Hotiç’te ‘Esas’lı şok!

Hotiç’te ‘Esas’lı şok!

Ortaklık için Hotiç’le masaya oturan Esas Holding, görüşmeleri sonlandırdı

Hotiç’te ‘Esas’lı şok!
16px
24px
25.09.2014 07:58
ABONE OLgoogle
Kararın alınmasında marka performansındaki zayıflığın etkili olduğu belirtildi.

Pe­ra­kende­de bir ortak­lık gö­rüş­me­si da­ha ay­rı­lık­la so­nuç­lan­dı. Bu yıl ba­şın­da Tür­ki­ye­’nin en bü­yük ayak­ka­bı mar­ka­la­rın­dan Ho­ti­ç’­e Esas Hol­ding ta­lip ol­muş ve or­tak­lık gö­rüş­me­le­ri baş­la­mış­tı.

Geç­ti­ği­miz gün­ler­de, iki ta­raf da şart­lar üze­rin­de uz­la­şa­ma­ya­rak or­tak­lık­tan vaz­geç­ti. Uzun sü­ren gö­rüş­me­le­rin tı­kan­ma­sıy­la il­gi­li pe­ra­ken­de ko­ri­dor­la­rın­da fark­lı se­nar­yo­lar ko­nu­şu­lu­yor.

İl­ki, Esa­s Holding’in mar­ka­nın per­for­man­sı­nı be­ğen­me­me­si. İkin­ci­si ise Ho­ti­ç’­in şir­ke­tin ta­ma­mı­nın ve­ya ço­ğun­lu­ğu­nun sa­tın alın­ma­sı­na ya­naş­ma­ma­sı.

Fark­lı de­ğer­ler

Her iki şir­ke­te de ya­kın isim­le­re, or­tak­lık­tan vaz­ge­çil­me­si­nin ne­de­ni­ni sor­dum. Şir­ke­tin de­ğe­riy­le il­gi­li iki ta­ra­fın çok fark­lı ra­kam­lar üze­rin­den iler­le­mek is­te­di­ği bil­gi­si­ni al­dım. Ho­ti­ç’­in şu an­da 125 ma­ğa­za­sı bu­lu­nu­yor ve yıl­so­nu ci­ro he­de­fi 210 mil­yon TL. Yı­lı ci­ro­da yüz­de 35 ar­tış­la, borç­lan­ma­yı da yüz­de 25 ge­ri­le­mey­le ka­pat­ma­ya ha­zır­la­nı­yor. Yıl so­nun­da Ho­ti­ç’­in borç­la­rı top­la­mı 35 mil­yon TL ci­va­rın­da ola­cak­mış. Mar­ka­nın 300 ma­ğa­za­ya ulaş­ma he­de­fi ol­du­ğu da bi­li­ni­yor.

Ço­ğun­luk şar­tı

Öte yan­dan Ho­tiç, baş­ka ara­cı ku­rum ve özel ya­tı­rım fon­la­rıy­la çok­tan gö­rüş­me­le­re baş­la­mış. Pe­ra­ken­de­ci­ler için 2014 yı­lı stres­li ge­çer­ken, Ho­tiç Yö­ne­tim Ku­ru­lu Başkanı Meh­met Ho­ti­ç’­in ya­kın çev­re­si­ne “Ga­yet iyi bü­yü­yo­ruz. Şir­ke­tin ço­ğun­lu­ğu­nu as­la ver­me­yiz. Bu duy­gu­sal bir ka­rar da de­ği­l” de­di­ği ku­la­ğı­mı­za ge­len bil­gi­ler ara­sın­da. Son 3 ay­da fa­ali­yet kâ­rı 9 mil­yon TL ar­tan şir­ket­le il­gi­li ola­rak Meh­met Ho­ti­ç’­in “Bu mar­ka­nın de­ğe­ri çok yük­sek. Bu de­ğe­re, de­ğer ka­ta­cak or­tak­lık­la­ra va­rız ama hiç­bir za­man yüz­de 51’i ver­me­yi­z” de­di­ği söy­le­ni­yor.

Üre­ti­mi ar­tır­mış­tı

Ho­ti­ç’­in or­tak­lık gö­rüş­me­le­ri du­yu­lun­ca, hem ça­lı­şan­la­rı hem de iş or­tak­la­rı “Ne olur mar­ka­yı sat­ma­yı­n” di­ye ri­ca­da bu­lun­muş. Hat­ta ayak­ka­bı üre­ti­ci­si bir­kaç fir­ma top­la­na­rak Meh­met Ho­ti­ç’­in ka­pı­sını çal­mış ve şu me­saj­la­rı ilet­miş: “Biz si­ze gü­ve­ne­rek üre­ti­mi ar­tır­dık, fab­ri­ka­mı­zı bü­yüt­tük. Mar­ka­nın ta­ma­mı­nı ve­ya ço­ğun­lu­ğu­nu sa­tar­sa­nız kim­se si­zin gi­bi yö­ne­te­mez. Sa­kın sat­ma­yın!”

Bu zi­ya­ret­le­rin ar­dın­dan, Ho­tiç Ai­le­si de ke­sin­lik­le ço­ğun­lu­ğu sat­ma­ma ka­ra­rı al­mış. Ho­tiç mar­ka­sı 1938’de Sa­lih Ho­tiç ta­ra­fın­dan ku­ru­lu­yor. Bal­kan Sa­vaş­la­rı­’n­dan ca­nı­nı kur­tar­mak için ka­çan Boş­nak ai­le İs­tan­bu­l’­a doğ­ru yol alan bir tre­ne bi­ni­yor. Sa­lih Ho­tiç de 1910 yı­lın­da bu tren­de do­ğu­yor. Bi­rin­ci Dün­ya Sa­va­şı pat­lak ver­di­ği için sa­de­ce 3 yıl oku­la gi­de­bi­li­yor. Ve 8 ya­şın­da ça­lış­ma­ya baş­lı­yor. Ka­der onu kun­du­ra­cı ya­pı­yor.

Ayakkabı Dünyası’nı da satın almak istemişti

Esas Hol­ding da­ha ön­ce de Ayak­ka­bı Dün­ya­sı Ma­ğa­za­cı­lı­k’­ın yüz­de 60’ı­nı, Ak­ba­ca­koğ­lu Kun­du­ra Sa­na­yi­’nin de yüz­de 65’i­ni sa­tın al­mak için gö­rüş­müş­tü. An­cak ora­da da bir so­nu­ca va­rı­la­ma­dı.

Fırsatları kolluyor

2000 yı­lın­da Şev­ket Sa­ban­cı ve ai­le­si ta­ra­fın­dan ku­ru­lan Esas Holdin­g’­in or­tak­la­rı ara­sın­da Ali Sa­ban­cı, Er­han Ka­mış­lı ve Emi­ne Ka­mış­lı gi­bi isim­ler bu­lu­nu­yor.

Sağ­lık, pe­ra­ken­de, gı­da, gay­ri­men­kul ve ha­va­cı­lık alan­la­rı­na il­gi gös­te­ren Esas Hol­din­g’­in, Pe­ga­sus, Air Ber­lin, Pey­man, Mars En­ter­ta­in­ment Gro­up, Mac Fit, Med­li­ne ve Bon­ser­vis gi­bi şir­ket­ler­de ya­tı­rı­mı var. 2010 yı­lın­da Lon­dra­’da kur­du­ğu şir­ket­le, dün­ya­da­ki fır­sat­la­rı da ya­kın­dan ta­kip edi­yor.
Demet Cengiz/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde