Hükümetin korkulu rüyası: Ya 'balon' patlarsa!

Hükümetin korkulu rüyası: Ya 'balon' patlarsa!

Türkiye her ne kadar siyasi gündeme odaklansa da, ekonomide alarm verici gelişmeler yaşanıyor.

Hükümetin korkulu rüyası: Ya 'balon' patlarsa!
16px
24px
16.02.2018 05:23
ABONE OLgoogle

Özellikle konut ve inşaat sektörünün ciddi bir krizin eşiğinde olduğu, 'balon'un patlaması halinde domino etkisi yaratarak ekonomiyi de bir krize sürükleyeceği yorumları yapılıyor.

AKP'nin, 2019 öncesi böyle bir gelişmenin yaşanmaması içinse büyük çaba harcadığı, bu nedenle siyasi krizlerle yapay gündemler yaratıldığı belirtiliyor.

Aydınlık yazarı İsmet Özçelik de, ufukta beliren ekonomik tehlikeye dikkat çekiyor ve AKP'yi 'mezarda ıslık çalmak'la suçluyor.   Kriz derinleşiyor... 262.500 müteahhit iflas edecek

Enflasyonun yükseldiğini, işsizliğin çift hanelere ulaştığını, dövizin ve faizin biteviye yükseldiğini hatırlatan Özçelik, yakın gelecek tahminlerinin de iç karartığını kaydediyor. 

Ekonomide kırılganlık giderek arttığına dikkat çeken Özçelik, hükümetin seçim ekonomisi hamlelerinin durumu kötüleştirdiği görüşünde.

AKP'yi 'mezarlıkta ıslık çalan' birine benzeten Özçelik yazısını şöyle sürdürüyor:

"AKP mezarlıkta ıslık çalarak yoluna devam etse de eli taşın altında olanlar her şeyin farkında. Sanayici, tüccar, esnaf, çiftçi... çıkış arayışında.   Piyasada yaprak kımıldamıyor!

Şu aralar en çok tartışılan sektör inşaat. Yurtdışında iş yapan müteahhitler, işlerinin iyi olmadığını söylüyorlar. Müteahhitlik alanında Türkiye’nin gözbebeği olan Libya, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuzey Afrika ülkeleri... gitmiş. “İlişkiler o kadar kötü ki ihalelere teklif bile vermez olduk” dediler.

7-8 yıl öncesine göre yıllık kayıp 10 milyar doların üstünde. İçeride de durum pek parlak değil. Konut sektöründe ciddi bir “balon” olduğunu hepsi kabul ediyor. AVM inşaatlarında da limit dolmuş. 'Konutta uzatmaları oynuyoruz' görüşü hâkim. 'Peki, önümüzdeki günlerde ne olur?' sorusuna yanıt vermek istemiyorlar. 'İnşaat sektörü çökerse iktidar da çöker' diyerek, topu AKP’ye atıyorlar.   Evde S.O.S.: Konutta alarm zilleri çalıyor...

AKP'nin de durumun farkında olduğuna değinen Özçelik, ekonominin bugüne kadar inşaat sektörüyle ayakta durduğunu belirtiyor ve "Balon patlarsa sonlarının ne olacağını biliyorlar" yorumunu yapıyor. 

Sektörün uzmanlarının tespitlerine de yer verdiği yazısında, Özçelik şunları söylüyor:

"Konunun uzmanları yaşananları ve gelinen noktayı kısaca şöyle özetlediler:

* İnşaat sektörü belediye rantlarıyla büyüdü.

* Tekstilcisi, makinecisi, ... sanayiciler inşaatçı oldu.

* İhtiyacın üstünde lüks konut üretildi.

* Büyük kentler dikine büyüdü, yaşanılmaz hale geldi.

* Dar gelirliler için konut açığı var ama kârlı olmadığından o işi yapan yok.

* Konut reklamlarının artması talep olmamasından.

* Konut kredilerinin geri dönüşünde sorun yaşanıyor.

* Bankaların elindeki konut stoku hızla artıyor.

* Türkiye’dekini satıp yurtdışında konut alma eğilimi ortaya çıktı. Yani “balon” çok şişerse önce inşaat patlıyor, arkasından ekonomi çöküyor. AKP’nin korkulu rüyası da bu!"

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde