İcradan 200 TL'ye satılık otomobil

İcradan 200 TL'ye satılık otomobil

İcralık malları fırsat bilenler başta otomobil, araç ve gayrimenkul gibi mallara değerin çok altında sahip olabiliyor.

İcradan 200 TL'ye satılık otomobil
16px
24px
23.10.2014 10:16
ABONE OLgoogle
Vergi ya da banka kredi borcu nedeniyle ödemesini yapamayanların el konulan malları arasında en çok taşıtlar yer alıyor. 100 TL'lik arsadan milyon TL'lik araç ve Otomobillerin satıldığını icralık malların satıldığı sitelere son yıllarda ilgi artmaya başladı. Bu sitelerde binlerce otomobil ilanı yer alıyor.

MUHAMMEN BEDELİN YARISINA SATIŞTA

Göze çarpan ilanlar arasında en ilginç olanları da uçak ve gemi gibi taşıtların bulunması. Yalova'da 1984 model gemi 1 milyon 700 bin muhammen bedelden 850 bin TL, İstanbul'da ise bir yolcu uçağı 500 bin muhammen bedelden 250 bin TL'ye satışa çıkartıldı. İcralıklar arasında tanker ve tekne gibi deniz taşıtları da göze çarpanlardan.

200 TL'YE OTOMOBİL

Milyon TL'lik araçların yanında çerez parası denecek kadar az olan bedelle de araçlar bulunuyor. Bunlardan biri Ankara'da 150 TL'den satışa çıkarılan 1997 model Opel Corsa ve yine Ankara'da 200 TL'den satışa çıkarılan 1991 model Oltcilt marka otomobil. Bir başka dikkat çeken ilan ise 4 bin TL muhammen bedelden 2 bin TL'ye satışa çıkarılan 1993 marka İveco marka kamyon. İlanlar arasında fiyatı kadar model yılı da şaşırtan otomobiller bulunuyor. 115 yaşında modeli belirtilmemiş 1900 model otomobil 5 bin 500 TL'den alıcı bekliyor.

EN DİKKAT ÇEKEN İLANLAR

Servet değerindeki lüks otomobiller de icra edilmiş ve değerinin yarı fiyatına satışa sunulmuş. İşte onlardan birkaçı;

Bentley marka otomobil 800 bin TL muhammen bedelden 400 bin TL'ye,
2013 model Porsche Panamera otomobil 450 bin muhammen bedelden 225 bin'e
2011 Mercedes S 500 L model otobil ise 400 bin muhammen bedelden 200 bin TL yeni sahibini bekliyor.

KİMLER NASIL ALIYOR?

İcra kanunundaki son düzenlemeyle banka, vergi ve senet borcunu ödeyemeyenlerin, yaşamsal ihtiyaçlarının dışındaki mallarına el konulma yoluyla satışlar yapılıyor.

Adliyelerin icra memurları kontrolünde yapılan ihalelere bütün vatandaşlar katılabiliyor. Yediemin otoparklarında kameralı denetim eşliğinde yapılan ihalelerde polisler güvenlik önlemini almakla sorumlu.

Yüzde 20 peşinat ve teminatını yatırdıktan sonra kimlik bilgileriyle herkes ihalelere katılabiliyor. Binek otolarda yüzde 1, ticarilerde ise yüzde 18 KDV'sini ödedikten sonra işlemlerini bitiyor ve araç satın alınabiliyor.

GAYRİMENKUL ZENGİNİ BANKALAR

Portföylerinde binlerce gayrimenkul bulunan bankaların araç zengini olduğu da ortaya çıktı. Birçok bankanın portföyünde ödenmeyen krediler yüzünden el konulan yüzlerce aracın olduğu görüldü.

190 bin TL'ye çekici, 400 bin TL'ye yolcu otobüsü, 240 bin TL'ye Jeep,(Porsche) 100 bin TL'ye ise kamyon bunlar arasında. Araçlar Ankara ve İstanbul'da özel otoparklarda tutuluyor. Aracı gördükten sonra ilgili bankaya % 5 teminat yatırılarak söz konusu aracı satın almak istediğinize dair teklif mektubu yazılıyor. Teklif verdikten sonra aracı almaktan vazgeçenlerin ise teminatı yanıyor.

DİYANET 'CAİZ' DİYOR

İcralık mallara vatandaşların genelde uzak durduğunu söyleyen İcraburada.com'un CEO'su Caner Çakı, 'Mafya olur bize bırakmazlar ya da 'ağlayanın malının gülene hayrı olmaz' anlayışı için vatandaşların bu tarz ihalelere uzak durduğunu söylerken 'Aslında ne kadar çok kişi katılırsa malı haczedilen kişinin malı değerine yakın satılır. Alıcı olmazsa mal sahibine malı iade edilmiyor. Satılana kadar ihaleye çıkıyor. Ve eskidikçe de değerinin altında satılıyor. Bir de Diyanet'in bu konuda açıklaması var. İcradan alınan mallar için 'caizdir' fetvası verdi' dedi.

Ferhat Esnek/Haber7
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde