İSO önermişti: Büyükanneye torun maaşı ne zaman başlıyor?

İSO önermişti: Büyükanneye torun maaşı ne zaman başlıyor?

Büyükannelere torun bakma maaşı ne zaman verilecek? Başvuru şartları nedir? işte detaylar

İSO önermişti: Büyükanneye torun maaşı ne zaman başlıyor?
16px
24px
08.02.2017 09:42
ABONE OLgoogle

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, torun bakan büyükannelere verilecek maaş tutarının 425 TL olduğunu açıkladı. Bakan Müezzinoğlu, uygulamanın 10 ilde 6 bin aile ile başlayacağını söyledi.

Torunlarının bakımını üstelenen anneanne ve babaannelere aylık 425 lira yardım yapılmasını sağlayan "Büyükanne Projesi"nin protokolü imzalandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Kadın İstihdamının Desteklenmesi için Büyükanne Projesi"nin protokolünün imzalanması için Çalışma Bakanlığının Reşat Moralı Salonu'nda düzenlenen törene katıldı.

Projeyle kadın istihdamına destek olmayı planladıklarını belirten Müezzinoğlu, ilk etapta pilot 10 ilde toplam 6 bin aileyi kapsayacak projenin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı uzmanlarınca takip edileceğini söyledi.

Müezzinoğlu, projenin İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Kayseri, Sakarya, Antalya, Konya, Tekirdağ ve Gaziantep'te pilot olarak uygulanacağı bildirerek, anneanne ve babaannelere aylık 425 lira yardımın yapılacağını ifade etti.

Projenin bin aile için maliyetinin 6 milyon lira olduğunu, bununda yarısını İŞKUR, yarısını da protokolün tarafın olan paydaşların üsteleneceğini aktaran Müezzinoğlu, dünyada bir ilk olacak projeyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Bu protokolden sonra talepleri almaya başlayacağız. Bu talepleri ayın sonuna kadar değerlendireceğiz, mart ayı itibarıyla projenin fiilen uygulanmasına geçeceğiz. Burada öncelikle aile seçiminde veya büyükanne seçiminde çok detaya gitmeyen temel kriterlerimiz olacak. Bunlardan ilki annenin geriye dönük asgari bir yıllık sigortalı olması. Ardından, annenin iki asgari ücretten daha az geliri olması ve ailenin de toplam geliri üç asgari ücreti geçmemesi. Gelir düzeyi düşük olan aileler üzerinden gitmeyi planlıyoruz."

Çalışan annelerin çocuklarına bakacak olan büyükanneler, 65 yaşından büyük olmayacak. Uygulama kapsamında da büyükannelere asgari ücretin yüzde 30’u olan 425 lira ödenecek.

İSO önermişti: Torununa bakan büyükanne ne kadar maaş alacak?

Pilot uygulama için İstanbul ve Bursa illeri seçildi; bunların yanına Kayseri, Denizli gibi 3 şehir daha eklenerek, il sayısının 5 olacak.

ŞUBAT SONUNA KADAR TALEP TOPLANACAK

Bakan Müezzinoğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “Şubat sonuna kadar talep alıp, mart ayında projeyi başlatacağız. Çocuğa bakacak büyükannenin emekli olması ya da olmaması, emekli maaşı alması ya da almaması önemli değil. Büyükannenin ekonomik koşulları gündem dışı. Önemli olan, büyükannenin sağlık sorunun olmaması. Bu haktan yararlanacak olan annenin ise asgari ücretin 2 mislinden fazla ücret almıyor olması da gerekiyor. Büyükannelere ödenecek ücret ise asgari ücretin yüzde 30’u olacak. Pilot uygulama sağlıklı olursa, büyükanneye yaş sınırlaması getireceğiz; o da, 65 yaş. Ama kesin değil” demişti.

Pilot uygulamanın yapılacağı illerde yaşayıp şartları taşıyanlar, bu ay başvurularını yapabilecek. Bu başvurular incelenerek 7 bin aile belirlenecek. Mart ayında da uygulama başlayacak. Uygulama kapsamında torun bakan anneanne ya da babaanneler 1 yıl boyunca aylık 425 lira maaş alabilecek. Hem anne çalışma hayatından kopmayacak hem de büyükanne maaşı yoluyla aileye ek bir destek sağlanmış olacak.

BÜYÜKANNE EMEKLİYSE DE MAAŞ ALABİLECEK

Uygulamada büyükannenin gelir durumuna bakılmayacak. Ancak annenin maaşının asgari ücretin 2 katını aşmaması gerekecek. Büyükanneye yaş şartı ve sağlık raporu gibi şartlar getirilmesi de gündemde bulunuyor.

İmzalar atıldı

Konuşmaların ardından, Kadın İstihdamının Desteklenmesi için Büyükanne Projesi'nin protokolü Müezzinoğlu, Kaya ve projenin diğer paydaşları tarafından imzalandı.

Protokolün imza törenine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yegin, Bakanlık Müsteşarı Ahmet Erdem, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, TOBB ile İstanbul, İzmir ve Bursa ticaret odaları yetkilileri katıldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde