İTO'ya 65 Bin TL elektrik borcu çıkardılar

İTO'ya 65 Bin TL elektrik borcu çıkardılar

Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesiyle başlayan sıkıntılar devam ediyor.

İTO'ya 65 Bin TL elektrik borcu çıkardılar
16px
24px
02.09.2014 03:25
ABONE OLgoogle
Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesiyle başlayan sıkıntılar devam ediyor. Birçok abone, geçmişe dönük eksik ve hatalı hesaplama gerekçesiyle gelen yüksek faturalarından şikâyetçi. Tüketici dernekleri, mevzuata aykırı uygulamanın EPDK’nın etkin rol almasıyla aşılabileceğini ifade ediyor.

Özelleştirme sonrası özel sektörün kontrolüne giren elektrikte sular durulmuyor. Pek çok aboneye, geçmişteki hatalı hesaplamadan dolayı yüksek fatura gönderiliyor. Bodrum’da yaşayan G.G., aylık 50-60 TL öderken  3 bin 750 TL faturayla karşılaşmış. İtirazda, şirketin bir ayda 3 defa faturalandırma yaptığı, bazı aylardaki endekslerin birbirini tutmadığı anlaşılmış. Ancak G.G.’nin yine de faturayı ödemesi gerekiyor.

Türkiye genelinde sayıları 21’i bulan elektrik dağıtım şirketlerinin kimi uygulamaları tüketicileri mağdur etmeye devam ediyor. Pek çok abone, geçmişe dönük eksik tüketim ve hatalı hesaplama gerekçesiyle gelen yüksek faturalardan şikâyetçi. Konuyla ilgili çok sayıda şikâyetin ulaştığı tüketici dernekleri ise elektrik dağıtımının özelleştirilmesinden sonra tüketici mağduriyetinin giderilmediğini, bazı dağıtım şirketlerinin abonelerine kullandıklarından daha yüksek fatura göndermelerinin mevzuata aykırı olduğunu belirtiyor.

Son dönemde aldıkları şikâyet sayısında ciddi artış yaşandığını belirten Tüketici Güvenliği Derneği Enerji Komisyonu Başkanı Bülent Çebin, “Elektrik dağıtım şirketleri kanun ve yönetmeliklere aykırı olduğu halde eksik tüketim veya reaktif ceza olarak elektrik abonelerine yüklü miktarlarda faturalar çıkarıyor. 2-3 yıl öncesine ait olan faturalara ticari faiz de ekleniyor. Bu açıkça kanuna muhalefet ve yönetmelik tecavüzüdür.” diyor.

Enerji danışmanlığını yaptığı İstanbul Ticaret Odası’na (İTO) geçmiş döneme ait borcu var gerekçesiyle 65 bin TL fatura gönderildiğini ancak bu borca ilişkin kurumun hiçbir şekilde bilgilendirilmediğini belirten Çebin, “Ancak İTO’ya ne borcuna ilişkin belge ne de ihbarname geldi. Üstelik elektrik kesintisi de olmadı. Ki bu durumda şirketin borcunu ödemediği için kurumun elektriğini kesmesi gerekirdi.” diye örnekliyor. Aynı durumla karşılaşan bir diğer tüketici Bodrum’da yaşayan emekli G.G. ise aylık 50-60 TL elektrik faturası ödediğini belirtiyor.

Aralık ayında G.G.’ye bağlı olduğu dağıtım şirketinden bir yıllık elektrik faturasının iki kat daha fazla olarak 3 bin 750 TL fatura gönderilmiş. İtiraz üzerine sayaç sökülerek incelemeye alındığında faturada hata olmadığı kendilerine bildirilmiş. Ancak tekrar yapılan itiraz neticesinde şirket tarafından gönderilen fatura dökümünde bir ay içinde 3 defa faturalandırma yapıldığı, bazı aylardaki endekslerin birbirini tutmadığı anlaşılmış.

Konunun uzmanlık gerektiği için yaşadığı mağduriyetten dahi habersiz pek çok abonenin olduğunu belirten Çebin, “Kimi abone uğraşmak istemediği, kimi maddi anlamda sorun etmediği ve pek çoğu da haklarından habersiz olduğu için şirketler bu borçları aboneden tahsil ediyor. Aslında şirketler nitelikli dolandırıcılık yapıyor.” diye konuştu.

Düzenleyici kurum olarak EPDK’ya önemli görevler düştüğünün altını çizen Çebin, şirketlerin bu kadar rahat davranmalarını ise özelleştirme sürecinde kendilerine ‘Size paranızı geri kazandıracağız.’ diyen yetkililerin taahhütlerine bağlıyor.

Tüketici Derneği Başkanı Aydın Ağaoğlu ise kamuoyu otoritesi olarak EPDK’nın yüksek fatura alacak iddiasında olan elektrik dağıtım şirketlerinin uyması için birtakım kurallar belirleyerek bu kurallara uymalarını sağlaması gerektiğini söyledi. Abone gerçekten eksik ödeme yapmış olsa dahi kusurun kendisinden kaynaklanmadığı için borca faiz uygulanmaması gerektiğini belirten Ağaoğlu, ödeme için aboneye makul bir sürenin tanınması ve borcunun da taksitlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Esra Tur/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde