IKEA’da akıl almaz yönetmelik

IKEA’da akıl almaz yönetmelik

Uluslararası mobilya devi IKEA’nın Türkiye ayağı olan “IKEA Türkiye MAPA AŞ”nin disiplin yönetmeliği çalışanları ayağa kaldırdı

IKEA’da akıl almaz yönetmelik
16px
24px
29.08.2014 05:32
ABONE OLgoogle
IKEA’da örgütlenen Türk-İş’e bağlı Koopİş Sendikası yönetmeliğe ulaştı. Üyelerini bilgilendirdi. Koop-İş Sendikası, çalışanlara dayatılan tek taraflı sözleşmeye göre işçilerin birçok yasal hakkının ellerinden alınarak baskı uygulanmak, sindirilmek istendiklerini ifade etti. IKEA çalışanları işyerlerinde sendikal çalışmaların engellendiği gerekçesiyle 2012’den bu yana eylemler düzenliyor.

Uluslararası mobilya devi IKEA’nın Türkiye ayağı olan “IKEA Türkiye MAPA AŞ”nin disiplin yönetmeliği çalışanları ayağa kaldırdı. Gelecek günlerde uygulamaya geçirilmesi planlanan yönetmelikte, “kurallara” uymayan çalışanlara yönelik ağır yaptırımlar yer alıyor. Sendikal örgütlenmeyi zorlaştıran yönetmelikte, çalışanların kolaylıkla işten atılmalarına neden olabilecek düzenlemeler yer alıyor.

Yönetmeliğe göre, “yayın, bildiri, pankart veya afiş benzeri yasaklanmış içerikleri çoğaltmak, asmak veya dağıtmak; tüm kapalı alanlarda ve işveren tarafından sigara içilmesinin yasak olduğu belirlenen alanlarda sigara içmek; çalışma arkadaşlarından bir kereden fazla, borç para temin etmek; işyerinde asılsız, doğru olmayan, şirketi küçük düşürücü ve çalışma ortamını bozucu söylem ve davranışlarda bulunmak; işyerini zarara uğratmak; kendisine teslim edilen şirket demirbaşlarına yeterli özeni göstermemek, bakımlarını yapmayarak kullanılmaz hale gelmelerine sebebiyet vermek” işten atılma nedeni sayıldı.

Koop-İş Sendikası Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Osman Aksoy, IKEA’da yapılmak istenilenin hak gaspı olduğunu söyledi. Böyle bir sözleşmeyi kabul etmelerinin mümkün olmayacağını vurgulayan Aksoy, “IKEA’da işçilere dayatılmak istenilen sözleşmelerde, çalışanların aleyhine olacak ucu açık birçok uygulama var. Sigara içmek, arkadaşından bir defadan fazla borç para istemek bunlardan sadece birkaçı. Bu bir mobbingdir. İş Kanunu ve ona bağlı mevzuatlara aykırı düzenlenen sözleşmenin işçileri sindirmek üzerine inşa edildiği ortada. Zira ülkemizde cezası 91 lira olan sigara içme yasağının bedeli IKEA’da işten tazminatsız olarak çıkarılmak şeklinde düzenlenmiş. Hiçbir yasal düzenlemede yeri olmayan ve hayatın olağan akışına aykırı olan bu durumu kabul etmiyoruz” dedi.

Koop-İş’in örgütlü olduğu işyerlerinde uygulanan toplu iş sözleşmeleri gereği disiplin cezalarının “uyarı”, “kınama”, “1 günlük ücret kesimi”, “3-5 günlük ücret kesimi” şeklinde sıralandığını anlatan Aksoy, IKEA’da ise disiplin cezalarının sadece “uyarı” ve “tazminatsız işten atma” şeklinde düzenlendiğini söyledi. Bunun baskıcı bir anlayışın ürünü olduğunu ifade eden Aksoy, böylece işyerinde bir “korku ikliminin” oluşturulmak istenildiğini belirtti.
Mustafa Çakır/Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde