Pratik'le Koçtaş'a kafa tutacak

Pratik'le Koçtaş'a kafa tutacak

2015 yılında Türkiye'de 30 mağaza açmayı planlayan Praktiker, franchiselarla birlikte ilk yıl 40 milyon dolar yatırım yapacak.

Pratik'le Koçtaş'a kafa tutacak
16px
24px
22.10.2014 10:55
ABONE OLgoogle
Alman yapı marketi Praktiker'in Türkiye'deki isim haklarını Hollanda merkezli PracticalRetail Holding satın alırken, şirket 2015 yılında 30 mağaza açmayı hedefliyor.

2015 yılında Türkiye'de 30 mağaza açmayı planlayan Praktiker, franchiselarla birlikte ilk yıl 40 milyon dolar yatırım yapacak. Türkiye'de kendi mağazalarının yanı sıra franchiselarla büyümeyi planlayan Praktiker, orta vadede ise 100 mağazaya ulaşmayı hedefliyor.

Almanya'da kurulan Praktiker, Türkiye'ye ilk kez 1997 yılında gelirken, Praktiker Almanya iflas ettikten sonra Türkiye'nin de yer aldığı diğer ülkelerdeki mağazalarını satma kararı almıştı.

Praktiker’in Türkiye’deki yeni konsepti, Hollanda merkezli Practical Retail Holding BV şirketinin Başkanı Benjamin Schaller Steiner, Praktiker Türkiye Genel Müdürü Tayfun Kutlu Practical Retail Holding BV şirketinin Yönetim Kurulu Danışmanı Hasan Yalçın ve Praktiker Türkiye Yönetim Kurulu Danışmanı Levent Tekin’in katıldığı basın toplantısıyla tanıtıldı.

Benjamin Schaller Steiner, Türkiye’de Praktiker Pratik ile yapı marketi ve ev geliştirme sektörüne yeni bir iş modeli sunduklarını belirterek Türkiye’deki planlarını şöyle anlattı: “Praktiker, Almanya iflas ettikten sonra diğer ülkelerde yer alan mağazalarını ve şirketlerini satmak üzere karar aldı. Biz de Türkiye ayağıyla ilgili görüşmelere başladık ve çalışmalarımızdan sonra Türkiye’deki isim haklarını tamamen Uygulama Yapı Marketleri A.Ş. olarak satın aldık. Halen ABD’de gıda perakendesi alanında yatırımlarımız bulunuyor. Türkiye’de yapı marketi ve ev geliştirme sektörüyle ilgili 16 milyar dolarlık potansiyeli göz önünde bulundurarak hızla çalışmalara başladık. Türkiye’de kalıcı yatırım yapmak ve sürdürülebilir şekilde büyümek amacıyla bulunuyoruz.”

Franchise ile büyüyecek

Steiner, Praktiker’in yapı marketi ve ev geliştirme sektöründe dünyanın en değerli markaları arasında yer aldığını söyledi. Markanın ilk kez Praktiker Pratik ile Türkiye’de küçük metrekareli yapı marketi konseptini hayata geçireceklerini belirten Steiner, şu açıklamayı yaptı: “Sadece otomobille gidilen ve neredeyse şehir dışında bulunan yapı marketi algısını değiştireceğiz. Şehir içinde ihtiyacı olan herkesin yürüyerek eviyle veya bahçesiyle ilgili her türlü ihtiyacını hızlıca karşılayacağı mağazalar yapıyoruz. Türkiye’de kendi mağazalarımızın yanı sıra franchise ile de büyüyeceğiz. 2015 yılı için 30 adet,orta vadede ise 100 adet mağaza sayısına ulaşmayı hedefliyoruz. Hedefimiz her ilimizde ve gelişmiş ilçelerimizde mağazalar açmak. Franchise’larımızla beraber ilk yıl 40 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Yaklaşık 200 tedarikçi ile çalışacağız ve tedarikçilerimizin yüzde 80’i yerli olacak.’’

İLK MAĞAZA GAYRETTEPE'YE 

Basın toplantısında açıklama yapan PracticalRetail Holding Yönetim Kurulu Üyesi Dr Hasan Yalçın, Türkiye pazarına büyük önem verdiklerini ilk yıl 40 Milyon Dolar yatırım yapacaklarını söyledi.  

İlk mağazalarını Gayrettepe'de açacaklarını söyleyen Yalçın, "Türkiye'de şehir içlerinde 500 metrekarelik, 1000 metrekarelik Pratik adı altında mağazalar açacağız. Buralarda evin ihtiyacı olan herşey bulunacak. Alışverişe yeni bir konsept getirerek ilk yıl 500 Milyon TL'lik pazara ulaşacağız" dedi. 

GEÇEN SENE İFLAS ETMİŞTİ 

Praktiker son yıllarda ödeme dengelerinde meydana gelen sorunlar, aşırı borçlanma ve ödeme yetersizliği nedeniyle Temmuz 2013'te iflas başvurusunda bulunmuştu. O dönem şirketten yapılan açıklamada Praktiker'in 9 ülkede 18 bin çalışanı olduğu, bunların 7 bininin Almanya dışında çalıştığı ifade edilmişti. Firmanın işlerinin kötü gitmesindeki diğer bir faktörün de ağır geçen kış ve aşırı yağışlı bahar ayları olduğunu vurgulanmıştı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde