İHKİB: 8 milyar dolarlık ihracata darbe vurmayalım

İHKİB: 8 milyar dolarlık ihracata darbe vurmayalım

Örme kumaşa getirilen yüzde 20’lik ek verginin Türkiye’nin menfaatine olmadığını söyleyen İHKİB Başkanı Tanrıverdi, '' Bindiğimiz dalı kesip 450 milyon dolarlık ithalata karşı 8 milyar dolarlık ihracata darbe vurmayalım'' dedi.

İHKİB: 8 milyar dolarlık ihracata darbe vurmayalım
16px
24px
15.12.2011 10:28
ABONE OLgoogle

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Hikmet Tanrıverdi, ithalatı değer olarak sınırlı düzeydeki örme kumaş grubuna alınan ve dün yürürlüğe giren önlemle yaklaşık 8 milyar dolarlık örme giyim ihracatının hammaddesinin kısıtlandığını belirterek, ''437 milyon dolarlık ithalat engellenmek istenirken 7,1 milyar dolarlık ihracata darbe vurulduğu göz ardı edilmemeli'' dedi.

      Tanrıverdi, yaptığı yazılı açıklamada, korunma önlemleri kapsamında dokuma kumaşın ardından örme kumaşa da getirilen ve bugün itibariyle uygulanmaya başlanan ek verginin, örme giyim ihracatına ''büyük darbe'' vuracağını savunarak, kararın yeniden gözden geçirilmesini istedi.

      2010 yılında ithal edilen 372 milyon dolarlık örme kumaşın önemli bölümünün Türkiye'de üretiminin bulunmadığını kaydeden Tanrıverdi, Türkiye'nin özellikle Uzakdoğu ülkelerine kayan temel üretimden çıkıp daha nitelikli ve yüksek değerli ürün gamına yönelmesi gerektiğini, bunun için de ülkede üretilmeye bazı kumaşları ithal etmek durumunda kaldığını belirtti.

      Tanrıverdi, şöyle devam etti:
     ''Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen soruşturma kapsamında yalnızca dokuma kumaş ve bazı hazır giyim ve konfeksiyon ürünleri yer alıyordu. 15 Eylül 2011 tarihinde açıklanan önlemlere, daha önce soruşturma başlatılan dokuma kumaş ve hazır giyim ürünleri dışında, soruşturma kapsamında yer almayan, başta en temel hammaddelerimizden olan örme kumaşlar üzere kaplanmış kumaş, havlu kumaş, kadife kumaş, yatak çarşafları, bebek giyim, sutyen-korse ve kravatlar gibi diğer giyim eşyaları da ilave edildi. Biz bunu beklemiyorduk. Avrupa'da kriz ortamının yaşandığı şu dönemde, derinlemesine bir inceleme için 6 aylık bir izleme dönemi talep etmiştik. Kriz ortamında zorlandığımız Avrupa pazarlarında 'pahalı Türkiye' imajı oluştuğu için üzgünüz.''

 KAZANAN TÜRKİYE OLMAZ

      Örme kumaşlara getirilen ilave gümrük vergisi şeklindeki korunma önlemlerinin dün yürürlüğe girdiğine değinen Tanrıverdi, şu görüşlere yer verdi:

      ''Türkiye 2010 yılında 56 bin ton ve 372 milyon dolarlık örme kumaş ithal etti. 2011 Ocak-Ekim döneminde örme kumaş ithalatı miktar bazında yüzde 28,1, değer bazında yüzde 40 artışla 61,3 bin ton ve 437 milyon dolara yükseldi. Hammaddesi örme kumaş olan örme giyim ihracatı, 2010 yılı itibarıyla 7,7 milyar dolar oldu. 2011 yılı Ocak-Ekim döneminde yüzde 12 artışla 7,1 milyar dolarlık örme giyim ihracatı yapıldı.

      İthalatı değer olarak sınırlı düzeydeki örme kumaş grubuna alınan ve 14 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe giren önlemle yaklaşık 8 milyar dolarlık örme giyim ihracatının hammaddesi de kısıtlanmış oldu. 437 milyon dolarlık ithalat engellenmek istenirken 7,1 milyar dolarlık ihracata darbe vurulduğu göz ardı edilmemeli. Yıl sonunda bu rakamın ortalama 450 milyon dolar ithalat 8 milyar dolarlıkta ihracata ulaşmasını bekliyoruz. Türkiye olarak bindiğimiz dalı kesmemeliyiz. Sektör olarak bu kararın mutlaka yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz.''

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde