Hükümet enerjide düğmeye bastı

Hükümet enerjide düğmeye bastı

Enerji yatırımlarını 'Kamu İhale Kanunu' hükümlerinden çıkaran hükümet, özel sektörün önünü açıyor.

Hükümet enerjide düğmeye bastı
16px
24px
04.03.2008 06:18
ABONE OLgoogle

Son olarak Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'nın da işaret ettiği enerji yatırımlarına geç kalınmaması görüşüne hükümet kayıtsız kalmadı. Dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, özel sektörde enerji yatırımlarının önü açıldı.

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Türkiye'nin elektrik açığı sorunu yaşayan bir ülke olduğunu söyledi. Bu konudaki yatırımların biran önce tamamlanması gerektiğini ifade eden Çiçek, şöyle devam etti: "Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Yasa Tasarısı görüşüldü. Enerji yatırımlarında Kamu İhale Kanunu hükümlerinin uygulanmaması bu taslakta yer almamaktadır. Çünkü bu yatırımların en kısa zamanda gerçekleştirilmesi gerekiyor."

Rüzgâr enerjisi üretimine ihale

Ele alınan tasarının, bu alanda hizmetlerin düzenli ve verimli yapılabilmesine imkân verecek bir düzenleme olduğunu belirten Çiçek, "Tasarıyla, haklı görülmeyen sebeplerden dolayı üretim tesislerini zamanında bitiremeyen ve özel hukuk hükümlerine tabi tüzelkişilerin, lisanslarının iptal edilmesi ve lisans iptalini takip eden üç yıl süreyle lisans başvurusunda bulunmasını engelleyen bir düzenleme getiriliyor" dedi.

Çiçek ayrıca, rüzgâr enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere lisans almak için gerekli koşulları sağlayan birden fazla kişinin bulunması halinde, teklif ve taahhüt eden tüzel kişinin, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi tarafından ihale yapılması suretiyle belirleneceğini de belirtti.
Çiçek, şu bilgileri de verdi: "Elektrik Üretim Anonim Şirketi, eğer özelleştirme programına alınırsa, bunun bakanlıkla ilgisinin belli bir süre devam etmesi gerekmektedir.

Çünkü buradan elde edilen gelirlerin yatırımlarda kullanılması özellikle, TEİAŞ, EİAŞ, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu, BOTAŞ ve MTA Genel Müdürlüğü'ne bu gelirlerin bir kısmının tahsis edilmesine imkân verilmektedir. Böylece bu alanda daha fazla üretime ve faaliyete ortam sağlanması söz konusu olmaktadır. Ayrıca marine, dizel ve motorinin tesliminin 31 Aralık 2012 tarihine kadar özel tüketim vergisinden (ÖTV) müstesna edilmesiyle ilgili de bir madde var."

TRT payı ayrı gösterilecek

Bakan Çiçek, TRT payının faturalarda ayrıca gösterilmesi ve bu payın yüzde 2 oranını geçmemesi gerektiğini de vurguladı. TRT gelirlerinin önemli bir kısmının buradan sağlandığının altını çizen Çiçek, "Dolayısıyla bu pay yüzde 2'yi geçemeyecek ve faturalarda ayrıca gösterilecektir" dedi.
Çiçek, yatırım ortamının iyileştirilmesinde kurulan 'Koordinasyon Kurulu'nun faaliyetlerine yönelik Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in de bilgi verdiğini belirtti.

Karayollarında düzenleme

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, toplantıda enerji yatırımı dışında tasarının bir diğer kolu olan Karayolları Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin düzenlemenin de ele alındığını ifade etti.

Çiçek düzenlemeyle ilgili olarak şunları kaydetti: "Tasarı, otoyollar, köprüler ve bunlar üzerinde yer alan yapım, bakım ve işletmelerin Karayolları Genel Müdürlüğü ile Karayolları'na bağlı görevli şirketçe ve 4046 Sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde otoyollar ve köprülerde işletme hakkı verilecek şirket veya şirketlerce yürütülmesine imkân veren kapsamlı düzenlemeleri içeriyor."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde