IMF'ye borcu 5 Milyar Dolara düşürdük

IMF'ye borcu 5 Milyar Dolara düşürdük

Babacan, hükümetleri döneminde IMF'ye olan borcu 24 milyar dolardan 5 milyar dolara düşürdüklerini söyledi

IMF'ye borcu 5 Milyar Dolara düşürdük
16px
24px
24.04.2011 16:16
ABONE OLgoogle

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, karşılarında rasyonel bir muhalefet bulunmadığını belirterek, ''Tabi bu bizim partimiz için belki olumlu ama Türk siyasi hayatı için ve ülkemizdeki siyasi tablo için maalesef üzücü. Çünkü arzu ettiğimiz demokrasiye ulaşmak istiyorsak Türkiye'nin sadece iktidar partisinin değil muhalefet partilerinin de daha akılcı daha rasyonel söylemler ve politikalar üretmeleri gerekiyor'' dedi.

     Babacan, AK Parti genel merkezinde düzenlenen, il danışma meclisi 24. dönem milletvekili aday tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, 8,5 yıllık iktidarları döneminde çok yoğun bir dönüşüm süreci yaşandığını, pek çok alanda ciddi reformlar gerçekleştirdiklerini anlattı.

     Bugünlerde siyasi partilerin seçim beyannamelerini açıkladığını hatırlatan Babacan, diğer partilerin seçim beyannamelerinde geçmişte ne yaptıklarına dair bir şey bulunmadığını kaydetti. Babacan, ''Çünkü boş, icraat yok'' diye konuştu. Seçim beyannamesinde sadece ileriye dönük vaatler değil, geçmişte yaptıklarını da açık açık yazabilen ve alnının akıyla bunu ortaya koyabilen tek siyasi partinin AK Parti olduğunu anlatan Babacan, geçmişten güç alarak geleceğe bakmaları gerektiğini söyledi.
     Türkiye'nin demokrasi konusunda oldukça büyük mesafe kat ettiğini, temel hak ve özgürlükler konusunda çok ciddi adımlar atıldığını, Türkiye'nin hukuk devleti olması için çalıştıklarını ifade eden Babacan, yapacakları daha bir çok reform olduğunu onun için yeni, modern, günün ihtiyaçlarını karşılayan bir anayasa hazırlanacağını kaydetti.

     Ekonomide çok ciddi başarılar elde edildiğini anlatan Babacan, bunun temelinde de siyasi istikrardan kaynaklanan güven unsuru bulunduğunu belirtti.

     Uyguladıkları ekonomi politikalarının temel ilkelerinden bahseden Babacan, öncelikle şeffaflığa, tutarlılığa, rasyonelliğe ve öngörülebilirliğe önem verdiklerini söyledi. Uçuk vaatlerde bulunmadıklarını ifade eden Babacan, bugün muhalefet partilerinin tutarlı olmayan bir çok vaat sıraladıklarını anlattı.

     Babacan, şöyle konuştu:
     ''Vaadin bini bir para. Bu biraz da içinde bulundukları psikoloji ile ilgili, ümitsizlikle ilgili. Nasıl olsa AK Parti birinci parti bizim şansımız var yok ne söyleyip de biraz kandırabiliriz, neler söyleriz ki şöyle hani yüzde 1,2 kimi kandırabilirsek o hiç olmazsa oy hanemize artı olarak yazar. İnanın dertleri bu. Aksi halde açıkladıklarının hiç bir şekilde tutarlılığı yok.
     İktidar olma niyetinde olan bir muhalefet partisi şu anda ben açıkçası göremiyorum. Ben nasılsa ilelebet muhalefetim, partiyi şu yüzdeyle teslim aldım, aman yüzdesini düşürmeyim, 1-2 puan da eklenirse hem genel başkanlığımı korurum hem de mecliste 3-5 milletvekili daha almış oluruz. İnanın bütün dertleri bu. Tabi bu üzücü. Biz hep iş hayatında deriz ki her sektörde karşınızda akıllı rakipler olsun çünkü akıllı rakipler olduğu zaman ne yapacağınızı bilirsiniz, o sektör daha muntazam yürür. Siyasette de bunun aynen böyle olduğunu görüyorum. Maalesef karşımızda rasyonel bir muhalefet yok. Tabi bu olumlu değil mi bizim partimiz için tamam ama Türk siyasi hayatı için ve ülkemizdeki siyasi tablo için maalesef üzücü. Çünkü arzu ettiğimiz demokrasiye ulaşmak istiyorsak Türkiye'nin sadece iktidar partisinin değil muhalefet partilerinin de daha akılcı daha rasyonel söylemler ve politikalar üretmeleri gerekiyor.'' 
     
    ''IMF'YE BORCU 5 MİLYAR DOLARA DÜŞÜRDÜK''
     
     Babacan, hükümetleri döneminde IMF'ye olan borcu 24 milyar dolardan 5 milyar dolara düşürdüklerini, Merkez Bankasının rezervini ise 28 milyar dolardan altın dahil olmak üzere 92 milyar dolara çıkardıklarını anlattı. Babacan, 2023 hedeflerinin ise dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmek olduğunu hatırlattı.

     Türkiye'de dar gelirli kesimin alım gücünün 8,5 yıl içinde arttığını anlatan Babacan, şöyle devam etti:
     ''Bir aylık asgari ücretle 2002 yılının Aralık ayında 183 kilo ekmek alınıyormuş, şu anda 294 kilo ekmek alınıyor. Yine 147 litre süt alınıyordu, bu yılın başında 318 litre süt alınıyor. 1 aylık asgari ücretle 65 litre ayçiçek yağı alınıyordu şu anda 135 litre ay çiçek yağı alınabiliyor. Asgari ücretli vatandaşımız hiç para harcamadan 129 ayda bir otomobil alabiliyordu, bugün bu süre 52,5 aya düştü.''

     Türkiye'deki gelir dağılımının da düzelmeye başladığını ifade eden Babacan, ''Gelir dağılımı noktasında Türkiye kendisiyle mukayese edilebilir ülkeler içerisinde gelirin en düzgün dağıldığı ülkedir. Yani zenginle fakir arasındaki uçurumun en az olduğu ülkedir'' dedi. 
  

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde