IMF’den Avrupa’nın en büyük ekonomisine uyarı

IMF’den Avrupa’nın en büyük ekonomisine uyarı

Geçen yılı zorlu bir şekilde tamamlayan Alman ekonomisi yılın ilk çeyreğinde iyileşme gösterse de bu iyileşmenin kalıcı olup olmayacağına dair soru işaretleri oldukça yüksek.

IMF’den Avrupa’nın en büyük ekonomisine uyarı
16px
24px
18.05.2019 06:19
ABONE OLgoogle

Son olarak IMF cephesinden gelen açıklamalar Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’nın vergilerde kesintiye gitmesi ve ticari korumacılık gibi dış şoklara karşı kırılganlığı azaltmak amacıyla dijital altyapısını güçlendirmesi gerektiğini işaret etti.

Alman ekonomisindeki dengesizliğin cari denge rakamlarına yansıdığına dikkat çeken IMF’in bu mesajı Almanya’nın ticari partnerlerinden sıkça duyulan şikayetlerin bir yansıması gibi görüldü.

IMF’in düzenli olarak yayınladığı raporunda yer alan Alman ekonomisine dair görüşler içerisinde dış fazlanın zirveden aşağıya doğru bir hareketlenme içerisinde olmasına karşın temel göstergeler ile uyumlu olan seviyelerin oldukça üzerine kalmaya devam ettiğinin altı çizildi. 

Bu seviyelerin orta vadede korunmasının beklendiği belirtilirken, Almanya’nın dış ticaret bağlı ekonomisinin, ticaret geriliminin yeniden yükseldiği by dönemde global dengesizliklere katkıda bulunabileceği açıklandı.

Bütçe fazlası kaydeden Alman ekonomisi geçtiğimiz yıl teknik resesyonun kıyısından dönen bir durgunlukla karşı karşıya kalmıştı. Bu yılın ilk çeyreğinde görülen toparlanmanın sürekliliği ise özellikle Amerika-Çin arasında yeniden yükselen tansiyonun insafına kalmış gibi görünüyor.

IMF Almanya’nın cari fazlasının 2015 yılında GSYH’nin %8.5’ine denk gelecek bir seviyeye sıçramasının ardından %7.3 seviyelerine yavaş yavaş gerilediğini işaret etti.

Ekonomisinin doğru yola girmesi için anahtarın maaş artışlarında olduğunu belirten IMF rekor düşük seviyede yer alan işsizliğe rağmen bu artışın yavaş oluşuna dikkat çekti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde