Hükümetle yakın temas: Doğu Holding masalı yeniden canlanıyor mu?

Hükümetle yakın temas: Doğu Holding masalı yeniden canlanıyor mu?

Eski İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım aralarında Sabancı Koç, Eczacıbaşı gibi 200 ünlü sanayiciyi bir araya getirerek bir şirket kurmuştu.

Hükümetle yakın temas: Doğu Holding masalı yeniden canlanıyor mu?
16px
24px
07.05.2017 07:09
ABONE OLgoogle

Doğu Holding 1996’da İstanbul Ticaret Odası’nın öncülüğünde Koç, Sabancı gibi grupların da aralarında bulunduğu 200 işadamı tarafından kuruldu.

Ancak büyük başarısızlıkla sonuçlandı. Holdingi yeniden canlandırmak için projeler gündemde. Doğu Holding’in amacı teşvik edilen cazibe merkezlerinde etkin rol oynamak.

Yıl 1996. Türkiye “faili meçhul cinayetlerin” kol gezdiği doğu ve güneydoğuda büyük bir şiddet sarmalından yeni yeni çıkmaya çalışıyor. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı’nın “Doğu Raporu” yeni yayınlanmış...

Eski İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım aralarında Sabancı Koç, Eczacıbaşı gibi 200 ünlü sanayiciyi bir araya getirerek bir şirket kuruyor.

Doğu Holding. Bölgede dondurulmuş meyve sebze ihracatı, seracılık, çiçekçilik ve turizm alanlarında faaliyet göstermek üzere kurulan holding, yıllar içinde tavukçuluk, otelcilik gibi alanlarda yatırımlar yapıyor. Ancak yıllar içinde iç çekişmeler, bölgedeki sorunlar sonucu girişim başarısız oluyor. Doğu Holding yöneticileri uzun yıllar sürecek davalarla boğuşuyor.

İşte kurulduğunda büyük umut veren bu şirketin sesi uzun süredir çıkmıyordu. 2011’de yönetim kurulu değişen holdingte yönetim kurulu başkanlığına Ahmet Yüzbaşıoğlu’nun getirilmesiyle yeniden yapılanma gerçekleşti. Holdingin yeniden hareketlendiği bu günlerde Yüzbaşıoğlu ile sohbet imkânı buldum.

HÜKÜMETLE YAKIN TEMAS

Yüzbaşıoğlu, 2015’ten itibaren sadece doğu değil dar gelirli bölgelerde projeler oluşturmak için harekete geçtiklerini söylüyor. Holdingin ortak sayısı 200’den 60’a düşmüş. Ancak Koç ve Sabancı gibi gruplar hala ortak olarak duruyor.

Yüzbaşıoğlu, Doğu Holding olarak hazırladıkları kalkınma projelerinin cazibe merkezleri projelerine de kaynak oluşturduğunu belirtiyor. Holdingin yeni yatırım projeleri oluşturduğunu bunu Ali Koç, Faruk Eczacıbaşı gibi isimlerle paylaştığını anlatan Yüzbaşıoğlu, hükümetle de yakın temas halinde olduklarını dile getiriyor.

Holding Vakıf Emeklilikle çağrı merkezi yatırımı yapmış. Diyarbakır merkez seçilmiş. Tarım, cazibe merkezleri projeleri, lojistik projeleri de gündemde.

 Yüzbaşıoğlu “Kamu kuruluşları, üniversiteler, STK’lar, proje firmaları yoğun işbirliği içinde çalışıyoruz. Hükümetin Türkiye’de oluşturduğu kapsamlı bir yatırım iklimi var. Holding bu yatırım hamlesi döneminde bir üst çatı örgütü olarak önemli görevler üstlenecek” diyor.

Doğu Holding kurulduğu yıllarda bölge için adeta bir sihirli değnek olarak görülmüştü. Büyük hayal kırıklığı yaşandı. Yeni dönemde bölgede ve Türkiye ekonomisinde işler daha da zor. Yeni hikayeler heyecanlandırmıyor. Hayal kurmak ise artık imkansız! Umarım yanılırım.

jale özgentürk/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde