Hükümet programında öne çıkan 3 ekonomi mesajı

Hükümet programında öne çıkan 3 ekonomi mesajı

65. hükümetin programında ekonomi ile ilgili konuların ağırlığı dikkat çekti

Hükümet programında öne çıkan 3 ekonomi mesajı
16px
24px
25.05.2016 04:53
ABONE OLgoogle
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "Ekonomi alanında bir yandan makro ekonomik istikrar ve kazanımları güçlendirirken, bir yandan da sektörel dönüşümlere odaklanmak suretiyle büyüme potansiyelini daha yukarıya çekeceğiz." dedi.

Yıldırım, TBMM Genel Kurulu'nda 65. Hükümet Programı'nı sunumunda, ekonomi alanında yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Son 14 yılda üst-orta gelir grubuna yükseltilen Türkiye'yi, üst-yüksek gelir grubu ülkeler arasına getirmeyi hedeflediklerini belirten Başbakan Yıldırım, "Bu dönemde bir yandan makro ekonomik istikrar ve kazanımları güçlendirirken, bir yandan da sektörel dönüşümlere odaklanmak suretiyle, büyüme potansiyelini daha yukarıya çekeceğiz." ifadesini kullandı.

"Güven ve istikrar içerisinde üretim ağırlıklı büyüyecek olan ekonomimizin temelini nitelikli, girişimci, yenilikçi insanımız, bilgi ve teknoloji ile katma değeri yükselten işletmelerimiz oluşturacaktır." diyen Yıldırım, önümüzdeki dönemde ülkenin kalkınmasına daha fazla ivme sağlayacak yüksek katma değerli alanlara odaklanacaklarını, imalat sanayiinde yenilikçi ve yüksek teknolojili sektörlere dayalı bir biçimde dönüşümü gerçektireceklerini bildirdi.

Kamu maliyesinde uygulamakta oldukları mali disiplin ve bu çerçevede elde edilen başarıların ekonomik istikrar ve büyümeye önemli katkı sağladığını vurgulayan Başbakan Yıldırım, "Önümüzdeki dönemde de kamu gelir ve harcamalarında kalitenin artırılmasına aynı şekilde önem verilmeye devam edilecektir." dedi.

Kamu altyapı yatırımlarının ekonomide üretimin sağlıklı olarak gelişmesine, özel sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda pozitif dışsallık sağlayacak şekilde artıracaklarını anlatan Yıldırım, "Kamu eliyle yapacağımız nitelikli altyapıları, özel sektör yatırımlarını teşvik edecek, kapasitesini artıracak, bir taraftan da verimlilik bazlı büyüme dinamiğine katkı sağlayacaktır." diye konuştu.

1- CARİ AÇIĞIN AZALTILMASI

Cari açığın kapatmanın en önemli yollarından birinin ihracatın artırılması olduğuna işaret eden Başbakan Banili Yıldırım, "İhracatı artırmakla kalmayacağız, aynı zamanda ihracatımızın kalitesini de artıracağız. Yani kilo başına ihracatımızın birim değerini 2 dolarlardan 10 dolarlara çıkaracak yüksek teknolojik değeri olan katma değerli ürünlere öncelik vereceğiz ve Türk imalatlarını destekleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Para politikalarının temel amacının fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek olduğunu anımsatan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu dönemde para politikası, finansal istikrarı da gözetecek ve fiyat istikrarını sağlama amacı ile çelişmemek kaydıyla uygulayacağımız, üretim, büyüme ve istihdam politikalarını destekleyecektir. Dalgalı döviz kur rejimi devam edecek. Merkez Bankası'nın fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesi, esas olmaya devam edecektir. Finansal hizmetler alanında dinamik bir bakış açısı getireceğiz. Bu kapsamda finansal piyasalarda derinliğin artırılmasına önem verecek, halka açık şirketleri destekleyeceğiz. Finansal piyasaların gelişmesi, mali derinliğin artması için hayati önemde gördüğümüz İstanbul Uluslararası Finans Merkezi mutlaka etkin bir şekilde hayata geçecek. Faizsiz finans alanında koordinasyonu sağlayacak bir mekanizma oluşturulacak."

Yatırımlara, uzun vadeli finansman sağlayan yatırım kalkınma bankacılığını teşvik edeceklerini bildiren Yıldırım, Kalkınma Bankası'nın stratejik sektörlerde yapılacak yatırımları uzun vadeli olarak fonlayacağını anlattı.

Yıldırım, KOBİ'ler ve nitelikli altyapı yatırımları başta olmak üzere, yatırım finansmanına yönelik, finansa erişimi kolaylaştıran, maliyeti düşüren tedbirler alacaklarını ifade etti.

2- MALİ DİSİPLİN

Mali disiplinin 65'inci Hükümet'te de aynı kararlılıkla sürdüleceğini vurgulayan Yıldırım, "Bir yandan harcamalarımızda azami dikkati göstererek, israf engellenecek, diğer yandan da gelirlerimizin çeşitlendirilmesi ve kalitesinin artırıcı tedbirler alacağız." dedi.

Başbakan Yıldırım, kayıt dışılığın azaltılması yönünde çalışmaları da daha etkin hale getireceklerini bildirdi.

Bireysel emeklilik sisteminde kesinti oranlarını uluslararası düzeylere yaklaştıracaklarını belirten Yıldırım, sistemde "Otomatik katılım pilot uygulamasını başlatacaklarını, hayat sigortalarının ve uzun süreli özel sağlık sigortalarının gelişmesini teşvik edeceklerini kaydetti.

3- YATIRIM DESTEKLERİ

65. Hükümet döneminde yüksek ve istikrarlı büyüme için kamu yatırımlarının özel sektör kesim yatırımlarını tamamlayıcı ve bütünleyici bir bakış açısıyla devam edeceğine işaret eden Yıldırım, "Kamu yatırımlarını, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltacak, bölgesel gelişme potansiyelini değerlendirmede etkili bir araç olarak kullanacağız. GAP, DAP, KOP, DOKAP gibi eylem planları kapsamındaki projelere hız verilecek." değerlendirmesinde bulundu.

Kamu-özel iş birliği yöntemiyle başlatılan büyük projelerin tamamlanacağını bildiren Yıldırım, yeni otoyolları, yeni yüksek hızlı tren hatları dahil olmak üzere, birçok alanda kamu-özel iş birliği çalışmalarının sürdürüleceğini vurguladı.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve otoyolunun devamı olan Kınalı-Odayeri ve Sultanbeyli'den Akyazı'ya kadar 350 kilometrelik dört şerit gidiş, dört şerit geliş yolun yap-işlet devret modeliyle ihale edildiğini anımsatan Yıldırım, toplam 7 milyar lira tutarında bu büyük projenin, sadece 3,5 yıllık işletme süresi ile bağlandığını kaydetti.

Bu sırada, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam'ın, "ihaleyi kim aldı" diye sorması üzerine Başbakan Binali Yıldırım, "İhaleyi kimin aldığına bakar görürsünüz, herkesin gözü önünde. Merak ediyorsanız, karayollarına müracaat edin, ihaleyi kimin aldığını öğrenirsiniz." dedi ve ardından, "Musa, acele etme daha siftah, yeni başladı, niye sabırsızlanıyorsun? Bekle, daha çok muhabbetimiz olacak." diye espri yaptı.

Hükümetin temel önceliği olan üretim, büyüme ve istihdamın daha fazla ve daha nitelikli özel sektör yatırımlarıyla destekleneceğini vurgulayan Yıldırım, gerek yurt içi gerek uluslararası yatırımların artması için uygun ortam ve destekleyici mekanizmalara hız verileceğini belirtti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde