Hükümetin hikâyesi bitti: Erdoğan iki projeye takıldı

Hükümetin hikâyesi bitti: Erdoğan iki projeye takıldı

AKP, 12 yılda bütçe açığını kapattı, sağlık ve eğitimde dönüşüm yaptı. Ama sonunda İstanbul’daki iki projeye takılıp kaldı. Ne kamu bankaları özelleşti, ne GAP tamamlandı. Hükümetin hikâyesi bitti

Hükümetin hikâyesi bitti: Erdoğan iki projeye takıldı
16px
24px
05.08.2014 07:43
ABONE OLgoogle
Hükümet için Türkiye sadece İstanbul’dan ibaret. Bu ülkede sanki İstanbul’dan başka bir yer yok. Ve Başbakan Erdoğan vatandaşın önüne sadece iki projeyle çıkıyor.
 
Geçenlerde Başbakan Urfa’da konuşurken İstanbul’a üçüncü köprüyü yapacaklarını, ardından İstanbul’da üçüncü havalimanını inşa edeceklerini söylüyor. Ve Urfalılar alkışlıyor. Oysa Urfa, Diyarbakır, Siirt, Batman gibi Güney Anadolu Projesi (GAP) içerisinde bulunan illerde işsizlik oranı yüzde 20’nin üzerinde. Ama nedense Urfalıların aklına bırak İstanbul’a üçüncü köprüyü, üçüncü havalimanını “bizim GAP 2005’te bitecekti 3 milyon 800 bin kişiye istihdam sağlayacaktı ne oldu da GAP’ı bitiremediniz” sorusu gelmiyor.
 
Bu arada GAP’tan sonra en büyük proje olan Konya Ovası sulama projesi de hâlâ bitirilemedi. 100 yıldır beklenen Konya Ovası sulama projesi bir milyon 100 bin hektar alanı su ile buluşturacak ama proje kaplumbağa hızıyla ilerliyor. İstanbul dışındaki bütün üretim projeleri için aynı masal anlatılıyor. Ve “2023’te bitecek” deniyor. Bu hızla projelerin o tarihte bitmesi mümkün değil tabii.
 
Yine hızlı tren projesi sadece İstanbul-Ankara ve Orta Anadolu bölgesinde tasarlanıyor. Oysa hızlı tren Çin’de ülkenin bütünlüğünü sağlamak için hayata geçirildi. En uzak ülke coğrafyasına hızlı trenle gidiliyor. Aynı düşünceyle hızlı tren projesi Ankara’dan Van’a kadar uzatılmalıydı. Ama böyle bir tasarım hâlâ yok ortada. Bu arada benzer öneri Çin’den geliyor. Ve Çin’den Van’a oradan İstanbul ve Avrupa’ya bağlantının hızlı trenle sağlanması öneriliyor. Yine Türkiye’de derin ve büyük depolama olanağına sahip limanlar yok. Bu türden limanlar yapılamadı.
 
Gelelim özelleştirmeye...
 
Devlet hâlâ mevduat bankası işletiyor bu ülkede. Ve devlet, mevduat bankalarını bir türlü özelleştirmiyor nedense. Dolayısıyla devlet, mevduat bankası işletip rekabeti bozduğu için faizler sürekli yüksek kalıyor. Ziraat, Halk ve Vakıfbank devlet bankası olarak faiz lobisiyle birlikte mevduatlara düşük faiz vermek, tüketici kredilerinden yüksek faiz almak için kartel anlaşması yapabiliyor. Kısaca, devlet bankaları, sektörde riskli işler yaptığından yakında ülke ekonomisi için kırılganlık unsuru olmaya başlayacaklar.
 
Bütün bunları niye anlattığımıza gelince...
 
AKP hükümetleri son 12 yılda bütçe açığını kapattı, kamu borç yükünü düşürdü. Sağlıkta ve eğitimde önemli bir dönüşüm yaptı. Fakat bütün bu başarılı icraatların ardından gelip İstanbul’da iki hizmet projesine takıldı kaldı. Oysa bu ülke, üretimi artıracak, dış ticarete konu mal üretimini çoğaltacak projelere odaklanmalıydı artık. Gereken yönlendirme yapılamayınca ülke ekonomisi potansiyelini kullanamaz hâle geldi. Anlayacağınız hükümetin hikâyesi bitti artık.
 
Not: Müslüman Kardeşler’e çalışanlardan paralel Engin Ardıç tam on iki yıl önce, 23 Ocak 2003 tarihli Cem Uzan’ın Star gazetesinde “O tempora! O mores” başlıklı yazısında; “Ankara Kocatepe Camii’nin bir köşesinde imam İsmail Çoşar’ın uygunsuz vaziyette yakaladığı bir kızla bir oğlan... Beterin beteri de var, meğer kızı, tesettürlü bir kadın camide pazarlıyormuş! Sinema salonunun karanlığında çılgınlar gibi yiyişen çember sakallı oğlanla çarşaflı kız görmüştüm kendi gözlerimle ama, bu kadarı beni de aşar. Gerçi Konya’da kapı kapı dolaşıp İslami ev hanımlarına kırlent, yatak çarşafı, yastık yüzü ve zıbık satan bohçacı karıları duymuştuk ama...” diyerek hem tesettürlü kadınları hedef gösteriyor hem de Konyalı kadınlarımız hakkında aklınca “zıbık” alıcıları algısı yaratarak onları küçük düşürmeye çalışıyor. Okuyucunun bilgisine sunulur.
 
Süleyman Yaşar/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde