İbrahim Kahveci'den EYT değerlendirmesi: Bu asla ve asla sürmez

İbrahim Kahveci'den EYT değerlendirmesi: Bu asla ve asla sürmez

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorununa ilişkin önemli veriler paylaştı. Değerlendirmelerde bulundu.

İbrahim Kahveci'den EYT değerlendirmesi: Bu asla ve asla sürmez
16px
24px
28.01.2019 09:38
ABONE OLgoogle

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci "EYT" başlıklı yazısında önemli istatistikler paylaştı. Başta "Emeklilikte Yaşa Takılanlar" sorunu olmak üzere SGK'nın 2018 kayıtları, emeklilerin yaş dağılımı ve emekli maaşlarının düşük olmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Emeklilik için yaşının dolmasını beklediğini ifade eden Kahveci, sosyal güvenlik uzmanı olmadğını baştan belirterek konu hakkında makro veriler paylaştı. 

Karar gazetesi yazarı, EYT'ye ilişkin "zor ve detaylı bir konu" yorumunda bulunurken Ekim 2018 itibariyle 20 milyon 620 bin sigortalı görüldüğünü, buna karşılık 12 milyon 537 bin emekli dosyası olduğunu aktardı. 

SGK'nın 2018'in ilk 10 ayında 203 milyar TL prim topladığı bilgisini paylaşan Kahveci, ilgili kurumun bunun karşılığında 210 milyar TL emekli maaşı ödemesinde bulunduğunu kaydetti.

" Siyaset erken emekliliğe vs karar verirse emeklilik sistemi çöker." şeklinde bir değerlendirmede bulunan Kahveci, emeklilik konusunun siyasete esir edildiğini öne sürdü.

İbrahim Kahveci'nin "EYT" başlıklı yazısından kesitler:

Gelelim işin emekliler tarafına.

2000 öncesi maaş bağlama oranı çok daha yüksekti; yüzde 70 civarı. 2000’de bir reform ile bu oranı yüzde 50’ye düşürdüler. Ve 2008 yılında bir reform daha yaparak bunu yüzde 35’e çektiler.

Ortaya ne sorun çıktı? Kişi örneğin 47 yaşında emeklilik prim gün sayısını dolduruyor ama yaşını doldurmadığı için çalışmaya devam ediyor. Oysa çalıştıkça alacağı emekli maaşı da düşüyor. 

Evet evet... Ülkemizde çok çalışanın emekli maaşı düşüyor.

Hatta  bunu şöyle düşünün: 52 yaşında emekli yaşı gelmiş bir kişi çalışmaya devam etmek istiyor.  8 yıl daha çalışıp devlete prim ödeyecek ve aynı zamanda hak ettiği emekli maaşını da almayacak. Ama o kişi 52 yaşında emekli olup, örneğin 2 bin TL maaş alacağı yerde, 60 yaşında emekli olunca 1800 TL maaş alıyor.

Böyle bir sistem asla ve asla olmaz.

Ve maalesef bu sistemde çözüm arıyoruz. Sorunu teşhis edemiyoruz ki, çözüm bulalım.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde