IŞİD kamyonu vurdu!

IŞİD kamyonu vurdu!

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Orta Doğu’daki karışıklığın hem Güneydoğu’da iç pazarı hem de ihracatı etkilediğinden yakınarak, “Komşu ülkelere ihracat sıfıra indi” dedi.

IŞİD kamyonu vurdu!
16px
24px
01.10.2014 03:36
ABONE OLgoogle
Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Orta Doğu’yu adeta ateşe vermesi, otomotiv ihracatını da vurdu. Güneydoğu şehirlerinden komşu ülkelere yapılan ihracat durdu.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Orta Doğu’daki iç karışıklığın pazarı etkilediğini belirterek, “Yıllık ihracatın yüzde 80’ini Avrupa’ya gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla bu alanda çok etkilenmedik ama Türkiye’den oradaki ülkelere yaptığımız kamyon ihracatı etkilenmiş durumda. Güney ülkelerinde olanlardan dolayı Türkiye’nin Güneydoğu’daki ticaretle ilgili sorunlar var. En çok kamyon sattığımız Van, Diyarbakır, Gaziantep, Adana, Hatay. Bu illerde kamyon satışları çok ciddi miktarda etkilendi” dedi.

Yenigün, eskiden açık olan kapılardan ciddi ihracat yapıldığını, bunun komşu ülkelerdeki olayların başladığı ilk zamanlar biraz yavaşladığını, şu sıralarda neredeyse sıfıra indiğini vurguladı. Haydar Yenigün, bu durumdan hem ihracatın hem iç piyasanın etkilendiğini sözlerine ekledi.
 
Otoda en keskin düşüş Türkiye’de
 
Türkiye’de otomotiv satışları gerilerken, Avrupa’da büyümeye devam ediyor. Avrupa’da otomotiv pazarı Ocak-Ağustos döneminde yüzde 6.1 büyüdü ve 9 milyon 854 bin adet gerçekleşti. En fazla düşüş yüzde 4.8 ile Hollanda’da gerçekleşti. Satışlarını en çok artıran pazar yüzde 38.7 Portekiz oldu. Aynı dönemde Türkiye, yüzde 20.8 daralma ile en fazla küçülen pazar oldu.
 
Türkiye, dünyayı GAZ’a getirecek
 
Rusya’nın en büyük ticari araç markası olan ve Mersa Otomotiv Distribütörlüğü’nde Türkiye’de de üretim yapan GAZ, en yeni modeli Gazelle Next’i Türkiye pazarına sundu. GAZ Group CEO’su Vadim Sorokin, Türkiye’deki yatırımlarının ihracat açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, 375 milyon dolar yatırımla ortaya çıkan aracın dünya pazarlarına ihraç edileceğini söyledi. 
 
Mersa Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gören de “Next’in üretimi ve Türkiye’den ihracatı ekonomimize katkı sağlıyor. Yılda 4 bin 500 adetlik üretim planlıyoruz” dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde