İSO Başkanı Bahçıvan: Önceliğimiz; refahı büyütmek ve adil paylaşım

İSO Başkanı Bahçıvan: Önceliğimiz; refahı büyütmek ve adil paylaşım

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Arzu ettiğimiz nitelikli büyüme; yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli sanayi ürünlerinin üretim ve ihracat içindeki payının arttığı büyümedir” dedi. 

İSO Başkanı Bahçıvan: Önceliğimiz; refahı büyütmek ve adil paylaşım
16px
24px
22.01.2020 17:12
ABONE OLgoogle

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin bu yılın ilk aylık olağan toplantısı “Sürdürülebilir Büyüme İçin Nitelikli Üretim Ekonomisine Geçişte Eğitim, Kalite ve Ar-Ge’nin Önemi” ana gündemi ile gerçekleştirildi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıya, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu konuk olarak katılarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, bilim ve teknoloji başta olmak üzere birçok alanda yaşanan değişimle dünyanın tekrar şekillendiğini ve buna paralel yeni nesil sanayiciliğin de yeniden değer kazandığına dikkat çekti. Böyle bir süreçte Türkiye’nin yeni ve çok daha geniş ufuklu bir anlayışa yönelmesi gerektiğinin altını çizen Bahçıvan “Çünkü dünya toplumları daha fazla refah, adalet ve öngörülebilir bir gelecek istiyor. Bunun için de nitelikli ve sürdürülebilir büyümenin sağlanması gerekiyor. Değişim çağında geleceğe ilişkin endişeleri azaltmak, kaygıların yerine umutları yeşertmek için üretim odaklı bir ekonomi anlayışı hakim kılınmalı. Ekonominin refah üreten, istihdam yaratan, verimlilik artışı sağlayan asli unsuru da üretim, dolayısıyla sanayi sektörüdür. Arzu ettiğimiz de ‘nitelikli’ büyümedir. Nitelikli büyüme yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli sanayi ürünlerinin, üretim ve ihracat içindeki payının arttığı büyümedir. Ancak bugünkü üretim yapımızın henüz arzu ettiğimiz bu noktada olduğunu söylemek zor. Nitelikli büyümeyi sağlamak için mevcut çabaların ötesinde kapsamlı bir atılıma ihtiyacımız var” dedi.

“Önceliğimiz; refahı büyütmek ve adil paylaşım”

İSO’nun bu niteliksel dönüşümü destekleyen vizyona sahip olduğunu belirten Bahçıvan “Üreterek büyümek, istihdam oluşturmak, ihracatı artırmak, rekabetçiliğe önem vermek, refahı büyütmek ve refahın adil paylaşımını sağlamak bizim temel önceliğimizdir. Türkiye’de sanayinin yüksek katma değerli ve yüksek teknoloji yoğunluklu sektörlere dönüşüm ihtiyacının devam etmekte olduğunu inkar edemeyiz. Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışmamızın sonuçlarına baktığımızda da bu gerçekle net bir şekilde karşılaşıyoruz. Nitelikli ve sürdürülebilir büyümenin yolu yüksek teknolojiden geçiyor. Araştırmanın önemli sonuçlarından biri de sanayimizin teknoloji yoğunluğuna ilişkin verilerdir. Bu alanda son yıllarda bizleri sevindiren ve geleceğe dair umutlandıran bir hareketlenmenin olduğuna da tanık oluyoruz. Bu hareketlenmeye kalıcı ve sürdürülebilir bir ivme kazandırmalıyız. Başkalarının ürettiği teknolojiyi tüketen olmaktan hızla çıkıp, kendi yüksek milli teknolojimizi geliştirmemiz gerekiyor” dedi.

“Türkiye, üretimde niteliği artırmak zorunda”

Büyük hedeflere sahip, genç nüfusu olan bir Türkiye için çok şikayetçi oldukları orta gelir tuzağını ve niteliksiz büyümeyi artık kabul edilemez gördüklerinin de altını çizen Bahçıvan “Türkiye güçlü sanayi ülkesi olma yolunda üretimde niteliği artırma zorunluluğuyla karşı karşıyadır. Bilim ve teknoloji kaldıracını üretime taşıyarak, düşük büyümenin panzehirleri olarak önerilen; beşeri sermayenin eğitim yoluyla güçlendirilmesi, Ar-Ge, tüm üretim ve hizmet süreçlerinde teknoloji içeriğinin yükseltilmesi, en fazla odaklanmamız gereken konular olmalıdır. Böyle bir odaklanma nitelikli üretime kapı aralayacak. Yüksek katma değerli ürünlerin payının arttığı nitelikli ihracat, olmazsa olmazımızdır. İSO olarak işte tüm bu alanlarda sanayimizin gelişmesi için önemli adımlar attık ve atmaya da devam ediyoruz” dedi.

Bahçıvan, konuşmasında Gebze-Bilişim Vadisi’ndeki lansmanına tanıklık ettikleri, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da büyük çaba ve katkı sağladığı yerli otomobilin “yerli, milli ama evrensel” bir anlayışla milli teknoloji hamlesine katkı yapacağına inandıklarını da değindi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde