İTO Başkanı Çağlar’ın maaş istemeyen 22 milyon işçisi var!

İTO Başkanı Çağlar’ın maaş istemeyen 22 milyon işçisi var!

Solucan gübresi üreten Gübre İşletmeleri A.Ş.’ye yatırım yapan İTO Başkanı İbrahim Çağlar’ın 2 milyon adet olan kırmızı California solucanlarının sayısı 22 milyona ulaştı.

İTO Başkanı Çağlar’ın maaş istemeyen 22 milyon işçisi var!
16px
24px
26.07.2015 05:52
ABONE OLgoogle
Solucan gübresi üreten Gübre İşletmeleri A.Ş.’ye yatırım yapan İTO Başkanı İbrahim Çağlar’ın 2 milyon adet olan kırmızı California solucanlarının sayısı 22 milyona ulaştı. Toplam 3 milyon dolarlık yatırım yapan İbrahim Çağlar ve ortağı Yahya Uğur, şimdi ikinci bir tesis için yer arıyor

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar’ın sigorta, yemek veya maaş istemeyen tam 22 milyon işçisi var. Solucan gübresi üreten Gübre İşletmeleri A.Ş. şirketine ortak olan Çağlar’ın işin başında 2 milyon adet olan kırmızı California solucanlarının sayısı 22 milyona ulaştı. Şu ana kadar 3 milyon dolarlık yatırım yapan İbrahim Çağlar ve ortağı Yahya Uğur, Kaynarca’da BioSoil markasıyla üretim yaptıkları merkeze bir yenisini eklemek için yer arıyor. Çağlar, büyümeye açık olarak nitelendirdiği bu alanda yatırıma devam edeceklerini söyledi.

Her yerde kullanılabiliyor

Yahya Uğur ise solucanların 2 bin metrekarelik kapalı alanda yaşadığını vurguladı. Yeni bir üretim tesisi için yer aradıklarını da kaydeden Uğur, “Solucanlar sadece organik olarak yetiştirilen büyükbaş hayvan dışkıları ile beslenmektedir. Biz de bunu civardaki çiftliklerden sağlıyoruz. Dolayısıyla yeni tesis için yanında çiftlik olan bir arazi arayışımız sürüyor” dedi.

Peki Çağlar’ın solucanları ve ürettikleri gübre ne işe yarıyor? Ortakların verdiği bilgiye göre; Eisenia Foetida olarak adlandırılan kırmızı California solucanlarının dışkılarından BioSoil organik gübre elde ediliyor. Bu gübre çiçekten futbol sahasına, meyve ağacından buğdaya, sebzeden golf sahasına, iç ve dış mekan süs bitkilerinden peyzaj uygulamalarına kadar her alanda kullanılabiliyor.

Yüzde 20 verim artışı

Yüzde 20 verim artışı sağlayan bu gübre, aynı zamanda yüzde 40 civarında da su tasarrufu edilmesini sağlıyor. Tamamen verimsiz bir toprağa solucan gübresi ekildiğinde 2 yılda verimli hale geliyor. Bu solucanların tanesi 27 kuruşa satılıyor. 100 adet yetişkin solucan 90 ile 120 gün sonunda üreyerek nüfuslarını 20-28 katına çıkarabiliyor. Yetişkin solucanların ağırlığı 0.24 gram ile 1.4 gram arasında değişiyor. Vücut ağırlıklarının yüzde 55’i kadar gübre üretebiliyor. Gübrelerinin kilogram fiyatı ise 1.5 ile 2.5 TL arasında değişiyor.

2014 yılında kuruldu

BİOSOİL markasıyla üretim yapan Gübre İşletmeleri A.Ş., 2014 yılında kuruldu. Kaynarca’da üretim tesisi olan şirketin amacı yüksek kaliteli BioSoil Solucan gübresini yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda tanıtmak ve satmak. Türkiye’de geçmişi çok eski olmayan solucan gübresi üretimi dünyada uzun yıllardır bilinen bir ürün. ABD’de 90 bin üretici bu işi yapıyor. Yeni Zelanda’dan İran’a, Küba’dan Meksika’ya birçok ülkede bu iş oldukça popüler...

Tüccar ailede büyüdü

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, ticaretle iç içe bir ailede yetişmiş. 1977’da liseden mezun olan Çağlar, ilk şirketi Nurtop A.Ş.’yi kurup iş hayatına atılmış. 18 yaşında başladığı ticaret hayatını bugün tekstil, inşaat ve telekomünikasyon sektörlerinde sürdürüyor.

Dubai’de çölü canlandıracak

Solucan gübresi, topraktaki organik madde miktarını artırıyor. Toprağın rengini koyulaştırarak toprağın daha fazla güneş ışığını emmesini sağlarken toprağın geçirgenliğini arttırarak hava ve su alımını kolaylaştırıyor.

Topraktaki mikro organizma faaliyetlerini hızlandırıp yüksek miktarda faydalı mikrop ve bakteriyi toprağa ekliyor. Toprağın fiziksel yapısını düzeltiyor ve asitli kumlu toprakları düzenleyerek tarıma elverişli hale getiriyor. Bitkinin ve toprağın susuzluğa karşı direnci artırıyor.  Yetiştirilen bitki suya daha az gereksinim duyuyor, gereksiz sulama harcamasının önüne geçiyor.  Gübrenin bu özellikleri Dubai için yeni bir yatırım alanı oluşturmuş... Şu anda Dubai’de çölü verimli hale getirmek için solucan gübresi test ediliyor.

Çöle serilen gübre etkili olur ve ölü toprağı canlandırırsa özellikle tarımsal alanda yeni yatırımlar hayata geçirilecek.
Necla Dalan/Vatan
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde