İflas listeleri maille dolaşıyor, sanayici tedirgin

İflas listeleri maille dolaşıyor, sanayici tedirgin

İşadamları ve bankaların elinde dolaşan iflas listesi, şehirdeki sanayiciyi tedirgin etmiş durumda.

İflas listeleri maille dolaşıyor, sanayici tedirgin
16px
24px
27.03.2015 06:02
ABONE OLgoogle
İhracatın hızla düştüğü Gaziantep’te fabrikalardan çıkarılan işçi sayısının artması ve borçların ödenememesi gibi etkenler sanayiciyi zorladı.

Son günlerde etkili sanayicilere gönderilen ve bir anda yayılan bir e-mail ise şehirde ciddi tedirginlik oluşturdu. Batan ve zor durumda olduğu iddia edilen 39 firmanın isimlerinin listelendiği e-maildeki bazı firmaların iflas erteleme kararı aldırması ise sanayicileri daha çok kaygılandırdı. Listede sadece Motif Halı, malî açıdan zor durumda olmadığını yerel gazetelere verdiği ilanla duyurdu. Firmanın avukatı, konuyu mahkemeye taşıdıklarını söyledi.

[email protected]’ isimli elektronik adresten gönderilen e-mailde firmaların adları açıkça belirtiliyor. “Batanlar, dolandıranlar ve malî olarak tehlikeli durumdaki tekstil firmaları” başlığıyla verilen e-mailde, “Ekonomik durumlar sektörümüze etkisini göstermeye başladı. Bu firmalardan uzak durmak gerekir. Bazıları battıklarını saklıyor, bazıları mal topluyor. Birkaçının Rusya krizinden, dolar kurundan dolayı mücadele gücü kalmadı. Factoring, banka, gümrük bilgilerine göre bu firmaların geri dönüşü olma şansı kalmadı. Ticaretinizde dikkatli olun. 2015 çok tehlikeli geçiyor, ticari ilişkilerinizi dikkatli yürütün.” ifadeleriyle firmalar zan altında bırakıldı. Bazı firmaların karşısına ise kısa açıklamaların yazıldığı görüldü.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 2014 yılında Türkiye’de nakdi kredilerin mevduata oranının en yüksek olduğu şehir Gaziantep. Tasarrufların kredilere oranı yüzde 352 olarak gerçekleştiği Gaziantepli sanayici, her 1 lirayı bankaya yatırırken, yaklaşık 3,5 lirayı da bankadan kredi olarak çekti ve harcadı.

2009 yılında 5,1 milyar lira kredi kullanan Gaziantep, 2014 yılında 30,7 milyar lira kredi kullandı. Gaziantep, tasarrufların kredi oranında İstanbul, Ankara, İzmir ve Kocaeli gibi dev sanayi şehirlerini geride bıraktı. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Gaziantep’in 2015 Ocak-Şubat dönemi ihracatın da, bir önceki döneme oranla yüzde 9,6 oranında düşüş yaşandığını belirtiyor.
Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde