İHKİB Başkanvekili Özkan Karaca: Türkiye için 40 Milyar Dolarlık fırsat

İHKİB Başkanvekili Özkan Karaca: Türkiye için 40 Milyar Dolarlık fırsat

Türkiye’den 30 firmanın katıldığı Las Vegas’daki Magic Show Fuarı’nda ABD ile Çin arasındaki gerilimin Türkiye’ye olası yansımalarını değerlendiren İHKİB Başkanvekili Özkan Karaca: Çin’in 40 milyar dolarlık ihracat riski Türk hazır giyimciyi ABD pazarına kilitledi

İHKİB Başkanvekili Özkan Karaca: Türkiye için 40 Milyar Dolarlık fırsat
16px
24px
13.08.2018 13:23
ABONE OLgoogle

Türkiye’yi ABD’nin hazırgiyim tedarikçisi ülkeler listesinde ilk 10’a sokmak için kolları sıvadıklarını bildiren Özkan Karaca, “ABD Çin’den yılda 40 milyar dolara yakın hazırgiyim ürünü ithal ediyor. Henüz resmi bir kısıtlama olmasa da iki ülke arasındaki ticaret savaşından Çin’in hazırgiyim ihracatı olumsuz etkilenecek. Bu da Türkiye için büyük bir fırsat olacak” dedi.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanvekili Özkan Karaca, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşını sektör için fırsata dönüştürmek istediklerini söyledi. Karaca, yeni dönemde ortaya çıkacak avantajları değerlendirip Türkiye’yi yıllık yaklaşık 100 milyar dolarlık hazır giyim ithalatı bulunan ABD’nin ilk 10 tedarikçisi arasına sokmak için kolları sıvadıklarını bildirdi.

ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen ve alanında dünyanın en büyük hazırgiyim fuarlarından biri olan Magic Show başladı. 12-15 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen fuarda 17’si İHKİB öncülüğünde milli, 13’ü bireysel katılım gösteren toplam 30 Türk firmasının stantları alıcıların yoğun ilgisi ile karşılaştı. 

Magic Show’da fuarı ve ABD- Çin ticaret savaşını değerlendiren İHKİB Başkanvekili Özkan Karaca, dünyanın en büyük hazırgiyim ithalatçısı konumunda bulunan  ABD’nin sektör için çok önemli olduğunu vurguladı. 15 yıl önce  BD hazır giyim ithalatında Türkiye’nin payının yüzde 2’nin üzerinde olduğunu hatırlatan Karaca, 2005’te kotaların kaldırılması ile pazarda ciddi bir kan kaybı yaşadıklarını anlattı. ABD’ye ihracatı eski düzeyine çıkarmak için son yıllarda yoğun bir çalışma yürüttüklerini bildiren Karaca, şöyle devam etti:

2018’İ 650 MİLYON DOLARIN ÜZERİNDE KAPATIRIZ

“Türkiye hazırgiyimde dünyanın beşinci büyük tedarikçisi olmasına rağmen ABD’nin ithalat yaptığı ülkeler arasında 20’inci sırada yer alıyor. ABD’ye ihracatımız 2005’ten önce 1,5 milyar dolarken 2017’de ise sadece 559 milyon dolar oldu. 2018’in 7 aylık döneminde ise 346 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik. 7 aylık verilere baktığımızda geçen yıla göre yüzde 10 artıdayız. Yılı 650 milyon doların üzerinde kapatırız. Ancak yeniden 1,5 milyar dolarları ve yukarısını görebilmemiz için oranı çok daha yukarılara taşımalıyız. ABD, Çin’den yılda 40 milyar dolara yakın hazırgiyim ürünü ithal ediyor.

Henüz resmi bir kısıtlama olmasa da iki ülke arasındaki ticaret savaşından Çin’in hazırgiyim ihracatının da olumsuz etkileneceğini düşünüyorum. Nitekim son aylardaki veriler bu düşüncemizi doğruluyor. Türk hazırgiyim ihracatçıları bu gerçekten hareketle ABD pazarına kilitlendi. Biz süreci fırsata dönüştürmek, Çin’in kaybettiği pastadan pay almak ve ülkemizi ABD’nin hazırgiyim tedarikçisi ülkeler sıralamasında ilk 10’a sokmak istiyoruz.”

ABD’YE ÇORAP İHRACATIMIZ YÜZDE 64 ARTTI

Türkiye hızlı modada, tasarımda ve kalitede rakiplerinin çoğundan ayrıştığını vurgulayan Özkan Karaca, avantajları ve farkı dünyaya en iyi şekilde göstermenin yolunun fuarlardan geçtiğini söyledi. Magic Show’un, alanında ABD’nin ve dünyanın en büyük fuarlarından biri olduğunu anlatan Karaca, sözlerini şöyle tamamladı:

“Türkiye ile ABD arasında döviz kurlarına da yansıyan sıkıntılar var. Ama biz siyasetin ticaretin önüne duvarlar örmesini istemiyoruz. İki taraf için de ‘kazan kazan’ ilkesi çerçevesinde işimizi yapmaya çalışıyoruz. İHKİB olarak yılda iki kez firmalarımızla buraya milli katılım düzenliyoruz. Bu yıl toplam 30 firmamızla fuarda yerimizi aldık. Biz bu sayının en az 100 olması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü katılımcı firmalarımızın ihracatlarına yansımasını rakamlarla da görebiliyoruz. 2014 yılından beri her yıl ABD’de Magic Show fuarına katılan çorap sektörümüz 2018’in yedi ayı sonunda yüzde 64 artış sağladı. Sıra denim, ayakkabı ve örme giyimde. Denim ve kadın dokuma giyimde yüzde 30, kazak ve süveter grubunda da yüzde 29 artıdayız. Bütün kategorilerde katılımcı firmalarımızın sayısını arttırabildiğimiz ölçüde hepsinde benzer bir yükseliş trendi yakalayacağımıza inanıyorum.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde