İSO, 70 iş adamıyla İran'a çıkarma yaptı: Hedef 100 milyar dolar

İSO, 70 iş adamıyla İran'a çıkarma yaptı: Hedef 100 milyar dolar

İstanbul Sanayi Odası’ndan (İSO) 70 kişilik heyet, işbirliği fırsatlarını değerlendirmek için 70 kişilik heyetle Tahran’a gitti.

İSO, 70 iş adamıyla İran'a çıkarma yaptı: Hedef 100 milyar dolar
16px
24px
03.05.2016 04:51
ABONE OLgoogle
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, iki bakan ile toplantı gerçekleştirirken, Türk firmaları da 202 İranlı firma ile ikili görüşmeler yaptı. 2 ülke arasında sorunlar çözüldüğünde 100 milyar dolarlık dış ticaret hedefleniyor.

TÜRKİYE’nin en büyük sanayi odası olan İstanbul Sanayi Odası (İSO), tarihinin ilk yurt dışı heyet ziyaretini İran’a düzenledi. Başkent Tahran’a işbirliği fırsatlarını değerlendirmek için 70 kişilik heyetle giden İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, İran’ın Teknoloji ve Sanayi bakanlarıyla özel toplantı gerçekleştirdi.

Heyetteki Türk firmalarının temsilcileri de 202 İranlı firma ile ikili görüşmeler yaptı. İSO Başkanı Bahçıvan, “İranlı bakanlarla iki ülke iş dünyasının işbirliği yapması konusunda fikir birliği oluşturduk. Türkiye-İran Modeli ile dünyaya örnek bir büyüme yaratabiliriz. Bankaların reel sektörle ortak arayış içinde olması ve ölçülü risk alması önem taşıyor. Gümrüklerde yüksek geçiş ücreti, ulaşım yetersizliği, yüksek doğalgaz fiyatları gibi sorunlar çözüldüğünde iki ülke dış ticareti 100 milyar doları bulabilir” dedi.

TÜRKİYE TALEBİ

Türkiye ile Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Teknoloji ve İletişim Bakanı Dr. Mahmoud Vaezi, “Ambargo sonrası ilişkileri geliştirmek ve ihtiyaçlarımızı temin etmek istediğimiz ilk ülke Türkiye. Atılacak her adımın önünü açmak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu. Vaezi, zor dönemlerde İran’ın yanında olanları hiç bir zaman unutmadıklarının belirterek, “Bizim ne kadar ihtiyaçlarımız varsa bunların hepsini öncelikle Türkiye’den temin etmek istiyoruz. Güven böyle bir şeydir ve böyle gelişir. Türk ve İranlı iş insanları arasındaki engellerin kaldırılması gerekiyor. Biz olağanüstü bir kararla Türkiye’ye özgü özel bir ilişki kurulmasına hazırız. Öncelikle bankacılık sorunlarını çözecek, gümrük işlemlerini ve ulaşımı rahatlatacağız. Doğalgaz ve petrolde sizinle çalışmaya, şu anda aldığınız elektriğin üç-dört katını vermeye hazırız. Aynı zamanda Türk bankalarına tüm kapıları açmak ve burada şube açmalarını sağlamak istiyoruz. İran bankaları da Türkiye’de şubeleşebilsin” dedi.

DÖRT YENİ BÖLGE

Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Mohammad Reza Nematzadeh ise, iki ülke iş insanlarının ortak yatırım yapabilmeleri için İran’da dört yeni sanayi bölgesi oluşturacaklarını söyledi. Türk yatırımcılarını bu sanayi bölgelerinde yatırım yapmaya davet eden Nematzadeh, “Petrol, doğalgaz, petrokimya, otomotiv, elektronik, beyaz eşya, tekstil, gıda, inşaat ve yapı malzemeleri, mobilya, ahşap, tersane, teknoloji ve IT gibi pek çok sektörde işbirliği yapabiliriz. İki ülke yüzde 50-50 ortaklıkla yeni bir otomobil tasarımı da yaparak dünyaya ihraç edebilir. Bizim nano teknolojide başarılı kurumlarımız, tekstilde farklı bir tasarım yaklaşımımız var. Bunu da birlikte dünyaya ihraç edebiliriz. Diğer yandan helal sertifikalı ürünleri üretme ve dünyaya ihraç etme noktasında iki ülke daha sıkı işbirliğine gidebilir. Turizmde de potansiyelimiz var. Bu alandaki tecrübenizden yatırımlarla faydalanabiliriz. Biz de farklı sektörlerimizi Türkiye’ye yönlendirebiliriz” diye konuştu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde