İTHİB Başkanı Gülle: Türkiye Yenilenebilir Enerjiye yatırım yapıyor

İTHİB Başkanı Gülle: Türkiye Yenilenebilir Enerjiye yatırım yapıyor

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) IX. Küresel Isınma Kurultayı yapıldı. Kurultay'ın açılış konuşmalarını EGD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Toprak, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle yaptı.

İTHİB Başkanı Gülle: Türkiye Yenilenebilir Enerjiye yatırım yapıyor
16px
24px
18.11.2017 11:41
ABONE OLgoogle

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) IX. Küresel Isınma Kurultayı yapıldı. İstanbul Fuarı Merkezi’nde Pil Teknolojileri Zirvesi içinde gerçekleşen Kurultay’da bu yıl “Enerjini Depola, Geleceğini Kurtar'' teması işlendi.
 
Kurultay'ın açılış konuşmalarını EGD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Toprak, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle yaptı.
 
Başkan İsmail Gülle Türkiye’nin, küresel ısınmada en çok etkilenecek ülkeler arasında 41. sırada yer aldığının altını çizerek  şunları söyledi:

 ‘’Enerji yoksa, gerisini anlatmaya gerek yok. Küresel ısınma denildiğinde, aslında hepimiz bir şeyleri biliyoruz, ama çok şeyi de aslında bilmiyoruz. Kutuplardaki buzullardan haberdarız, birçok canlı türünün neslinin tükendiğini gözlemliyoruz, çölleşme artarak sürüyor. Küresel iklim değişikliğinin ekonomiye etkisi 2 trilyon dolara mal olduğu belirtiliyor. Ülke olarak küresel ısınmayı önleme konusunda gerekli adımları atmalıyız. Gereken adımlar atılmazsa, gelecek 100 yıl içinde, Türkiye’nin iklimi, Afrika iklimine sahip olabilir. Ülke olarak hedeflerimiz büyük. Geleceğe yön vereceksek, enerjimize sahip çıkarak, onu verimli kullanmalıyız.”
 
Küresel ısınma kaynaklı bütün etkilerin 2030 yılına kadar dünya ekonomisine 2 trilyon dolara mal olacağının öngörüldüğünü söyleyen Gülle “Tekstil sektöründe de üreticilerin artık ince kumaşlardan ürün yaptığını ifade etti İnce kumaşlar daha uzun süreli kullanılıyor. Üreticilerimiz de taleplere göre ürünlerinde kumaşlarını inceltiyor. Kalın kumaşa ihtiyaç gün geçtikçe azalıyor. Çünkü yaşadığımız küresel ısınmada bunu gerektiriyor" diye konuştu.

GÜLLE'DEN ÖNEMLİ MESAJLAR

Türkiye; küresel ısınmaya ilişkin küresel ölçekteki en önemli anlaşmalara taraf olarak küresel ısınma ile mücadele etmektedir.

Bunun yanında bugün Kurultayımızın “Enerjini Depola, Geleceğini Kurtar” sloganında olduğu gibi; Devletimizin enerji çeşitliliğinin artırılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik birçok teşvik mekanizması ve projesi bulunmaktadır.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’mızın yürütmüş olduğu “Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları” Projesi ile Türkiye’nin 12 şehrine 450 yerli rüzgâr türbini kurulacaktır;

Bu proje yürütülen enerji projelerinin en yenilerinden biri konumundadır.

 Bu proje ile Türkiye’nin en büyük enerji üretim tesisi olan Keban Barajı’nın aylık üretimi kadar enerjinin rüzgarla üretilmesi planlanmaktadır.

Yine yakın zamanda Ankara’da Türkiye’nin ilk kendi enerjisini yenileyebilen Lise’si açıldı. 

Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki: TÜRKİYE YENİLENEBİLİR ENERJİ İLE GELECEĞİNE YATIRIM
YAPIYOR!

İhracatla büyüyen Türkiye ekonomisinin yıllardır enerjide dışa bağımlı olması; bizler için büyük yük oluşturmakta.

Dolayısıyla Hükümetimizin biraz önce verdiğimiz örnekler gibi; Özellikle sürdürülebilir enerji alanında göstermiş olduğu atılım ve kararlı duruş, Tüm sektörlerimiz ve Türkiye’nin büyümesinin lokomotifi ihracatımız için çok önemlidir.

Atılan bu adımlarla;  Petrole olan bağımlılığımızın azalması ile birlikte küresel ısınmayla da mücadele edilmesi hususunda ülkemiz üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmektedir.

EGD Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Ünsalan’ın sunumuyla başlayan Kurultay’ın açılışında konuşan EGD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Toprak ‘’Geçtiğimiz kurultaylarda yenilebilir enerji konularını masaya yatırmıştık. Bu yılki kurultayda enerjinin depolanmasını konusunu gündeme taşıyoruz. Yaşadığımız dünyanın aynı zamanda gelecek kuşaklara ait olduğu bilincini taşıyarak, toplumsal bilinci arttırmayı sürdüreceğiz” dedi.
 
Açılış konuşmalarının ardından Kurultay'ın ‘’Yenilebilir Enerji ve Elektriğin Depolanmasına Medya Nasıl Bakıyor?’’ başlıklı ilk oturumuna geçildi. Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis’in yönetiminde gerçekleştirilen oturumun konuşmacıları; Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Çağdaş Cengiz , Sözcü Gazetesi Enerji Muhabiri Taylan Büyükşahin, Dünya Gazetesi Reel Sektör Muhabiri Sercan Akıncı , Ekonomist Dergisi Enerji Muhabiri Özlem Bay oldu.
 
Kurultay'ın ikinci oturumunda ise ‘’Yeşile, Yenilebilir Enerjiye  ve Elektriğin Depolanmasına Nasıl Bakılmalı?'' konusu ele alındı. Anadolu Ajansı Finans Haberleri Müdür Yardımcısı /Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkan Yardımcısı Hasan Arslan’ın yönetiminde gerçekleştirilen oturumun konuşmacıları; Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli , Aspilsan Genel Müdürü Ferhat Özsoy, Exitcom Recycling Genel Müdürü Murat Ilgar, PEM Enerji Danışmanlık Genel Müdürü Şahin Bayram oldu.

Kurultay’ın kapanış konuşmasını ise İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz yaptı. Akyüz konuşmasında şu noktaların altını çizdi…
 
. Bugün, küresel ısınma ve geleceğimiz çok değerli isimler ve önemli başlıklarla tartışıldı.
 
. Daha önceki konuşmalarımda da ifade ettiğim gibi; böyle bir konunun özellikle Ekonomi Gazetecileri tarafından ele alınması beni ayrıca mutlu ediyor. Bu konuda söylenecek çok şey, gidilecek çok yol var.
 
. Zaman harekete geçme zamanı… Çünkü dünyayla birlikte ekonomi de eriyecek, geleceğimiz eriyecek. Dünyamızı daha yaşanabilir hale getirmek ve geleceğimize sahip çıkmak hepimizin görevi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde