Hükümetten GAP'a özel davet

Hükümetten GAP'a özel davet

GAP için seferberlik ilan eden hükümet, işadamlarının kapısını çalacak.

Hükümetten GAP'a özel davet
16px
24px
04.04.2008 08:23
ABONE OLgoogle

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) için seferberlik ilan eden hükümet, bölgeye yatırım için işadamlarının kapısını çalmaya hazırlanıyor.  
 
Bölgesel ve sektörel teşvik sistemini bekleyen GAP Platformu, alanında en büyük yerli ve yabancı şirketleri bölgeye yatırım için ikna etmeye çalışacak. Her il için bir sektör belirleyen platform, Koç Holding'in bünyesinde bulunan Tüpraş'tan Batman'a petrokimya, Ülker Grubu'ndan Diyarbakır'a tarıma dayalı sanayi, Atasay'dan Mardin'e kuyumculuk, işlenmiş et ürünleri sektörünün önde gelen markası Aytaç'tan Siirt'e gıda, Hollandalı gıda ve kişisel bakım ve temizlik ürünleri devi Unilever'den Kilis'e zeytinciliğe yönelik yatırım yapmasını isteyecek.

Sektörel ve bölgesel teşvik yasasının bir iki ay içerisinde çıkmasını beklediklerini belirten GAP Platformu yetkilileri, "Hazırlanan yasa ile paralel teşkil edecek biçimde her il için yatırım yapılacak öncelikli olan bir sektör belirledik. Yeni teşviklerin devreye alınmasının ardından İstanbul'a gidip patronların kapısını çalmaya başlayacağız." dedi. Ziyaretler için her ilden bir grup oluşturulacak. Grubun üyeleri vali, belediye başkanı, ticaret ve sanayi odası başkanı ile milletvekillerinden oluşacak.

Bölgeye yatırımcı çekme faaliyetleri kapsamında yatırım fırsatlarının, kamu özel sektör işbirliği ile değerlendirilerek somut önerilere dönüştürülmesi amacıyla Kasım 2006 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirilen 'GAP İçin 9 İlden 90 İşadamı' toplantısı sonrası kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla GAP Kalkınma Platformu oluşturulmuştu. Her ili temsilen üyelerin bulunduğu platform yürütme kurulunda işadamları dışında milletvekili, belediye başkanı, 1 banka temsilcisi de yer alıyor. Kurul 25 kişiden oluşuyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinde belirlenen öncelikli yatırım sektörleri için Türkiye'nin önde gelen firmalarıyla yapılacak görüşmelerin ardından benzer tecrübeleri yaşayan ülke ve kuruluşlarla da görüş alışverişinde bulunulacak. GAP Kalkınma Platformu üyeleri, ortak yatırım alanları ve işbirliği konularında görüşmek amacıyla 'ufuk turu' adı altında yurtdışı gezisi de yapılacak. Bu doğrultuda ilk durak Danimarka olacak. Danimarka'nın ardından bölgesel kalkınma konularında tecrübe sahibi olan diğer ülkeler de gelecek.

Proje için belirlenen süre 5 yıl

Hükümetin hazırladığı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da ipuçlarını verdiği Güneydoğu'ya yönelik yatırım paketinde barajlardan eğitime, sağlıktan sulama yatırımlarına kadar birçok başlık bulunuyor. GAP'ta 5 yıl içinde hizmete açılması düşünülen yatırımlar arasında 10 hidroelektrik santrali, 12 baraj, 12 organize sanayi bölgesi, karayolları, sağlık ve eğitim yatırımları bulunuyor. Yatırım paketinin toplam tutarı 13-15 milyar dolar olarak hesaplanıyor. GAP'ın tamamlanmasıyla birlikte 1,82 milyon hektarlık alan sulamaya açılacak. Yılda 27 milyar kilovatsaat hidreolektrik enerjisi üretimi yapılacak. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Türkiye'nin en büyük problemleri arasında yer alan işsizliğe de bir anlamda çözüm bulunacak. 3 milyon 800 milyon kişiye iş imkanı sağlanacak.

Devletten her ile özel yatırım

Güneydoğu Anadolu Projesi'nden maksimum fayda sağlamak amacıyla özel sektör yatırımlarının yanı sıra kamu da üzerine düşen görevi yerine getirecek. Kamu, her il için belirlenen öncelikli bir konuya yönelik yatırım yapacak. Buna göre Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yatırım programına alınarak kamulaştırma ödeneği tahsis edilecek. Batman'da 2. OSB kurulacak.

Diyarbakır'daki çevre yolu projesi kamu yatırım programına alınacak. Kilis'te Sınır Ticaret Bölgesi oluşturulacak. Mardin'de ise mayınlı bölgeler temizlenerek organik tarıma kazandırılacak. Siirt'te hayvancılık OSB'si kurulacak. Sınır kapılarının sayısı artırılarak bölgenin ticari potansiyelinin güçlendirilmesi sağlanacak. Ayrıca Akçakale-Akabe projesi kısa zamanda tamamlanarak ihale süreci başlatılacak. Şırnak'taki kömür işletmelerinde entegre üretim sistemine geçiş için bir çalışma yapılacak.
 
Ercan Baysal/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde