Hürriyet operasyonunun perde arkası

Hürriyet operasyonunun perde arkası

Sahibi olduğu Hürriyet’in Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu’nu aniden görevden alan ve gazetede bir dizi operasyon yapan Doğan Grubu’nun sıkıntısı ortaya çıktı.

Hürriyet operasyonunun perde arkası
16px
24px
23.08.2014 06:37
ABONE OLgoogle
 Sahibi olduğu Hürriyet’in Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu’nu aniden görevden alan ve gazetede bir dizi operasyon yapan Doğan Grubu’nun sıkıntısı ortaya çıktı. Yönetimden bir kaynak, “Bir süredir birçok şirketimiz incele-niyor. Vergi incelemeleri siyasi baskı aracına dönüştü” dedi

AKP Hükümeti’nin yandaş yapamadığı medya kuruluşlarına yönelik “vergi” baskısı artarak devam ediyor. AKP’nin; dönem dönem vergi cezasıyla tehdit ettiği, yayın politikası kendi istediği çizgiye çekilince affettiği Doğan Grubu’nun yeniden incelemeye alındığı bildirildi.

WSJ Türkiye’ye konuya ilişkin bilgi veren iki kaynak, bir süredir Doğan Grubu’na ait şirketlerde vergi incelemesi yapıldığını kaydetti. Doğan Holding yönetimine yakın bir kaynak, “Bir süredir birçok şirketimizde inceleme var” diye konuştu.

Bu incelemelerin rutin bir vergi incelemesi olup olmadığına ilişkin soruya ise “Maalesef ülkemizde gri alanlarda yapılan vergi incelemeleri birer siyasi baskı aracına dönüştü” cevabını verdi. İnceleme yapılan şirketler arasında grubun medya şirketlerinin de bulunduğu belirtildi.

Ancak kaç şirketin incelendiği ve incelemelerin hangi aşamada olduğu konusunda bir bilgi edinilemedi. Konuya ilişkin olarak Maliye Bakanlığı yetkilileri bunun “vergi mahremiyeti”ne girdiğini, kanunen konuya ilişkin bir açıklama yapmalarının mümkün olmadığını belirttiler. Recep Tayyip Erdoğan ile Aydın Doğan arasındaki kavgalar genellikle seçim öncesinde alevleniyor.

HER SEÇİM ÖNCESİ AYNI ŞANTAJ

2009 yerel seçimleri öncesinde Deniz Feneri Davası ve Hilton arazisi konusundaki haberler nedeniyle Doğan’a kızan Erdoğan, seçim meydanlarından açık açık Doğan Grubu’na ait gazetelerin alınmaması çağrısı yapmıştı. Bunun ötesinde Doğan Grubu’na 5 milyar liralık vergi cezası kesilmişti.

Doğan Grubu’nun haber politikasını değiştirmesiyle vergi cezası 1 milyar liraya indirildi. Doğan Grubu’nun yayın politikasındaki değişiklik en keskin olarak Gezi olayları sırasında hissedildi. CNN Türk’ün Gezi olayları sırasında yayınladığı Penguen belgeselleri “baskıya boyun eğmenin” simgesi hâline geldi.
 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde