İSO Başkanı Küçük: Tek başına özel sektörün çabası yeterli olamaz

İSO Başkanı Küçük: Tek başına özel sektörün çabası yeterli olamaz

İSO Başkanı Tanıl Küçük, 'Bundan sonraki 10 yıl için hedefimiz üretim gücü daha yüksek, sanayisi daha güçlü bir Türkiye yaratmak olmalıdır'' dedi.

İSO Başkanı Küçük: Tek başına özel sektörün çabası yeterli olamaz
16px
24px
19.12.2012 13:12
ABONE OLgoogle

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, 'Bundan sonraki 10 yıl için hedefimiz üretim gücü daha yüksek, sanayisi daha güçlü bir Türkiye yaratmak olmalıdır'' dedi.

      Küçük, 11. Sanayi Kongresi ve İnovasyon Sergisi'nin açılışında yaptığı konuşmada, 2000'li yıllarla birlikte hem dünya hem Türkiye ekonomisinde önemli değişiklikler yaşandığını, bilgi ve iletişim teknolojilerinde devrim niteliğindeki gelişmelerle mesafelerin ve sınırların eski anlamını yitirdiğini ve 21. yüzyılın ilk 10 yılının siyasi gelişmeler ve askeri çatışmalardan çok muhtemelen bu yönüyle hatırlanacağını söyledi.

      Etkilerini hala hissettiren küresel krizin bu dönemin önemli kırılma noktalarından biri olduğuna işaret eden Küçük, ''Kriz, dünya ekonomisine yönelik algı ve kabullerimizin, kökten diyebileceğimiz bir şekilde değişmesine yol açtı. Ekonomide,güç merkezlerinin yer değiştirdiği, batıdan doğuya kaydığı gerçeğini gündeme getirdi. Deyim yerindeyse, tarihte kartların yeniden dağıtıldığı dönüm noktalarından birindeyiz'' diye konuştu.

      Gelişmelerin yönünü iyi kavrayan ve değişime uyum sağlamak için gerekli önlemleri zamanında alanlar öne geçerken diğerlerinin geride kalacağını ifade eden Küçük, bu tabloda Türkiye'nin son yıllarda makroekonomik istikrar anlamında önemli kazanımlar elde ettiğinin tartışmasız bir gerçek olduğunu belirtti.

      Küçük, Türk şirketlerinin küresel rekabet mücadelesinde önemli tecrübe ve birikim edindiğini ve küresel rekabet üstünlüğünün en önemli unsurları olan Ar-Ge ve inovasyonun sanayinin yerleşik kavramları arasına girdiğini dile getirdi.

      Bu olumlu gelişmelerin yanında Ar-Ge ve inovasyonda maalesef henüz arzu edilen noktaya gelinemediğini kaydeden Küçük, ''Yakın dönemde Ar-Ge destekleri konusunda çok olumlu gelişmeler olmakla birlikte Avrupa Birliği'nin son olarak şubat 2012'de yayımladığı Avrupa İnovasyon Değerlemesi Raporu'nda ülkemiz hala son sıralarda yer almakta. Ar-Ge harcamalarının GSYİH'ye oranını, 2013 yılına kadar yüzde 2'ye yükseltmeyi hedeflemiştik. Oysa, TÜİK verilerine göre, 2011 itibarıyla bu oran, yüzde 0,86 seviyelerinde. Bu da 2013'te yüzde 2 hedefini yakalamamızın çok zor hatta imkansız olduğu anlamına gelmekte'' değerlendirmesinde bulundu.
     
     'Üretim kapasitesi artırılmalı, sanayi daha güçlü hale getirilmeli'
    
     11. Sanayi Kongresi'nin temasının ''Bölgesel Üretim, Küresel Güç'' olarak belirlenmesindeki amacı, merkeze Türkiye'yi koyan, entegre bir anlayışla, üretim ve dolayısıyla satış kapasitesini tüm bölgeye yaymak, üretim ağını genişletmek olarak açıklayan Küçük, Türkiye'nin taşımacılık, ulaşım ve lojistik merkez vizyonunun hayata geçebilmesi ve sürdürülebilir hale gelmesinin en önemli şartlarından birinin güçlü bir üretim ayağı olduğunu vurguladı.

      Küçük, ''Ekonomideki üstünlüğünü üretim gücünden alan Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek gibi hedeflerini gerçekleştirebilmek, işsizlik başta olmak üzere, ekonomik ve sosyal sorunlarını çözmek için yapması gereken, üretim kapasitesini daha da artırmak, sanayisini daha da güçlü hale getirmektir'' dedi.

      Hal böyleyken rakamların Türkiye sanayisinin kan kaybettiğine işaret ettiğini dile getiren Küçük, ''Sanayimizin GSYİH'miz içinde cari fiyatlarla 1998 yılında yüzde 23,9 olan payı, 2011'de yüzde 16,2'ye geriledi. 2012 yılı 3. çeyrek büyüme verilerindeki oran ise yüzde 14,4'tür. İzleyebildiğimiz kadarıyla, sanayinin GSYİH içindeki payında bu düzeyde bir gerileme bize benzer ülkelerin hiçbirinde görülmemekte'' diye konuştu.

      Küçük, dünyada 1980'lerden bu yana imalat sanayi katma değerindeki payların değişimine bakıldığında ilginç veriler bulunduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

      ''Türkiye, 1980'de dünyada imalat sanayi katma değeri en yüksek 15 ekonomi arasında yer almıyor. İlk üçte ABD, Japonya ve Almanya var. 1990'a gelince Türkiye'yi dünyada imalat sanayi katma değeri en yüksek 15 ülke arasında 13. sırada görüyoruz. 2000 yılında ise Türkiye listenin sonuna, 15. sıraya geriliyor. 2010'da ise maalesef son sıradaki yerini de kaybederek liste dışı kalıyor.

      Bizde durum böyle iken, sanayileşme yoluna beraber çıktığımız Güney Kore'ye bakacak olursak, 1980'de Türkiye gibi Güney Kore de listede yok. Sonraki yıllarda biz listeden düşerken 1990'da 11. sırada olan Güney Kore, 2000'de 8'inci, 2010'da ise 7. sıraya yükseliyor. İmalat sanayi değeri en yüksek 15 ülke arasında 1980'de 7. sırada olan Çin, 2010'da 2. sıraya, 1980'de 15. sırada olan Hindistan ise 2010'da 10. sıraya yükselmişler.''

      Küçük, Güney Kore'de Ar-Ge harcamalarının GSYİH içindeki payının 2000 yılı itibarıyla yüzde 2,30'a ulaştığını, 2010'da ise, yüzde 3,74 ile dünyanın en yüksek oranlarından birine sahip olduğuna dikkati çekti.

      Türkiye ekonomisindeki olumsuzluklardan birinin de iç tasarrufların yetersizliği olduğunu ifade eden Küçük, 2011'de Türkiye'de iç tasarrufların GSYİH'ye oranının yüzde 14,4 seviyesinde bulunduğu bilgisini verdi.

      Sanayinin en büyük sorunlarından birinin de uzun vadede ve uygun koşullarda finansman imkanından mahrumiyet olduğunu kaydeden Küçük, daha güçlü bir sanayi için bu sorunun çözülmesinin önemli olduğunu belirtti.

      İSO olarak sanayi kuruluşlarının finansman sorununa çözüm üretilmesine katkıda bulunmanın arayışı içinde olduklarını anlatan Küçük, son dönemde sanayi kuruluşlarının sermaye piyasaları başta olmak üzere alternatif finansman imkanlarından yararlanabilmesini sağlamak adına bazı adımlar atıldığını ve İSO olarak, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ile sanayi kuruluşlarında halka arzı teşvik edecek ve hızlandıracak ortak çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.
     
     'Tek başına özel sektörün çabası yeterli olamaz'
    
     Hükümetin Ar-Ge destekleri konusundaki gayretleri ve yaptığı çok önemli çalışmalar olduğunu ifade eden Küçük, ''Ancak, asıl olan uygulamaya geçebilmesidir. Zira uluslararası karşılaştırmalar, yarışmak zorunda olduğumuz veya yarışmayı arzu ettiğimiz dünya için daha fazlasını yapmak zorunda olduğumuzu ve daha hızlı yol almamız gerektiğini söylüyor'' ifadelerini kullandı.

      Şimdiye kadarki nispi yavaşlıkta özel sektör olarak kendilerinin eksiklerinin de payı olduğunu ifade eden Küçük, ''Sorunların oluşmasında hepimizin payı olduğu gibi, kalıcı çözümlere de, yine ancak hepimizin katkısı ile ulaşılabilir. Fakat tek başına özel sektörün çabası yeterli olamaz. Dönüştürücü, yönlendirici makro politikaları ancak siyasi irade hayata geçirebilir'' dedi.

      Türkiye'nin son 10 yılda ekonomide adeta imkansız görünen pek çok şeyi başardığını ifade eden Küçük, ''Biraz önce paylaştığımız veriler, ülkelerin birkaç 10 yılda kaderlerini, konumlarını radikal biçimde değiştirebildiklerini göstermektedir. Türkiye geçmişte bunu başarmıştır. Bugünün Türkiyesi de, yöneticileriyle, sanayicileriyle, bilim insanlarıyla, çalışanlarıyla bunu başaracak potansiyelde bir ülkedir. Bundan sonraki 10 yıl için hedefimiz üretim gücü daha yüksek, sanayisi daha güçlü bir Türkiye yaratmak olmalıdır'' ifadelerini kullandı.

      İSO Meclis Başkanı Erdal Bahçıvan ise içinde bulunulan yüzyılda Türkiye'nin klasik rekabet anlayışı ve yaklaşımlarıyla yola devam etmesinin imkansız olduğunu belirterek, ''Sadece özel sektörün, önlem alması ve çaba göstermesi, mevcut küresel rekabet koşulları için yeterli değil. Etkin devlet olmaksızın ekonomik ve sosyal anlamda sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilebilmesi asla mümkün değil'' dedi.

      Ticarette sınırlar kalksa da rekabetin her zamankinden daha zorlu hale geldiğine dikkati çeken Bahçıvan, ''Artık bölgesel üretim ve kalkınma denince aklımıza sadece kendi şehirlerimiz, bölgelerimiz hatta ülkemiz gelmemeli. Bugün bölgesel üretim, içinde bulunduğu coğrafyanın üretim üssü haline gelen ve tüm dünyaya ürününü, fikrini pazarlayan ülkeleri ifade ediyor'' şeklinde konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde