İDTM davasında rüşvet adım adım takip edilmiş

İDTM davasında rüşvet adım adım takip edilmiş

Yargıtay’a giden dosyalarda istedikleri kararın çıkması için rüşvet veren çetenin, dinlenme riskine karşı şifreli konuştukları ortaya çıktı.

İDTM davasında rüşvet adım adım takip edilmiş
16px
24px
29.10.2010 12:03
ABONE OLgoogle

Yargıtay’a giden dosyalarda istedikleri kararın çıkması için rüşvet veren çetenin, dinlenme riskine karşı şifreli konuştukları ortaya çıktı. Telefon trafiğinde, Yargıtay’a ‘fabrika’, karar için de ‘ameliyat’ denildi

Yargıtay’daki rüşvet çetesine yönelik operasyonunda şüphelilerin adım adım izlenip para alış verişlerinin gizli kamerayla kayıt altına alındığı ortaya çıktı. Rüşvet sistematiğinde Yargıtay için “fabrika”, dava dosyası için “emanet”, karar için “ameliyat” gibi kod isimler kullanıldığı belirlendi.

GİZLİ KAMERA TV’NİN İÇİNDE

Yargıtay 12’inci Hukuk Dairesi eski Başkanı Mustafa Oskay ile Avukat Necdet Okçu’nun örgüt yöneticisi olmak suçlamasından tutuklandığı Yargıtay’daki rüşvet çetesini polisin adım adım izlediği ortaya çıktı. Rüşvet pazarlıklarının ve para alış verişinin yapıldığı Nejdet Okçu’nun avukatlık ofisinde ise gizli izlemenin televizyon içine yerleştirilen kamera aracılığıyla yapıldığı öğrenildi. Ses kaydı da yapabilen kameraya Okçu’nun, Yargıtay’dan emekli başkanlar Hüseyin Erdoğan ve Mustafa Oskay’a talimatlar yansıdı.

‘KENDİNE DİKKAT ET’

Polis tarafından izlendiklerinden endişe eden çete üyelerinin birbirlerini ise, ‘hastalanıyormuşsun kendine dikkat’ diyerek uyardıkları ve konuşmalarını şifreledikleri teknik takibe takıldı. Şüphelilerin şifre olarak dava dosyasına ‘emanet’, Yargıtay’a ‘fabrika’ ilgili daire başkanına ‘fabrika müdürü’, dosya hakkında verilecek karara ‘ameliyat’, para alış verişine ‘öğrenci kaydı’, dosyanın istendiği gibi çıkması durumun da ise, ‘asker terhis oldu’ dedikleri kaydedildi.

Avukat Necdet Okçu’ya iki ayrı poşet içinde para veren Avukat Süleyman Balcı’nın daha sonra diğer şüpheli Resul Dalkıran’ı telefonla arayarak “Gel bu günü kutlayalım” sözleri dava dosyasına girdi.

Çantadaki rüşvet adım adım takip edildi

Paranın Yargıtay mensuplarına verilmesi için Avukat Necdet Okçu’ya 10 Kasım 2008 günü akşam 19.00 sıralarında ofisinde verildiği kayıtlara girdi. İstanbul’dan 250 bin TL’yi turuncu bir poşet içinde getiren Avukat Süleyman Balcı ile Resul Dalkıran otobandan Ankara girdikleri andan itibaren polis tarafından takibe alındı. Balcı ve Dalkıran poşeti ikinci bir beyaz poşete koyduktan sonra Necdet Okçu’nun ofisine çıkarak parayı burada teslim etti. Yaklaşık 40 dakika süren görüşmenin ardından Balcı ve Dalkıran kalacakları otele geçerken Necdet Okçu poşetle birlikte arabasına binerek ofisinden ayrıldı. Okçu’nun parayı davaya bakacak olan Yargıtay 6’ıncı Hukuk Daire Başkanı Hasan Erdoğan’ın Adalet Sitesi’ndeki evine götürdüğü belirlendi.

Hasan Erdoğan’a poşeti telsim ettikten sonra Dalkıran’ı telefonla arayan Okçu’nun bu görüşmesi kayıtlara şöyle yansıdı:“Haftaya Salı görüşülecek. Senin işler tamam.”

Avukat Süleyman Balcı’ya Ankara’da yapılan teknik takipte, İTO Başkanı Yalçıntaş’la TBMM önünde buluşması da dosyaya girdi.

RÜŞVETİN BOYUTU 3 MİLYON

İDTM bütçesinden yönetim kurulu kararıyla avukatlara çıkarılan vekalet ve prim bedeline ilişkin karar ve banka aracılığıyla yapılan makbuzlu ödemelerin Yargıtay’da dağıtılan rüşvetin belgesi olarak dosyaya konulması dikkat çekti.

Zafer Kütük/Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde