İSO Başkanı Bahçıvan: Çekinmeden söylüyorum, Türkiye durdu

İSO Başkanı Bahçıvan: Çekinmeden söylüyorum, Türkiye durdu

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye’nin bir an evvel seçim atmosferinden çıkması gerektiğine dikkat çekerek, “Koalisyon toplumsal uzlaşı için de büyük bir fırsat. Türkiye büyük kararlarda durdu." dedi

İSO Başkanı Bahçıvan: Çekinmeden söylüyorum, Türkiye durdu
16px
24px
18.07.2015 08:15
ABONE OLgoogle
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye’nin bir an evvel seçim atmosferinden çıkması gerektiğine dikkat çekerek, “Koalisyon toplumsal uzlaşı için de büyük bir fırsat. Türkiye büyük kararlarda durdu. G-20 başkanlığı muhteşem bir fırsattı. Seçim belirsizliği ve erken seçim olasılığı yüzünden durumumuz düğün yaparken aynı anda ev taşımaya benziyor” dedi.

İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye’nin 2013’ün son çeyreğinden bu yana bir seçim atmosferi içinde sıkışıp kaldığını belirterek, “Bu ortam Türkiye’nin bütün enerjisini ve heyecanını tüketiyor. Seçimler demokrasinin gereği, olmasın diyemeyiz. Ama bu süreçte önemli kararlarda durduk. Örneğin G-20 Türkiye için tarihi bir fırsattı. Daha iyi değelendiremiyoruz” dedi. “Şimdi ben ‘Biz daha önce söyledik’ diyen biri pozisyonunda olmak istemiyorm ama biz Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığının tarihi bir fırsat olacağını öngörürek genel seçimlerin de 2014’te yapılması yönünde bir çağrıda bulunmuştuk” hatırlatmasını yapan Bahçıvan, “Türkiye 2015’e tertemiz girsin demiştik. O dönem bizi fazla cesur bulanlar olmuştu. G-20 senesini seçimle geçirmeyelim dedik. Keşke bu yapılabilseydi” diye konuştu.

BİZ VİCDANEN RAHATIZ

G-20’nin evsahibi olmanın Türkiye için gerçekten muhteşem bir fırsat olduğunu ancak bunun yeterince iyi değerlendirilemediğine dikkat çeken Bahçıvan, bu konuda İSO olarak vicdanen rahat olduklarını söyledi. Bahçıvan, şöyle konuştu: “Bir sürü belirsizliğin içinde olduğumuz bir dönemde tabi ki G-20 ile alakalı görevleri üstlenenler başarılı faaliyetler yürütüyor. Ama G-20 gibi önemli bir dönem başkanlığının seçim yılına denk gelmesi büyük bir tahilsizlik. Biz şu anda hem ev taşıyoruz hem düğün yapıyoruz. Düğünde gelen misafirlere daha özenli olmak lazım ama düğün sahibi şu anda ev taşımakla meşgul.”

UZLAŞI HER ŞEYE LAZIM

Kasımda Antalya’daki zirveye kadar herşeye rağmen iyi bir hazırlık dönemi yaşanmasını umduğunu kaydeden Bahçıvan, “Eğer kısa süre içinde hükümet konusunda bir uzlaşı sağlanırsa İnşallah Ali Babacan’ın sorumluluğu devam eder. Bizim bu G-20 sürecini çok daha değerli kullanmamız gerekirdi. Çünkü bu her ülkeye nasip olan bir fırsat değil. O yüzden uzlaşı herşey için lazım, G-20 için de lazım. Hep dönüyoruz dolaşıyoruz uzlaşıya geliyoruz.”

2016’yı nasıl kaybetmeyiz?

ERDAL Bahçıvan’ın bugünlerde sık sık dile getirilen “2016’yı nasıl kaybetmeyiz’ sorusuna yanıtı ise oldukça kısa ve net: “Biran evvel uzlaşarak. Hatta 2015’i bile kurtarabiliriz. Küçük bir moral bile büyümeyi yüzde 2-3 puan sıçratabilir.”

Çözüm süreci kazanımları hafife alınmasın  

“TÜRKİYE’nin bugüne kadar çözüm sürecinde aldığı yolu, elde edinilen kazanımları hafife almamak lazım” diyen Erdal Bahçıvan, “Herşeyden önce sürecin başından bu yana şehit cenazelerinin gelmemesi çok  önemli bir kazanım. Sürecin devamını sağlayacak olan da güçlü bir ortaklıktır” değerlendirmesini yaptı.

TÜRKİYE DURDU

TÜRKİYE’de sanayiciden, bireylere kadar kimsenin bir süredir yeni yatırım, ev-araba almak gibi büyük kararlar almadığını söyleyen Erdal Bahçıvan,  “Çekinmeden söyleyelim Türkiye büyük kararl almada durdu. Oysa bizim bırakın durmayı koşmamız lazım” dedi.

Sermaye çuvalı artık boşalıyor

TÜRKİYE’de şu an bir belirsizliğin söz konusu olduğunu söyleyen Erdal Bahçıvan şöyle konuştu: “Bu belirsizlik sürecini bir uzlaşı sürecine dönüştürmemiz lazım. Epey bir süredir sermayeden yiyoruz. Şu ana kadar 1.5 yıldan fazla bir süredir devam eden seçim ortamının getirdiği riskleri tolere ettik. Ama daha fazla zaman kaybetme lüksümüz yok. Ekonomi son 3-4 yıldır patinaj yapıyor. Büyümemiz kritik seviyede. Cari açık ekonomi bu kadar durgun olduğu halde ciddi risk işareti veriyor. Dış ticarette durum parlak değil. Benim için toplumda geleceğe güvensizliği ortaya koyan önemli göstergelerden biri olan döviz hesaplarında artış var. Özetle şu anki ekonomik parametreler de bize; ‘Bir an evvel siyaset odaklı süreçten çıkıp ekonomiye odaklanın. Sermaye çuvalına artık güvenmeyin. Zaman telafisi en zor olan sermaye kaybı. O çuvalda sadece para yok, geleceğe güven var, kredi birikimi var, geçmişteki tüm kazanımlar var, genç nüfusun dinamiği var. Bütün bunları göz önüne alıp uzlaşarak Türkiye’nin yeni hikayeseni yazmalıyız.”

Sanayi kongresi daha interaktif

İSO’nun Sanayi Kongresi’nin bu yıl 8 Kasım’da planlandığını söyleyen Erdal Bahçıvan, şu bilgileri verdi: “Bu yıl yeni nesil ve insan temasını ele alıyoruz. Anadolu sanayisini de işin içine katan bir interaktif bir kongreye hazırlanıyoruz. Herkesin katılımcı olduğu farklı bir formatı uygulayacağız. Eğitimde Finlandiya modelini anlatacağız.”  

Koalisyonda kıvam önemli

SEÇİM sonrası sürecin şu ana kadar iyi yönetildiğini düşünen Erdal Bahçıvan, ‘Hükümet kurma görevinin geç verildiği’ şeklindeki eleştirilere katılmadığını belirterek, “Bu konuda siyasi partilere gerekli sabır ve toleransın siyasi gösterilmesi gerekiyor. Türkiye’de uzun zamandır koalisyon yapılmadı.  Bence koalisyonda en uygun kıvama gelme sürecine ihtiyaç var” dedi.
Hülya Güler/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde