İflas erteleme kaldırılıyor... İşte yerine gelecek sistem...

İflas erteleme kaldırılıyor... İşte yerine gelecek sistem...

İflas Erteleme Kurumu yürürlükten kaldırılacak, Kurtarma Anlaşması Kurumu gelecek.

İflas erteleme kaldırılıyor... İşte yerine gelecek sistem...
16px
24px
30.01.2018 12:29
ABONE OLgoogle

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ "Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik 93 maddeden oluşan reform paketini TBMM'ye sevk edeceğiz." dedi. Akdağ, iflas erteleme ile ilgili de önemli bir açıklama yaptı. Akdağ "Uygulamada zaman zaman kötü kullanılmaya da açık olduğu anlaşılan iflas ertelemeyi kaldırıyoruz" şeklinde konuştu.

İflas Erteleme Kurumu yürürlükten kaldırılacak, Kurtarma Anlaşması Kurumu gelecek.

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "İflas erteleme ile konkordatoyu bir araya getirerek yeni bir reform hazırladık" dedi.

Akdağ, ygulamada zaman zaman kötü kullanılmaya da açık olduğu anlaşılan iflas ertelemenin kaldırılacağını ifade ederek şöyle dedi:

"İflas erteleme ile konkordatoyu bir araya getirerek yeni bir reform hazırladık. Detayları önümüzdeki günlerde Adalet Bakanı açıklayacak. Şirketlerin tasfiyesinden ziyade ticari hayata devamını esas alıyoruz. İflas Erteleme Kurumu tamamen yürürlükten kaldırılıyor, konkordato revize edilerek bir Kurtarma Anlaşması Kurumu oluşturuluyor."

31 Temmuz 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 669 sayılı KHK’nın 4 üncü maddesi ile Olağanüstü Hal (OHAL) devam ettiği sürece İcra ve İflas Kanunu’nun 179 uncu maddesi uyarınca sermaye şirketleri ile kooperatifler tarafından iflasın ertelenmesi talebinde bulunulamıyor ve bu yönde yapılan talepler mahkemelerce reddediliyor.

İşte Akdağ’ın açıklamalarından satırbaşları:

* Şirket kuruluşunda yüzde 25'lik sermaye blokajı şartını kaldırıyoruz, şirketler 24 ay içinde ödemeyi gerçekleştirecek.

* Şirket kuruluşunu 7 işlemden 1 işleme indiriyoruz.

* Tasarı ile kurtarma anlaşması kurumu oluşturuluyor.

* En önemli adımı icra iflas süreçlerinde atıyoruz.

*Uygulamada zaman zaman kötü kullanılmaya da açık olduğu anlaşılan iflas ertelemeyi kaldırıyoruz."

* Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik 93 maddeden oluşan reform paketini TBMM'ye sevk edeceğiz.

2004'TEN BERİ UYGULANIYORDU

Türkiye'de 2004 yılından beri uygulamada olan iflas erteleme mekanizması, Temmuz 2016'da çıkan bir KHK ile yasaklandı. Yasağın gerekçesini ise, FETÖ ile ilişkili şirketlerin anılan mekanizmadan yararlanmasının önüne geçmekti. Mali dar boğaza giren şirketler, aldıkları iflas erteleme kararı ile hacizlere karşı korumaya alınmış oluyordu.

PİYASANIN İHTİYACI VAR 

Bugüne kadar bir çok iflas erteleme dosyasına bakan avukat Şevket Çelik, karara ilişkin "İflas erteleme kurumunun ismi değişse bile ekonomi ve reel piyasa sisteminin acil olarak böyle bir hukuksal kuruma ihtiyacı bulunmaktadır. Yeniden yapılandırma olarak öngörülen sistemde sürenin en az 36 ay olması gerektiği, daha düşük süreli bir yasal korumanın uygulama da çok başarılı olamayacağını düşünüyorum" dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde