İGDAŞ özelleştirmesi sil baştan

İGDAŞ özelleştirmesi sil baştan

İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin (İGDAŞ) özelleştirmesine ilişkin teklif dün İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’ne geldi.

İGDAŞ özelleştirmesi sil baştan
16px
24px
19.12.2015 07:10
ABONE OLgoogle
Daha önce 2009 yılında blok satış yöntemiyle özelleştirilmek istenen ancak kamu yararı olmadığı gerekcesiyle yürütmesi durdurulan İGDAŞ’da şimdi de halka arz kararı alındı.

İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin (İGDAŞ) özelleştirmesine ilişkin teklif dün İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’ne geldi.

Teklif İGDAŞ’ın yüzde 51’inin “halka arz” yöntemiyle özelleştirilmesini öngörüyor. İBB’nin CHP’li meclis üyesi Hakkı Sağlam “5 yıl önce blok satışı için karar aldılar. Dava açtık. Gene sil baştan. Hangi halka arz edilecek? Birilerine altın tepsiyle sunulacak” dedi. İBB’ye ait İGDAŞ’ın özelleştirmesi yılan hikâyesine döndü. İBB ilk olarak İGDAŞ’ın blok satışı ile özelleştirilmesine yönelik 2009’da karar aldı. CHP İGDAŞ’ın blok satışının kamu yararı olmadığı gerekçesiyle yürütmesinin durdurulması talebiyle İstanbul İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

CHP’den ‘ret’ Dava süreci devam ederken 2010, 2011 ve 2014’te aynı karar tekrar alındı. Kararların ardından İBB “sermaye piyasalarının ve sektörün mevcut şartlarının, mevcut ve gelecekteki fırsatların ve tehditlerin analiz edilmesi, özelleştirme stratejisinin tüm yönleriyle ele alınması” gerekçesiyle İGDAŞ’ın hisselerinin satışına dair özelleştirme ihalesini yapmadı.

İBB Meclisi’ne gelen teklifte tüm bu kararlar iptal edilerek başa dönüldü. İGDAŞ hisselerinin yüzde 51’inin özelleştirilmesini içeren teklifte satışın “halka arz” yönteminin kullanılması talep edildi. Teklifle ilgili İBB’nin CHP’li Meclis üyesi Hakkı Sağlam “5 yıldır süreci sorguladığımızda uluslararası firmalardan değerine ilişkin rapor hazırlattıklarını söylüyorlar. 5 yıldır kaç firmaya ne kadar para ödüyorlar bilmiyoruz. Kaç 10 milyon dolar harcandı bunun için. Kamuoyu da bilmiyor” dedi.

Sağlam “Stratejik öneme sahip bu kuruluşun kamuda kalması gerek” dedi. CHP teklife “ret” oyu kullandı. (Cumhuriyet)
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde