IMF'den Türkiye'ye cari açık uyarısı

IMF'den Türkiye'ye cari açık uyarısı

IMF, Türkiye'nin kırılganlıklarını azaltması için cari işlemler açığını daha da aşağı çekmesi gerektiğini belirtti.

IMF'den Türkiye'ye cari açık uyarısı
16px
24px
29.07.2015 05:41
ABONE OLgoogle
IMF dün yayınladığı “2015 Dış Sektör Raporu-Ülke Ekonomileri Değerlendirmeleri” raporunda yıl başından bu yana yaşanan gelişmelerin dış pozisyonda bazı güçlenmeleri işaret ettiğini, bunda düşük petrol ithalat fiyatlarından ticari kazanımların etkili olduğunu vurguladı.

Bununla birlikte Türkiye'nin net uluslararası rezervlerinin hâlâ düşük olduğunu ve net uluslararası yatırım pozisyonunun benzerlerine göre zayıf kaldığını ifade eden IMF, net uluslararası yatırım pozisyonunun cari işlemler açığı daralana kadar kötüleşmeye devam edeceğini belirtti.

Türkiye'nin büyük finansman ihtiyaçları ve sermaye girişinin kısa vadeli doğası dikkate alındığından Türkiye'nin sermaye akışlarında terse dönüşe karşı kırılgan olduğunu vurgulayan IMF, kırılganlığın azaltılması için cari işlemler açığının da da aşağı indirilmesinin gerekli olduğunu ifade etti.

Para politikasının reel faiz oranlarını sağlam şekilde pozitif bölgede tutması gerektiğini belirten IMF, TCMB'nin net uluslararası rezervleri artırması, döviz kurlarına müdahaleleri sınırlaması gerektiğini vurguladı.

Özel sektör tasarruflarını artırmayı hedefleyen emeklilik reformu gibi yapısal reformlara ihtiyaç olduğuna işaret eden IMF, bu reformların orta vadede mali politika sıkılaştırma ile desteklenmesi gerektiğini de belirtti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde