Hürriyet'e 'Koalisyon' diyen İbrahim Çağlar Sabah'a 'Erken seçim' dedi

Hürriyet'e 'Koalisyon' diyen İbrahim Çağlar Sabah'a 'Erken seçim' dedi

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, Hürriyet'e "Ak Parti-CHP koalisyonun ‘çok daha iyi’ olacağını düşünüyoruz" demişti. Hükümete yakınlığı ile bilinen Sabah'a ise "Koalisyon gömleği millete uymuyor, erken seçime gidelim" dedi.

Hürriyet'e 'Koalisyon' diyen İbrahim Çağlar Sabah'a 'Erken seçim' dedi
16px
24px
03.08.2015 05:31
ABONE OLgoogle
360 bin üyesiyle Türk iş dünyasında çok büyük ağırlığa sahip İstanbul Ticaret Odası’nın başkanı ve (Ak Parti kurucularından) İbrahim Çağlar, Hürriyet'e verdiği demeçte Ak Parti-CHP koalisyonun ‘çok daha iyi’ olacağını düşünüyor. Bizce bir an önce kurulmalı ve iş dünyası olarak biz bunu destekleriz” demişti. Sabah'a yaptığı açıklamada ise "Koalisyon gömleği Türkiye'ye uygun değil. İstediğimiz tek parti iktidarı, erken seçime gidelim" diye konuştu.

Patronlar bu koalisyonu istiyor

7 Haziran’da seçim oldu. 1.5 aydır hükümet kurulamıyor. İstanbul Ticaret Odası’nın başkanı ve (Ak Parti kurucularından) İbrahim Çağlar, 10 gün önce 23 Temmuz'da Hürriyet Gazetesi'nden Sadi Özdemir'e verdiği demeçte Ak Parti-CHP koalisyonu için “Bizce bir an önce kurulmalı ve iş dünyası olarak biz bunu destekleriz” demişti. İşte Çağlar'ın Sadi Özdemir'e yaptığı açıklamalar...

AK PARTİ-CHP BÜYÜK KABUL GÖRÜR

Ak Parti MHP olmuyor, CHP ile olacak gibi, sizce bu ihtimal daha mı iyi?

CHP, seçimden ikinci büyük parti çıktı. Bence, güçlü bir hükümet kurmak istiyorsak Ak Parti-CHP koalisyonu çok daha iyi olur. Böyle bir hükümetle birçok güçlüğü aşmak daha kolay. Birinci ve ikinci partinin kuracağı bir koalisyon hükümeti, Türkiye’nin önünü daha hızlı açabilir. Biz de iş dünyası olarak buna destek veririz. Ak Parti, 15 yıllık siyasi geçmişe sahip ve kurulduğundan beri iktidarda olan sağcı muhafazakar parti. CHP, Türkiye’nin en eski partisi ama uzun süredir iktidar olamamış. Üstelik bu ülkedeki temel siyasi mücadele ikisi arasında geçiyor. İkisi bir araya gelebiliyorsa bütün dünya buna çok olumlu bakar. Bizce bir an önce kurulmalı ve iş dünyası olarak biz destekleriz.

Erken seçim istemiyor musunuz?

Açıkçası biz bunu istemiyoruz. Çünkü bu bize zaman kaybettirir. Ülkenin kasasına çok zarar veremez ama yatırımlar beklemeye geçer ki asıl kayıp da bu olur. 1 yanlış bazen 10 doğruyu götürür. Beklemek çok yatırımı erteletir ve belki de olacağı varken, o yatırımlar bir daha hiç olmayabilir. İş Dünyası olarak erken seçimi tercih etmiyoruz ve bir an önce hükümetin kurulmasını istiyoruz. Tercihimiz bu yönde.

HÜKÜMETE YAKIN SABAH'A FARKLI AÇIKLAMALAR

İTO Başkanı İbrahim Çağlar hükümete ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakınlığı ile bilinen Sabah'a ise çok farklı açıklamalar yaptı. Hürriyet'e AKP-CHP koalisyonunu destekleyen demeç veren Çağlar, Sabah'a ise "Koalisyon gömleği millete uymuyor" dedi. Çağlar'ın Sabah'tan Dilek Güngör'e yaptığı açıklamalar şöyle...

İş dünyası olarak koalisyon görüşmelerinden ne bekliyorsunuz? 

Son 15 yılda ülkemizin çok büyük kazanımları oldu. Haziran seçimlerinde vatandaşlar tek başına iktidar şansını hiçbir partiye vermedi. Koalisyona ülke olarak ne kadar alışkınız? Geçmişte 60 günlük koalisyonlarda oldu, iki yıllık da… Onun için baktığınızda, aslında koalisyon gömleği milletimize uyan bir gömlek değil. Ama son dönemdeki kazanımlarımızla koalisyon yapabilme kabiliyetimizin olduğuna inanmak istiyoruz. Sürecin uzamasından dolayı biraz zaman kaybediyoruz. Bir an önce güçlü bir hükümetin kurulmasından yanayız. Aslında özünde istediğimiz tek parti iktidarıdır. 

 Kurulmazsa ne olur? 

Dünyanın sonu değil, önümüze sandıklar gelir. Eğer koalisyon kurulamıyorsa beklentimiz en erken seçimdir. Yani YSK'nın belirlediği en kısa sürede seçim yapılmasını isteriz. O süreçte bir azınlık hükümeti kurulur. Acil şekilde seçime gidilir. 

 Hükümet kurulmazsa ne kaybedersiniz? 

Geçmişten gelen yatırımlarımız devam ediyor. Bunları durduramayız. Fakat bunların daha sağlıklı işleyebilmesi için önümüzü görmemiz lazım. Ülkenin bütçesini, borçlanma kaynaklarını veya gelirlerini bilmemiz gerekir. 

 Güçlü hükümetten kastınız AK Parti-CHP mi? MHP ile koalisyon kurulursa güçsüz mü olur? 
En çok sandalye sayısı AK Parti ve CHP'de. Bu olmazsa AK Parti-MHP koalisyonu olur. MHP ilk günden 'Ben bu işin içinde olmayacağım' dedi. Halk koalisyon ortağı olma imkânını sana vermişken sen ilk günden çıkıp bu iradeyi dinlemezsen kaybedersin. Ama son zamanlarda şartlarını sundular. Bu da bir kazanımdır. AK Parti ve MHP iktidarı da güçsüz olur demiyoruz o da güçlü olur. İki partinin tabanları birbirine daha yakın. Fakat ne olursa olsun koalisyon bir seneliğine kurulacaksa hiç olmasın. En erken seçime gidelim. 

 Seçim olsa tablo değişir mi? 

7 Haziran'dan bu yana vatandaş süreci çok sıkı takip ediyor. Diyecek ki; 'Ey partiler… Size hükümette yer alın diye oy verdik, ama işin altına elinizi sokmadınız.' Bu işe yanaşmayan partiler taban kaybedecek. Öte yandan seçim olursa yeni milletvekili adayları da belirlenecek. AK Parti'de 70 vekil bu seçimde 3 dönem kuralına takıldı. Şimdi de 28 vekil bu kurala takılacak. Biz iş dünyası olarak parlamentoda daha fazla temsil edilmek istiyoruz. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde