İçişleri Bakanlığı'ndan 29 Ekim kararı

İçişleri Bakanlığı'ndan 29 Ekim kararı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla valiliklere gönderilen genelgede, “Tören ve Kutlama Komitesi tarafından düzenlenen ve vali/kaymakam tarafından onaylanan tören ve kutlamaların dışındaki programlara izin verilmeyeceği” iddia edildi.

İçişleri Bakanlığı'ndan 29 Ekim kararı
16px
24px
27.10.2020 05:29
ABONE OLgoogle

Cumhuriyet’te yer alan habere göre İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla valiliklere gönderilen genelgede, “Tören ve Kutlama Komitesi tarafından düzenlenen ve vali/kaymakam tarafından onaylanan tören ve kutlamaların dışındaki programlara izin verilmeyeceği” belirtildi.

İçişleri Bakanlığı'ndan "Türkiye'de sokağa çıkma yasakları gelebilir" iddiasına yanıt

“Cumhuriyet Bayramı tören ve kutlamalarının, yüce milletimizin bağımsızlık bilincini perçinlemesi, milli birlik ve beraberliğimizi güçlendirmesi, ulusal dayanışmaya katkı sunması ve devlet adına törenlerin sadece bu günde icra edilebilmesi açısından ulusal bayramlarda düzenlenen tören ve kutlamalar içerisinde müstesna bir yeri ve önemi bulunmakta” denilen genelgede, Cumhuriyet Bayramı tören ve kutlama programının il ve ilçelerde oluşturulacak Tören ve Kutlama Komiteleri tarafından hazırlanacağı kaydedildi.

'İLAVE ÖNLEMLER ZORUNLULUK'

Covid-19 salgını nedeniyle tedbirlere uyulmasının büyük önem taşıdığı aktarılan genelgede, “Bu çerçevede Cumhuriyetimizin ilanının 97. yıldönümünün kutlanacağı Cumhuriyet Bayramı törenlerinin, Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında içerisinde bulunduğumuz ‘kontrollü sosyal hayat’ döneminin maske ve temizlikle birlikte temel prensiplerinden olan fiziki mesafe kuralına riayet edilebilmesi için bazı ilave önlemlerin alınarak kutlanması dönemsel bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmakta” denildi.

SINIRLI SAYIDA KATILIMCI KARARI

Genelgede, tören ve kutlamaların temizlik, maske ve fiziki mesafe kurallarına uygun gerçekleştirilmesi; Covid-19’a ilişkin tüm tedbirlerin uygulanması; tören ve kutlamalara katılacak katılımcı sayısının sınırlandırılması; 28 Ekim’de gerçekleştirilecek çelenk sunma törenlerinin kamu kurum ve kuruluşları ile Meclis’te grubu bulunan siyasi parti temsilcileri, şehit ve gazi dernekleri temsilcilerinden oluşan sınırlı sayıda katılımcıyla gerçekleştirilmesi ve tebrik kabullerinin açık alanda ve büyükşehirlerde 60, diğer illerde 40 kişiyi geçmeyecek şekilde sınırlı sayıda katılımcıyla gerçekleştirilmesi gerektiği belirtildi.

İZİNSİZ PROGRAM DÜZENLENMESİNE İZİN VERİLMEYECEK

Kamu kurum ve kuruluşlarının, özel işyerleri ve binalar ile caddelerin bayrak ve flamalarda donatılmasına önem verilmesi, yurttaşların evlerinin cam ve balkonlarını Türk bayrağı ile donatması konusunda teşvik edici paylaşımlarda bulunulması, Cumhuriyet Bayramı’na yakışır ses ve ışık gösterilerinin ve çevrimiçi etkinlikler düzenlenmesi gibi konulara dikkat çekilen genelgede, “Cumhuriyet Bayramı’nın coşkusunu yansıtabilecek ve aynı zamanda salgınla mücadele koşullarına uygun tören/etkinlik/programlara yer verilmesi, Tören ve Kutlama Komitesi tarafından düzenlenerek Vali/Kaymakam tarafından onaylanan tören ve kutlama programı dışında başkaca bir kurum/kuruluş tarafından program düzenlenmesine müsaade edilmeyeceğinin bildirilmesi gerektiği değerlendirilmekte” ifadeleri kullanıldı. Genelgede, tören ve kutlamaların uygulamasında herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi istendi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, sosyal medya hesabından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarıyla ilgili açıklama yaptı. Çataklı yaptığı açıklamada, "29 Ekim kutlanacak! Hem de coşkuyla" dedi.

Çataklı, şunları söyledi:

"9 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları yasaklanmadı, tam aksine pandemi koşullarına uygun şekilde tüm yurtta coşkuyla kutlanması istendi. İllere gönderdiğimiz genelgemizde, kutlamalara ilişkin herhangi bir yasaklama söz konusu değildir. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları tek bir tören yapılması yerine salgınla mücadele şartları göz önünde bulundurularak gün boyu yapılacak şekilde temizlik, maske ve fiziki kuralları gözeterek, çelenk sunma töreni, evlerin cam ve balkonlarının şanlı bayrağımız ile donatılması, çevrimiçi etkinlikler (Konser, gösteri), ses ve ışık gösterileri, mobil araçlarla ses ve müzik yayını gibi kutlama komitelerince belirlenecek program çerçevesinde vatandaşlarımızın sağlığını da koruyacak şekilde planlanarak, coşkuyla kutlanacaktır. Cumhuriyet sevgisini, Atatürk düşmanlarından öğrenecek değiliz"

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde