IMF'den şok Türkiye raporu: Büyüme düşecek

IMF'den şok Türkiye raporu: Büyüme düşecek

IMF’nin hazırladığı değerlendirme raporu yayınlandı

IMF'den şok Türkiye raporu: Büyüme düşecek
16px
24px
06.10.2013 09:34
ABONE OLgoogle

IMF’nin dördüncü madde kapsamında yaptığı görüşmelerin ardından hazırladığı değerlendirme raporu yayınlandı. Türkiye’nin bu yıl yüzde 3.8 büyüyeceği öngörülen IMF Raporu’nda, 2014 yılı büyümesinin ise yüzde 3.5’i ancak bulacağı vurgulandı.

IMF geçtiğimiz ay sonunda tamamladığı 4. madde görüşmelerinin ardından değerlendirme raporunu dün sabah yayınladı. Raporda Türkiye ekonomisiyle ilgili kritik değerlendirmeler yer alırken, yıl sonu büyümesinin yüzde 3.8 oranında kalacağını, enflasyonunun yüzde 5 hedefinin üzerinde gerçekleşeceğini ve cari açığın da GSYH’nın yüzde 7’sini aşacağını tahmin etti.

IMF’yle kredi ilişkisini bitiren Türkiye, IMF heyetini 4. madde konsültasyonu denilen ve her yıl üye ülkelerin incelenmesi zorunluluğu getiren görüşmeler kapsamında misafir etmişti. IMF’nin 4. madde konsültasyonu kapsamında yayınladığı raporlar, uluslararası alanda o ülkeyle ilgili bağımsız değerlendirme raporları olarak kabul görüyor ve karar vericiler açısından büyük önem taşıyor.

Büyüme düşecek

IMF, hükümetin Orta Vadeli Program’da bu yıl sonu yüzde 4, 2014 yıl sonu yüzde 5 olarak öngördüğü büyümeyle ilgili çok daha düşük bir tahmin yaptı. Bu yıl sonu büyüme tahmini yüzde 3.8, 2014 yılı büyüme tahmini ise yüzde 3.5 olarak verdi.

IMF tahmin gerekçesini Türkiye’nin dış yükümlülüklerinin artışıyla açıkladı. Ayrıca IMF, enflasyonun 2013’de de 2014’de de TCMB’nin yüzde 5’lik hedeflerinin oldukça üzerinde gerçekleşeceğini söyledi.

Merkez’e: Faiz yükselt

IMF Raporu’nda Türkiye ekonomisi için sermaye çıkışı olasılığının büyük bir risk yarattığına dikkat çekilirken, bu riske karşı önlem alınması gereği vurgulandı. Bu amaçla ayrı bir bölüm ayrıldı. “Makroekonomik Politika Çıpalarının Yeniden Tesisi” başlıklı bölümde IMF, Merkez Bankası’nın doğrudan enflasyon hedefine odaklanması gerektiğinin altını çizdi ve ekonomideki gelişmelerin “reel politika faiz oranını” gerektirdiğini belirtti. Bu durum MB’nın faiz artırması gerektiği konusunda uyarı anlamına geliyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde