Hükümetten Anayasa Mahkemesi'ne şok tepki: Karar veremez...

Hükümetten Anayasa Mahkemesi'ne şok tepki: Karar veremez...

Anayasa Mahkemesi’nin, 6’ya karşı 11 üyenin oy çokluğuyla Alpay, Altan ve Günay'la ilgili hak ihlali kararı verdiği belirtildi. Yüksek Mahkemesi’nin Şahin Alpay ile Mehmet Altan hakkında hak ihlali olduğuna hükmetti.

Hükümetten Anayasa Mahkemesi'ne şok tepki: Karar veremez...
16px
24px
12.01.2018 07:58
ABONE OLgoogle

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, bugün yaptığı toplantıda FETÖ'nün kapatılan yayın organı Zaman Gazetesi eski yazarlarından Şahin Alpay ve yazar Mehmet Altan ile Cumhuriyet Gazetesi Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay’ın bireysel başvurularını görüştü.

Anayasa Mahkemesi’nin, 6’ya karşı 11 üyenin oy çokluğuyla Alpay, Altan ve Günay'la ilgili hak ihlali kararı verdiği belirtildi.

AYM'den Şahin Alpay ve Mehmet Altan hakkında tahliye kararı

Yüksek Mahkemesi’nin Şahin Alpay ile Mehmet Altan hakkında hak ihlali olduğuna hükmetti.  Şahin Alpay ve Mehmet Altan’ın tahliye talepleri reddedildi

Hak ihlali kararına rağmen gazeteci Şahin Alpay ve Mehmet Altan’ın tutukluluklarına devam kararı verildi.

Hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ ise AYM'nin karaına şok tepki gösterdi. Bozdağ, sosyal medyadan yaptığı açıklamada şunları söyledi..

Anayasa ve yasada belirtilen konularla sınırlı bireysel başvuruları incelemek ve karara bağlamak, Anayasa Mahkemesi’nin yetkisi ve görevi dahilindedir.Bireysel başvuru,Anayasa Mahkemesini güçlendirdiği gibi kişisel hak ve özgürlükler bakımından da önemli bir yargısal güvencedir

Bireysel başvuruları karara bağlarken Anayasa Mahkemesi, anayasa ve yasaların kurallarıyla bağlıdır;anayasa ve yasaların belirlediği sınırları aşamaz;ilk derece veya istinaf ya da temyiz mahkemesi gibi hareket edemez;hiç bir kurala bağlı değilmiş gibi karar veremez.

Alpay ve Altan kararıyla (yayınlanan mahkeme açıklamasına göre) Anayasa Mahkemesi;anayasa ve yasaların çizdiği sınırı aşmış, kendini ilk derece mahkemesi yerine koyarak vaka ve delil değerlendirmesi yapmış;suçun oluşumunu ve delil durumunu değerlendirmiştir.

Bireysel başvuruları inceleyip karara bağlarken Anayasa Mahkemesi,ilk derece mahkemesi veya istinaf mahkemesi ya da temyiz mahkemesi veyahut da süper temyiz mahkemesi gibi davranamaz ve bu mahkemeler gibi karar veremez.

Anayasa Mahkemesi’nin Alpay ve Altan kararları, Can Dündar kararının kötü ve yanlış bir tekrarından ibarettir.Anayasa Mahkemesi, algıları değil anayasa ve yasaları gözetmek ve gereğini yapmakla yükümlüdür.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde