İç giyime girecek, TV kuracak Panama’da mağaza açacak...

İç giyime girecek, TV kuracak Panama’da mağaza açacak...

Bir süre önce özel girişim sermayesi Turkven ile yüzde 50-50 ortaklık yapan Koton, bu yıl yüzde 45 büyüme hedefliyor.

İç giyime girecek, TV kuracak Panama’da mağaza açacak...
16px
24px
07.04.2013 11:40
ABONE OLgoogle

Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, toplamda 310 mağazaya ulaştıklarını söyleyerek, “Türkiye’de 216, yurtdışında ise 24 ülkede 94 mağazaya ulaştık. Bu yıl yüzde 45 büyüme hedefliyoruz. Geçen yıl 728 milyon TL olan ciromuzu 2013’te 1 milyar 50 milyon TL’ye çıkaracağız” dedi.

Yurtdışında dört yeni ülkeye yatırım yapacaklarını açıklayan Yılmaz, “Bunlar Hırvatistan, Kırgızistan, Ürdün ve İran” diye konuştu.

Ayrıca yabancı bir ortakla Orta ve Güney Amerika’da da mağaza planları olduğunu belirten Yılmaz, “5 yıl içinde Venezuela, Nikaragua, Panama, Honduras, Kolombiya, Guatemala ve Ekvador’a 70 mağaza açmayı hedefliyoruz” dedi.

Üç ayda 17 mağaza

2013’ün ilk çeyreğinde yurtdışında 6, yurtiçinde 11 olmak üzere toplamda 17 mağaza açtıklarını belirten Yılmaz şu bilgileri verdi:

“Bu yılbaşından itibaren 18 bin 341 metrekare mağaza açtık. Her mağazanın ortalama maliyeti ise 1 milyon TL. 2013 yılında toplamda 71 mağaza açacağız. Bunların 29’u yurtdışında, 42’si Türkiye’de olacak. Koton’un 2013’teki mağaza yatırımları 80 milyon doları bulacak. 2016 yılı hedefimiz 650 mağazaya ve 3 milyar TL perakende cirosuna ulaşmak. Amaç 5 kıtada mağazacılık yapmak.”

Yılda 20 bin model

Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz ise sadece bu sezon 10 bin yeni model yaptıklarını söyleyerek, “Yılda 20 bin yeni model yapıyoruz. Günde 55 yeni model mağazalarımıza giriyor. Geçen yıl 30 milyon adet ürün sattık ve mağazalarımızı 120 milyon kişi ziyaret etti. 2013 hedefimiz ise 38 milyon adet ürün satmak” dedi.

e-ticarete başlıyor

E-ticarete sağlam bir altyapıyla giriş yapacaklarını söyleyen Yılmaz, “Bizimki gibi ürün ceşidi bol bir marka için e-ticaret altyapısının da kusursuz olması lazım. Sitemizi 2013’de hayata geçirmeyi planlıyoruz” dedi.

Bu yıl toplamda 2 bin 500 kişiyi işe alacaklarını kaydeden Yılmaz, “2013 sonunda toplamda 6 bin 100 çalışan sayısına ulaşacağız” diye konuştu.

Bu yıl 2 bin 500 kişiyi işe alacaklar

* Toplam mağaza sayısı: 310
* Faaliyet gösterilen ülke sayısı: 24
* Net satış alanı: 243 bin metrekare
* 2013 ciro hedefi: 1 milyar 50 milyon TL.
* Bu yılki büyüme hedefi: Yüzde 45
* 2013 yılında açılacak mağaza sayısı: 71
* Mevcut çalışan sayısı: 3 bin 600
* Bu yılki yeni istihdam sayısı: 2 bin 500
* 2013 yatırım hedefi: 80 milyon dolar
* 2016 yılında hedef mağaza sayısı: 650
* 2016 yılında hedef ciro: 3 milyar TL

Koton TV geliyor

Koton mağazalarının içinde yayın yapacak olan bir televizyon kurmayı planladıklarını söyleyen Gülden Yılmaz şöyle devam etti:

“Koton TV kurmayı istiyoruz. Bilindiği gibi Koton Radyo’yu hayata geçirdik. Yayın içeriğini bizim geliştirdiğimiz, 50 ayrı kanaldan mağazalarımıza yayın yapan dahili bir radyo bu... Özel DJ’lerimiz ve yayın yönetim ekibimiz var.”

Denime ağırlık verecek

Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz önümüzdeki dönemde ürün kategorilerini çeşitlendirmeye devam edeceklerini söyleyerek, bu amaçla yakın zamanda iç giyime gireceklerini açıkladı.

Denime de ağırlık vereceklerini anlatan Yılmaz, “Ürün çeşitliliğimiz günden güne artıyor, yeni line’lar yolda. İlginç ve farklı projelere imza atmayı seviyoruz. Üç sezondur burç tişörtleri yapıyoruz. Yeni sezonun burç tişörtleri 15 Nisan’da mağazalarımızda satışa sunulacak” dedi.

‘NEREDEN NEREYE...’

Koton’un son mağazasının Beşiktaş’ta açıldığını hatırlatan Gülden Yılmaz şöyle konuştu:
“Mağaza eski Yumurcak Sineması’nın binasında. Bu amaçla mağaza mimarisi, sinemadan izler taşısın istedim. Mesela eskiden perdenin olduğu bölüme büyük bir ekran yerleştirdik. Böylece sinemanın ruhunu da taşıyan özgün bir mimari ortaya çıktı.”

Beşiktaş’ın Koton’un büyüme ve markalaşma sürecinde önemli bir dönüm noktası olduğunu anlatan Yılmaz Yılmaz ise, “İkinci mağazamızı Beşiktaş’ta açmıştık. Bu aynı zamanda Koton adını taşıyan ilk mağazamızdı. 60 metrekarelik ufak bir mağazaydı. Yeni mağazamız ise ana caddede 1600 metrekarelik bir alana sahip... Nereden nereye” dedi.

‘İran’da party wear koleksiyonuna ilgi var’

Yurtdışındaki Koton mağazalarındaki satışlardan memnun olduklarını söyleyen Yılmaz Yılmaz, bu amaçla lokal koleksiyonlara ağırlık verdiklerini belirtti. Örneğin Rus pazarına yönelik ürünlerinde özel kumaş kullandıklarını ifade eden Yılmaz, “Her pazarda tüketim tercihi farklılıklar gösterebiliyor. Mesela son olarak İran’ın Tebriz kentinde açtığımız mağazada ‘party wear’ koleksiyonuna yoğun ilgi var” diye konuştu.

Eylem Türk/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde