Hükümetten 'fahri konsolos' operasyonu

Hükümetten 'fahri konsolos' operasyonu

Bakan Çavuşoğlu, MİT'in uyarısı üzerine, Paralel Yapı'yla birlikte hareket eden 50 fahri konsolosun belgelerinin yenilenmediğini açıkladı.

Hükümetten 'fahri konsolos' operasyonu
16px
24px
22.01.2015 20:43
ABONE OLgoogle
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, MİT'in uyarısı üzerine yaklaşık 50 ülkenin Türkiye'deki fahri konsolosluğunun yenilenmediğini açıkladı. Çavuşoğlu bu fahri konsolosların paralel yapı içinde yer aldığını söyledi.

Katar'da temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doha Büyükelçiliği'ndeki resepsiyonda önemli açıklamalar yaptı. Hürriyet Yazarı Vuhap Munyar'ın yazısında yer alan bilgilere göre, Çavuşoğlu, devlet belgelerinde paralel yapı olarak takip altına alınan Gülen cemaati ile bağlantılı fahri konsolosların belirlendiğini ve belgelerinin yenilenmediğini söyledi.

"MİT'ten aldığımız bilgiler ışığında bazı ülkelerin Türkiye'deki fahri konsoloslarının belgelerini yenilemedik. Çünkü, onlar paralel yapının içinde yer alıyor, dışarıdan ülkemiz aleyhine çalışıyor. Fahri konsolos olup, bazı haklar elde edeceksin, sonra Türkiye'nin aleyhine çalışacaksın, bunu kabul edemeyiz.

FAHRİ KONSOLOS KİMDİR?

Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde fahri konsolosluk hakkında bilgiler yer alıyor.
Verilen bilgiye göre, fahri konsolosluklar, büyükelçilik ve benzeri bir diplomatik ofis açılmayan ülkelerde, bu birimlerin görevlerini yerine getirmek için oluşturuluyor. Sitede, şu bilgiye yer verildi:

"Sitede, fahri konsolosluk, "Muvazzaf temsilciliklerin az sayıda olduğu dönemlerde, konsolosluk işlemlerinin yerine getirilmesi ve ülkelerarası ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla fahri konsolosluklar açılmıştır. Günümüzde tüm dünyadaki muvazzaf temsilciliklerin sayısı artmış olmakla beraber, küreselleşme sürecinde insan hareketlerinin ve uluslararası ilişkilerin her alanda yoğunlaşması nedeniyle fahri temsile olan ihtiyaç azalmamış, tersine artmıştır. Ülkemizde de muvazzaf başkonsolosluklara paralel olarak, fahri konsoloslukların sayısı artmaktadır."

Fahri konsolosların, trafik, park, bina dokunulmazlığı gibi avantajları bulunmuyor. Görevlerini yerine getirirken, görevleriyle sınırlı yargı dokunulmazlığına sahip oluyorlar.  Bu görevi yürütenlere konsolosluk aracı olduğunu gösterir, yeşil renkte. Fahri konsoloslara "Consulate Car-CC" yazılı araç plakası da veriliyor.  
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde