Hükümet’ten ilaç firmalarına seçim kıyağı

Hükümet’ten ilaç firmalarına seçim kıyağı

Hayati ilaçların da içinde olduğu 104 ilaç raflarda yok. İlaç firmaları, anlaşmalar gereği ilaç temin ediyor ancak bunu asgari düzeyde yapıyor. Bunun yasal olmadığı belirtilirken, Hükümet’in seçim öncesi firmalarla arasını bozmak istemediği için ses çıkarmadığı belirtiliyor

Hükümet’ten ilaç firmalarına seçim kıyağı
16px
24px
04.03.2019 05:09
ABONE OLgoogle

İlaç zamlarından sonra, sektörde rahatlama yaşanmadı. Türkiye Eczacılar Birliği (TEB), 104 ilacın piyasada bulunmadığını belirledi. Raflarda eşdeğeri bulunmayan ya da az bulunan ilaçlar için vatandaş kapı kapı geziyor.

Eczacılar, Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın entegre sistemleriyle kurulan İlaç Takip Sistemi’nin (İTS) sorunsuz işlediğini hatırlattı. Ancak, firmaların piyasaya en düşük miktarda ilaç temin ettiğini belirten eczacılar, Hükümet’in buna ‘seçim öncesi’ ses çıkarmadığını söyledi.  Sağlık Bakanı Koca açıkladı: İlaca yüzde 26,4 zam geldi

‘SGK DA ARTIŞI KALDIRAMAZ’

Adana’da eczacılık yapan Muhittin Zeyneloğlu, ilaç sorununda temel sebebin kur farkından kaynaklandığını hatırlattı. Zeyneloğlu, şöyle konuştu: “Eczacılarda daralmalar oldu. İlaçlarımızın en büyük hatta tek alıcısı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK). Ama bu gidişle onlar da bu artışları kaldıramaz.”

 Yerli ilaç sanayinin gelişmesi gerektiğine işaret eden Zeyneloğlu, “Dışa bağımlı olmamız ve fiyat artışları sektörde daralmaya neden oluyor. Sosyal Sigortalar Kurumu’nun (SSK) zamanında ilaç fabrikası vardı. Hastalara o ilaçları veriyoruk, kapatıldı” diye konuştu.

‘İLAÇ ŞİRAZEDEN ÇIKTI’

Bursa’da eczacılık yapan Arif Yayla, “İlaç hasta, dopingle ayakta duruyor” diyerek, hayati önem taşıyan birçok ilacın bulunamadığını söyledi. Yayla, şöyle konuştu: İlaç şirazeden çıktı. Şu an sallantılar yaşayan ilaç sektöründe seçimden sonra daha büyük sıkıntılar yaşanabilir. Piyasada birçok ilacı bulmak zorlaştı. Bu konuda en büyük sorunu hastalar yaşıyor. ‘Adalat Crono’ (kalp güçlendirici ve tansiyon düşürücü) gibi bazı ilaçların eşdeğeri ilaç bulunmuyor.

FİRMALAR İLAÇ VERMEK ZORUNDALAR

Geçen ay yapılan yüzde 26.4’lük zammın ardından yine piyasada bulunamayan ilaçlarla ilgili firmaların ve eczacıların stokçuluk yaptığı iddia edildi. Aydınlık’a konuşan eczacılar, eczanelerde sadece bir aylık ilaç stoğu bulundurulabildiğini hatırlattılar. Eczacı Yayla, iddialara şöyle yanıt verdi:

“Hali hazırda İTS var. Hangi eczanede kaç kalem ilaç var biliniyor. Eczacılar değil, firmalar ilaç stoğu yapabilir. Anlaşmaları gereği firmalar, ilaç temin etmek zorunda. İlaç temini yapılıyor ama sayı en asgari miktarda tutuluyor. Bu da piyasada ilaçların az bulunur hale gelmesine neden oluyor. Firmalar ellerinde bulunan ilaçları, gereği kadar piyasaya sürmese de Sağlık Bakanlığı duruma göz yumuyor. Seçim öncesi Hükümet, firmalara dokunmuyor. Firmalarsa kötü giden piyasa koşullarına rağmen, bir süre daha Hükümet’i idare etmeye çalışıyor.”

Garip Balçak/Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde