıca TMSF’nin 985 milyon liraya satışa çıkardığı BMC’yi 751 milyon liraya satın alan Star ve Akşam gruplarının sahibi Ethem Sancak, 25 milyar liralık altın ticaretiyle cari açığı kapattığını söyleyen 17 Aralık soruşturması zanlısı Reza Zarrab da yer almadı. Bunun dışında başta TOKİ olmak üzere, kamu ihalelerinin ve özelleştirmelerin AKP’ye ve Cemaat’e yakın birçok yıldız isminin de en çok vergi ödeyenler listesinde yer almaması dikkat çekti.

ÜLKER 16., ZORLU GİREMEDİ

2.4 miyon lira vergi ödeyenlerin bile sıralamada yer bulduğu vergi rekortmenleri listesinde dikkat çeken bir başka gelişme de 3.4 milyar dolarlık servetiyle Türkiye’nin en zengini seçilen Murat Ülker’in 6.1 milyon lira vergiyle, 16’ıncı sırada yer alması oldu. Ülker, 6.2 milyon lira vergi ödeyen şovmen Acun Ilıcalı’nın bir basamak gerisinde kaldı. Listenin bir başka sürprizi de Vestel’in de sahibi olan ve son olarak İstanbul Zincirlikuyu’da inşaat izninin üç katı büyüklüğünde Boğaz’a nazır AVM yapan işadamı Ahmet Nazif Zorlu ve ailesinden kimsenin listede yer almaması oldu.

KOÇ’TAN 37.5 MİLYON 

Vergi rekortmenleri listesinde; Şarık Tara, Aydın Doğan ve adının açıklanmasını istemeyen iki kişi ilk 10’da yer aldı. 2012’de 26.1 milyon TL vergi ödeyen Mustafa Koç, geçen yıl 37.5 milyon TL’yle birinci olurken, listenin ikinci sırasında yer alan Semahat Sevim Arsel, geçen yıl 31.7 milyon TL’nin üzerinde vergi ödedi. İlk 100’ün üçüncü sırasında yer alan Suna Kıraç da 26.9 milyon TL vergi ödedi. Listede dördüncü sırada yer alan Mustafa Koç, 22.6 milyon liranın üzerinde, beşinci sırada yer alan Ali Koç ise 19.3 milyon liranın üzerinde vergi ödedi. Ömer Koç ise 19 milyon TL vergiyle altıncı sırada yer aldı.

VERGİ YÜZDE 14.6 ARTTI

GİB’ten yapılan açıklamaya göre, Türkiye genelinde 2013 vergilendirme dönemi için yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilen matrah toplamında bir önceki döneme göre yüzde 13.4, tahakkuk eden gelir vergisi toplamında ise yüzde 14.6 arttı. Gayrimenkul sermaye iradı beyanlarındaki artışlar ise sırası ile matrahta yüzde 11.06, vergide yüzde 13.34 olarak gerçekleşti.

100 kişi 558 milyon vergi ödedi 3 yandaşın 608 milyon vergisi silindi

En zengin 100 kişi 558 milyon TL vergi verirken, geçtiğiniz yıl Taraf, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde bulunan Merkezi Uzlaşma Komisyonu’nun, hükümete yakınlığı ile bilinen Cengiz İnşaat, Yeni Şafak Gazetesi’nin sahipleri Albayrak Grubu’nun ve Elektromed Şirketi’nin 608.8 milyon liralık vergi borcunu sildiğini yazmıştı. Kurul, üç ayrı şirket ile yaptığı uzlaşma soncunda toplam 615.9 milyon liralık vergi borcunu, 7 milyon liraya düşürmüştü.

Şimşek’ten teşekkür

Vergi rekortmenlerine kutlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Anayasamıza göre herkes mali gücüne göre vergi ödemekle mükelleftir. Vergi yükümlülüğü aynı zamanda toplum içinde yaşamanın da gereğidir. Toplanan vergiler, doğru kullanıldığı takdirde birçok yatırıma vesile olarak ekonomik büyümemize katkı sağlamaktadır.

Ödediği vergilerle ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunan 2013 yılı Gelir Vergisi Türkiye Geneli İlk 100 sıralamasına girmiş mükelleflerimiz başta olmak üzere tüm mükelleflerimize bir kez daha teşekkür eder, çalışmalarında başarılar dilerim” dedi.
Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde