İSO'dan itirazım var! Sektörlerde güven çöktü: Bakan yine paket açıkladı

İSO'dan itirazım var! Sektörlerde güven çöktü: Bakan yine paket açıkladı

İstanbul seçimlerinin iptali tüketici güveninin yanında sektörlerdeki güveni de çökertti. İyimser reel kesim güveni bile düştü. Sanayici kambiyo vergisine itiraz etti. Kur, faiz risk primi zıpladı. Bakan Albayrak, İVME paketini açıkladı

İSO'dan itirazım var! Sektörlerde güven çöktü: Bakan yine paket açıkladı
16px
24px
24.05.2019 08:30
ABONE OLgoogle

Ekonomideki durgunluk ikinci dip seviyesine ilerlerken güven erezyonu da derinleşiyor. Yabancı çıkışları geçen hafta da sürdü. Yurtiçindeki tasarruf sahipleri iktidarın telkinlerine rağmen dövizden vazgeçmedi. Nisanda hafif toparlanan güven endeksleri mayısta çakıldı.

Dün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı kısa adı İVME olan (İleri, Verimli, Milli Endüstri) Finansman Paketine göre, üç kamu bankasının katılımıyla dış açık veren sektörlere yönelik, yıl sonuna kadar 30 milyar liralık finansman sağlanacak.

Diğer yandan Albayrak, hammadde ve ara malı üretiminde 2 yıla kadar anapara geri ödemesiz -azami 10 yıl olmak üzere- 150 milyon TL’ye kadar yatırım kredisi sağlanacağını ve bunun yanı sıra, bir yıla kadar anapara geri ödemesiz -azami beş yıl olmak üzere- 30 milyon TL’ye kadar işletme kredisi verileceğini dile getirdi.

KUR SATIŞLA TUTULDU 

Paketin açıklandığı gün TÜİK sektörel güven endeksleri verisi geldi. Buna göre Mayıs 2019’da hizmet, perakende ticaret ve inşaat güven endeksleri bir önceki aya kıyasla sırasıyla yüzde 4.4, 0.7 ve 7.7 azaldı.

Üç sektörün güveni de 100 puanın altında kalarak kötümserliğe işaret etti. İnşaatta güven 50 puanın da altına indi. Tüketici güveni de mayısta yüzde 13 azalmıştı.

Genelde iyimser seyreden reel kesim (imalat sanayi) güveni 6.6 puan azalarak 98.9’a çekildi. “Seçimler bitti. Ekonomiye odaklanacağız” denilen dönemde İstanbul seçimlerinin tekrarı hem hizmet hem üretim hem de tüketim cephesinde güven erezyonu yarattı. Dolar kuru dün hızla yükseldi. Kuru 6.15’in altında tutmak için kamu bankaları eliyle döviz satıldığı bilgisi yabancı ajanslara yansıdı. Piyasa faizi yüzde 26’ya dayandı.  Albayrak, 30 milyar liralık 'İVME' paketini açıkladı: İşsizlikte en kötüyü geride bıraktık

İSO’DAN KAMBİYO İTİRAZI 

Merkez Bankası rezervlerindeki azalış geçen hafta da sürdü. Brüt rezervler 71.7 milyar dolara çekildi. Yabancılar da geçen hafta net net 209 dolarlık menkul kıymet sattı. BloombergHT’nin haberine göre, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı, 17 Mayıs ile biten işlem haftasında bir milyar dolar artarak 182.2 milyar dolara yükseldi.

Diğer yandan reel kesimin taleplerini dile getiren İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, geçen hafta kambiyo işlemlerine getirilen binde birlik verginin sanayicileri üzdüğünü söyledi.

İSO’nun aylık Meclis Toplantısı’nda sanayicilere seslenen Bahçıvan, döviz ile hammadde ve aramalı teradik eden sanayicinin karardan etkilenmemesi için gerekli girişimlerde bulunacaklarını bildirdi.

Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde