Hüsnü Özyeğin gibi patron yok

Hüsnü Özyeğin gibi patron yok

Fiba Grubu patronu, Finansbank'taki tüm hisselerini satmasına rağmen koltuğu bırakmıyor

Hüsnü Özyeğin gibi patron yok
16px
24px
26.09.2008 05:24
ABONE OLgoogle

Finansbank'ın % 46'sını 2006'da NBG'ye satan Özyeğin, elindeki % 9.68'lik son hisseyi 697 milyon dolara satıyor. Özyeğin'in yönetim kurulu başkanlığı sürecek..

Finansbank'ın ana hissedarı National Bank of Greece (NBG), hisse satış opsiyonu kapsamında Fiba Holding Grubu'nun sahibi bulunduğu ve Finansbank'ın sermayesinin yüzde 9.68'ine karşılık gelen hisseleri, 697 milyon 150 bin dolara satın almaya karar verdiğini açıkladı. Finansbank'ın yüzde 46'sını 2 yıl önce 2.78 milyar dolara Yunan National Bank of Greece'e (NBG) satan Hüsnü Özyeğin'in hisselerini elden çıkarmasıyla bankada hissesi kalmayacak ancak bankanın yönetim kurulu başkanlığını bırakmayacak.

NBG'nin Finansbank'taki payı ise yüzde 94.5'e yaklaşacak. Kurucusu olduğu Finansbank'ın yüzde 46'sını 16 Ağustos 2006'da 2 milyar 780 milyon dolara Yunan National Bank of Greece'e (NBG) satan, ancak yüzde 9.68 hisseyi elinde tutan Hüsnü Özyeğin, bu hisselerini de satıyor. Özyeğin ile NBG, 2006 yılında hissedarlar satış sözleşmesini imzalarken sözleşme hükümleri arasına hisse satış opsiyonu koyuldu. Buna göre Özyeğin hisseleri satmak, NBG de almak isterse 2 yıl içinde taraflar alım ya da satım yapmak zorunda olacaktı.

HİSSELERİ DEĞERLENDİ
18 Ağustos 2008'e kadar tanınan opsiyon gereği Özyeğin, Fiba Holding olarak elindeki hisseleri Finansbank'ın ana ortağı NBG'ye teklif etti. NBG de, bu teklifi 19 Ağustos'ta kabul ettiğini açıkladı. NBG, 18 Ağustos 2006'da 575 milyon YTL nominal bedelli Finansbank hisseleri için 2 milyar 320 milyon dolar, 100 adet Finansbank kurucu hissesi için de 451 milyon dolar olmak üzere toplam 2 milyar 780 milyon doları nakden ödemişti.

Bu satışın açıklandığı günlerde bankanın piyasa değeri 5 milyar dolar civarındaydı. Opsiyonun dolduğu tarih olan 18 Ağustos 2009 itibariyle ise bankanın piyasa değeri 6 milyar 985 milyon dolar düzeyinde. Bu durumda Özyeğin'in elindeki hisselerin değeri 676 milyon dolar olarak hesaplanıyor. Ancak bu hisselerin fiyatı, sözleşmede yer alan ayrı bir hesaplama yöntemi ile yapılacak. Bu satışın tamamlanmasıyla birlikte Özyeğin'in bankada hissedarlığı kalmayacak. Ancak Özyeğin, bankanın yönetim kurulu başkanlığını sürdürecek. Bu konudaki ısrarın da NBG'den geldiği belirtiliyor. Edinilen bilgilere göre NBG, Özyeğin'in başkanlığı bırakmamasını istiyor.

PAYI YÜZDE 94.5
Bankanın yüzde 46'sını aldıktan sonra, küçük hissedarlara yaptığı çağrı ile halka açık hisseleri toplamaya başlayan NBG'nin, bu son satışla birlikte payı daha da artacak. Edinilen bilgiye göre, Özyeğin'in hisselerini de almasıyla birlikte NBG'nin Finansbank'taki payı yüzde 94.5'i bulacak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde