İMES’e 100 milyon dolarlık yatırım yaptı

İMES’e 100 milyon dolarlık yatırım yaptı

100 milyon dolara mal olan İMES Park projesinde sona gelindi. Metro hizmet vermeye başladı, otel ve konferans salonları mart ayında açılacak. İMES Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akar, hedeflerini anlattı

İMES’e 100 milyon dolarlık yatırım yaptı
16px
24px
06.03.2015 12:31
ABONE OLgoogle
İSTANBUL’UN sanayileşmesine en önemli katkıyı sunan bölgelerden biri hiç kuşkusuz İMES’dir (İstanbul Madeni Eşya Sanatkarları Sanayi Sitesi). 1971’de açılan İMES, Türkiye’de pek çok alanda ilk üretim tesislerinin kurulduğu ve yaygın sanayinin başladığı yerdir. Bugün İMES’te 50 farklı alanda faaliyet gösteren bin 150 işletme bulunuyor ve 12 binden fazla kişi çalışıyor. Ülkemiz sanayisinin makine ve yedek parça ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan ve sanayinin temel taşlarından biri olan İMES bugün yüzde 100 doluluk oranına sahip. 

Buraya sığmayan sanayici, İMES Dilovası OSB’yi kurdu. Burada 51 fabrika üretim yapıyor. 65 yeni fabrikanın ise yatırımları devam ediyor. İMES’li sanayiciler Dilovası yatırımıyla da yetinmemiş ve Balıkesir bölgesinde yeni bir yatırım için kolları sıvamış durumda. Sektörden 15 firma Balıkesir Bandırma’da ve Yalova’da demir çelik sektörüne dönük bir yatırım için kümelenme gerçekleştirdi.

Birkaç yıl önce temelleri atılan İMES Park projesinde de sona yaklaşıldı. “Hayatın İçinden Sanayi” konseptine sahip olan projede otel, ofis ve grosmarket bulunuyor. Yatırım arsa dahil 100 milyon dolara mal oldu. 

Bu kadar canlı bir bölge olan İMES’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı 2010’dan bu yana Kemal Akar yapıyor. 1977’den bu yana sanayici olan Akar, sadece İMES’de değil birçok meslek örgütünde görev alan bir isim. Hem sanayici, hem siyasetçi hem de spor adamı... İMES Sanayi Sitesi Başkanı Kemal Akar ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik…

Kemal Akar, nerelerden buraya geldi?

İstanbul doğumluyum ama aslen Kastamonu İneboluluyum. Okul sonrası iş hayatına atıldım. O gün bu gündür sanayiciyim. Bir torna tezgâhı ile işe başladım. Askerliğimin ardından kardeşim Süleyman Akar’la birlikte 1977’de İstanbul Perşembe Pazarı’nda torna, planya atölyesi kurduk. Bir yıl sonra İMES’e üye oldum. 1980’de kardeşim ve ortağımla birlikte Bayrampaşa’da demirçelik ticaretine başladık. 1987’de İMES’e geldim. Halen demir çelik ticaretini kardeşim Süleyman Akar’la birlikte sürdürdüğüm, Kalite Demir Çelik, Kalite-Akar Çelik ve Fabrik Yapı İnşaat adında şirketlerimiz var.

İMES’in önemi nereden kaynaklanıyor?

Türkiye’de pek çok alanda ilk üretim tesisleri ve ilk yaygın sanayi İMES ile başladı. İMES bu anlamda Türkiye’ye çok şey kazandırdı. Bugün Anadolu’nun birçok yerindeki sanayinin temelleri, Orta Asya’dan Mısıra, Suriye’den Makedonya’ya pek çok ülkenin sanayisinin temelleri de İMES’in üretim ve emeği ile atıldı. Bugün İMES’in 50 farklı alanda faaliyet gösteren bin 150 işletmesi var. 12 binden fazla çalışanı mevcut. Ülkemiz sanayisinin makine ve yedek parça ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyor. Ayrıca, sadece ülkemizin değil, ihracat yaptığımız 80’den fazla ülkenin de tedariklerini karşılıyoruz. Sanayicimizin ihracat hacmi her geçen gün artıyor. Ortadoğu’dan, Balkanlara, Afrika’nın içlerinden Güney Amerika’ya İMES markasını bilmeyen sanayici yoktur. Türkiye’nin iftihar markası olan İMES’i Global Tedarik Merkezi haline getirmeye çalışıyoruz. 

Bu kadar kıymetli bir yer olan İMES’te boş yer var mı? 

İMES’te, sanayinin en önemli ihtiyaçlarından olan altyapı ve üstyapıyı kusursuz olarak sanayicimizin hizmetine sunuyoruz. Hal böyle olunca, sanayicilerimizden oldukça talep görüyoruz; yüzde 100 doluluk oranına sahibiz. Taşınan firmalarımızın yerleri de hemen kiralanıyor. Uzun süreli boş iş yeri olmuyor. Halen yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı pek çok firmanın yer talebi var. 

İMES’i dünyaya entegre etmek için geliştirdiğiniz iş oteli ve ticaret merkezini içeren İMES Park Projesi hangi aşamada?

Biz bu konsepte kısaca HİS projesi diyoruz, “Hayatın İçinden Sanayi”. Nasıl ki, hissetmeden şiir yazılmaz, resim yapılmaz, bir eser meydana getirilmez; sanayi de böyledir. Hissedeceksiniz ki bir şeyler üreteceksiniz. HİS projemizin en önemli ayağını İMES Park projesi oluşturuyor. Sanayicilerimizin yurtiçi ve dışından gelen misafirlerini konaklatacak otel sıkıntısı büyüktü. Bu ihtiyacı görerek, İMES içerisine yer alan 43 bin metrekare alan üzerine, dört yıldızlı iş oteli, grosmarket, iş yerleri, banka şubeleri, 2 bin kişilik konferans salonu, açık ve kapalı otoparktan oluşan İMES Park projemizi hayata geçirdik. Projenin yüzde 85’i çok kısa bir sürede tamamlanarak devreye girdi. Otel ve konferans salonumuz ise önümüzdeki ay hizmete girecek. Otel Sheraton Four Point markasıyla hizmet verecek. Grosmarket konusunda ise Metro ile anlaştık. Bu projenin toplam maliyeti arsa değeri dahil 100 milyon dolar. Projemiz tamamlandığında, Sabiha Gökçen Havalimanı ile İMES’i yüksek standartlarıyla dünyaya bağlamış olacağız. 

Dilovası’ndaki İMES Organize Sanayi Bölgesi projesi bitti mi? 

Büyüyen sanayicimiz İMES’ten ayrılarak daha büyük fabrikalar kurdu. Biz de yönetim olarak 1997’de İMES Organize Sanayi Bölgesini kurma çalışmalarını başlattık. Altyapısı tamamen tamamlandı. Mevcut durumda dünya standartlarının ötesinde bir OSB modeli oluştu. Şu anda 51 fabrikamız üretime başladı. 65 yeni fabrikanın yatırımları devam ediyor. Bu sayı yaz aylarıyla birlikte daha da artacaktır. Sadece altyapıya 400 milyon TL harcadık. Arsa bedeli olarak ise 450 milyon dolar. Fabrika yatırımları ile birlikte en az 2 milyar dolarlık bir yatırım söz konusu. 2016 yılında 40 bin kişi çalışır halde olacak.

Bazı şirketlerin kümelenme modeliyle yatırım yapacakları projeniz hangi aşamada?

Sanayicilerimiz büyümek için daha geniş ve altyapıda sorun yaşamayacağı yerlere ihtiyaç duyuyor. Aynı iş kolu üzerine faaliyet gösteren sanayicilerimizden çok sayıda talep geliyor. Ülkemiz sanayicisine daha geniş üretim alanları oluşturmak için Balıkesir’de ve Yalova’da yeni organize sanayi bölgeleri kurulması için gerekli çalışmaları başlattık. Balıkesir’deki organize sanayi bölgesi içerisinde Türkiye’nin önde gelen sanayicilerinin yer aldığı Marmara Ana Metal ve Makine Sanayicileri Derneği’ni kurduk. Buranın başkanlığını yürütüyorum. Bu bölgede limanı olan, ağır metal ve makine konusunda Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesini kuracağız. Yalova için de çalışmalarımıza hız verdik. Temeli bu yıl atarız. 

Siz aktif bir işadamısınız. İMES dışında da birçok şapkanız var. Nerelerde görev alıyorsunuz? 

İMES dışında, Türk Kızılay’ı, Kastamonu Kalkınma Vakfı, Basketbol Federasyonu Yönetim Kurulu ve İSO Meclis Üyeliği gibi görevlerim var. Bunların dışında İstanbul Dostları diye bir gurubun da başkanlığını yapıyorum. Aktif siyaset hayatının içindeyim. Elimden geldiğince hayatın pek çok noktasında yer almaya, ülkemiz için üretmeye çaba sarf ediyorum.. 

Aktif siyasete başlamanız nasıl oldu? Uzun yıllar AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcılığı yaptınız…

Sosyal hayatta aktif biri olmama rağmen, AK Parti’den önce hiçbir siyasi parti içerisinde yer almadım. Kurulduğu günden beri AK Parti İstanbul teşkilatında görev aldım. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı 1980’li yıllarda Beyoğlu Belediyesi Başkanlığı döneminden beri tanıyor ve takip ediyorum. O zamanlar ailece görüşmelerimiz başlamıştı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olunca kendisinin İMES’e çok emeği ve hakkı geçti. O zamandan kendisiyle bir gönül bağımız, arkadaşlığımız oldu. 2000’li yıllarda AK Parti kurulurken destek verdik ama aktif görev almadık. 2002’den 2015’e kadar yaklaşık 13 yıl partime hizmet ettim. İl Yönetim Kurulu Üyeliği, sekiz yıl İl Başkan Yardımcılığı, son dönemde de üç yıl İl Demokrasi ve Hakem Heyeti Üyeliği görevlerinde bulundum. Görevim 8 Şubat 2015 tarihindeki İstanbul il kongremize kadar devam etti. 

7 Haziran seçimleri için mi ayrıldınız? Aday adaylığınız söz konusu mu?

Tabii ki hizmet bitmez. Hizmet etmekten memnunum. AK Parti’nin ülkemizi 13 yıl içinde hayal edilemeyecek noktalara taşıdığına ve güzel şeyler yaptığına inanıyorum. Bunda benim de tuzum olmasından mutluyum. Benim düşüncem hangi makamda, mevkide olursan ol, olduğun işin en iyisini yap, yaptığın işin en iyisini yapmaya uğraş. İnsanlara yararlı olmak, onlar için çalışmak ibadettir. Bizim felsefemiz budur. Dinimizde öyle emretmiyor mu? Bu inançla İstanbul 1. Bölge’den milletvekilliği aday adaylığı başvurusunda bulundum. Görev verilirse mecliste, verilmezse de görev aldığım diğer kurumlarda hizmet üretmeye devam edeceğim. Hakkımızda hayırlısı ne ise onu diliyorum. 

“Ekonomide çarklar dönüyor”

Kemal Akar, ekonominin geldiği noktada siyasi istikrarın önemli olduğunu vurguluyor. Akar, ekonomiyle ilgili olarak şu değerlendirmeyi yapıyor: “Son 13 yılda çevremizdeki ateşten çembere rağmen, istikrar sayesinde en az etkilenen ülkelerden biri olduk. Tabii ki daha yapacak çok işimiz var. İhracatımız istenen seviyede değil ama her geçen gün iyiye gidiyor. Sanayici eleman bulmakta zorlanıyor, kalifiye eleman bulmakta zorlanan bir ülkede çarklar iyi çalışıyor demektir. Biz bir Almanya, Amerika veya Kore değiliz. Bugün milli gelirimiz 10 bin doların üzerindeyse son yıllardaki ekonominin yaptığı atağı, sanayicinin, tüccarın, turizmcinin emeğini görmemezlikten gelemeyiz. Hükümetimizle birlikte bir seferberlik halindeyiz. Hepimiz daha iyi bir Türkiye, daha iyi bir gelecek hak ediyoruz.” 

İdriz Çokal/Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde