“Hoş geldin” yüzde 12.25: Mevduata en yüksek faizi hangi banka veriyor?

“Hoş geldin” yüzde 12.25: Mevduata en yüksek faizi hangi banka veriyor?

Bankalar şubeye gelen eski müşterilerinin mevduatlarına yüzde 4.5 faiz uygularken yeni müşterilere yüzde 12.25’e varan faizler veriyor. İşte en yüksek faiz veren bankalar...

“Hoş geldin” yüzde 12.25: Mevduata en yüksek faizi hangi banka veriyor?
16px
24px
13.06.2014 12:59
ABONE OLgoogle
Bankalar şubeye gelen eski müşterilerinin mevduatlarına yüzde 4.5 faiz uygularken yeni müşterilere yüzde 12.25’e varan faizler veriyor. Faizde düşüşün devam edeceği uyarısında bulunan bankacılar, yatırımcılara “mevduata mümkün olduğu kadar uzun vade yapın” diyor… 

FAİZLERDE yeni bir dönem yaşanıyor. Daha doğrusu artık bankaların tamamı mevduata üç farklı faiz uyguluyor. Bir müşteri aynı para tutarı ile bir banka şubesine gittiğinde farklı bir faiz, internetten hesap açtığında ayrı faiz ve yeni müşteri ise çok daha farklı bir faiz alıyor. Son bir yıldır yeni müşteri kazanmak için yarış başlatan bankaların özellikle ilk kez hesap açtıran veya son bir yılda ilk kez mevduat hesabı açtıran müşterilerine oldukça cömert davrandığı görülüyor. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son faiz indiriminin ardından bankalar şubelerine gelen eski müşterilerine verdikleri faiz oranını yüzde 4.5’lara kadar çekerken, aynı bankanın internet sitesinden hesap açanlar yüzde 9.5 ile 10.5 arasında faiz alıyor. Buna karşın aynı banka, son bir yılda hatta 2014’te mevduat hesabı bulunmayan müşterilerine yüzde 12.25’e varan faiz oranları veriyor. Ancak bu faiz oranlarının bir ayla sınırlı mevduatlara uygulandığını da belirtelim.

FAİZDE DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Vade uzadıkça faiz oranlarında yarım hatta bir puana varan düşüşler yaşanıyor. Bankacılar bunun temel nedenini ise “faizde düşüş sürecek” beklentisine bağlıyor. Bankaların bu nedenle bu faiz oranları ile uzun vadeli kaynak toplamak istemediğini belirten analistler, kısa vadeyi cazip halde tutmaya çalışırken uzun vade riski almak istemediklerini söylüyor. Ancak analistler, hem uzun vade hem yüksek faiz bulan yatırımcılara, “O zaman paranızı mutlaka uzun vadeye yatırın” tavsiyesinde bulunuyor. 

KAMPANYALAR SÜRÜYOR

Evet, yaptığımız araştırmalar parasını mevduata yatırmak isteyenler için en iyi faiz alternatifinin “hoş geldin faizi” olduğunu gösteriyor. E-mevduatın da üzerinde faiz geliri sağlayan ‘hoş geldin faizi’ne talep artınca bankalar bunu karşılayabilmek için art arda kampanya düzenleme yoluna gitti. Para Dergisi olarak bu hafta yatırımcılar için birbirinden cazip vade ve faizle sürdürülen hoş geldin faizli kampanyaları derledik… 

BANKALAR “HOŞGELDİN!..” DİYOR

HSBC: Banka şubelerinden Modern Hesap açan müşterilerine ilk aya özel yüzde 12 hoş geldin faizi veriyor. İnternet Bankacılığı’nı kullanarak 15 Mayıs–15 Haziran tarihleri arasında yine Modern Hesap açanlara ise yüzde 12.25 hoş geldin faizi uygulanıyor. Banka, HSBC’nin Büyük Adımı’na dahil olan müşterilerine ise Modern Hesap’ın hoş geldin faizini sürekli uyguluyor.

ANADOLU BANK: Anadolubank hiç hesap açmamış veya 2014 yılında hiç hesap hareketi olmayanlar için hoş geldin faizi uyguluyor. 100 bin ile 250 bin TL arasında mevduatı bulunanlara yüzde 11.25 faiz uygulayan banka, 50 bin dolar ile 125 bin dolar arasında döviz hesabı bulunanlara ise yüzde 2.75 faiz veriyor. 

İŞ BANKASI: 100 bin TL’si bulunan müşterilerine 32 gün vade için yüzde 9.75 hoş geldin faizi veriyor. Aynı para tutarında vade uzadıkça faiz oranı da düşüyor. 

TEB: TEB Marifetli hesap kapsamında 30 gün için müşterilerine yüzde 11.85 faiz veriyor. Aynı hesap ikinci kez bağlandığında ise faiz oranı yüzde 9.25’e düşüyor. Banka klasik mevduat hesabında ise 100 bin TL ve üzeri için 32-45 gün vadeye yüzde 11.25 faiz veriyor. 

VAKIFBANK: VakıfBank 100 bin TL’si olan ve ilk kez hesap açtıran müşterilerine 32 gün vade için yüzde 10.50, 92 gün vade içinse yüzde 10.40 faiz uyguluyor. 

FİNANSBANK: 32 gün için yüzde 10.70, 46 günden 60 güne kadar olan vadede ise yüzde 10.90 hoş geldin faizi uyguluyor. 

GARANTİ BANKASI: 32 gün için yüzde 9.85 hoş geldin faizi uyguluyor. Aynı hesap ikinci kez bağlanıyorsa faiz oranı yüzde 9.60’a iniyor. Öte yandan banka üç ay vadeli mevduata ise halen yüzde 9.60 faiz veriyor. Şube yetkilileri bir hafta önce bir ay vadeli mevduata ise yüzde 10 faiz verdiklerini söylüyor. 

ZİRAAT BANKASI: 100 bin ile 200 bin TL arasındaki mevduatlara 32 ile 45 gün arasına yüzde 10 faiz veriyor. Bankanın aynı dönem ve tutar için hoş geldin faizi ise yüzde 10.10. 

DENİZBANK: 32 ile 91 gün vadeli mevduata yüzde 10.70 hoş geldin faizi veriyor. Aynı hesap ikinci kez bağlandığında ise faiz oranı maksimum yüzde 10’a iniyor. 

AKBANK: 28-35 gün vadeli mevduata yüzde 11 faiz hoş geldin faizi uyguluyor. Aynı para ikinci kez bağlandığında ise faiz oranı yüzde 10’a iniyor. 

Recep ATAKAN / Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı 
“Hoş geldin faizi yerini e-mevduata bırakacak”


2015 yılında devreye girecek olan Basel 3’e göre, bankaların mevduat sigorta fonuna tabii olan -yani 100 bin TL’ye kadar- mevduat tabanı ne kadar geniş olursa o kadar avantajlı olacak. Bu da bankaları yeni müşteri edinimine teşvik ediyor. 

Bu nedenle son yıllarda bankalar mevduat tabanını genişletebilmek amacıyla reklam maliyetini ‘tanışma faizi’ veya ‘hoş geldin faizi’ adı altında müşteriye daha yüksek faiz olarak vermeyi tercih ediyor. Ancak bunlar sadece müşteriye bir ay süreyle veriliyor. Daha sonra faiz normal seviyeye iniyor. Ayrılmak isteyenlere de farklı maliyetler çıkartılabiliyor. Bence bu hoş geldin faizi uygulaması bir süre sonra yerini internet bankacılığına yani e-mevduata bırakacak. Uzun süre sürdürülebilir görünmüyor. 

Şu anda bazı bankalar tanışma faizini artırmış görünüyor. Ancak genel olarak mevduat faizlerinde düşüş var. Haziran ayında Merkez Bankası’ndan yeni bir faiz indirimi daha bekleniyor. Bu beklenti gerçekleşirse mevduat faizlerini daha da aşağı çeker. Önümüzdeki dönemde mevduat faizleri daha da düşeceği için benim tasarruf sahiplerine önerim, bu faizlerle uzun vadeli mevduat yapmaları yönünde. 

Taylan TURAN / HSBC Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı 
“Mevduat faizlerinde düşüş sürebilir”


Yılbaşından bugüne kadar geçen süreçte mevduat faizleri oldukça hareketli bir dönem geçirdi. Yılın ilk aylarında özellikle gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarını normalize edeceği beklentileriyle, dış finansman ihtiyacı yüksek ülkelere ilişkin artan kaygılar ve Türkiye özelinde yerel seçimler nedeniyle artan risklere bağlı olarak TL’de sert değer kayıpları yaşandı. Bu durum mevduat sahiplerinin portföylerindeki döviz ağırlığının artmasına neden oldu. Ardından Merkez Bankası’nın ocak sonunda gerçekleştirdiği olağanüstü Para Politikası Kurulu toplantısında yaptığı agresif faiz artırımlarına rağmen döviz talebi, 2014’ün ilk çeyreğinde de devam etti. Bu dönemde TL cinsi mevduatlar yüzde 3 seviyelerinde azalırken, döviz tevdiat hesapları yüzde 8.2 artış kaydetti. Yerel seçimlerin ardından ilk çeyreğe göre rahatlayan piyasalar ve Merkez Bankası’nın mayıs ayındaki faiz indirimi sonrasında piyasa faizlerinde yaşanan düşüşler, mevduat faizlerinde de gerilemeye neden oldu. 

Avrupa Merkez Bankası’nın 5 Haziran’daki faiz indirim kararı ve euro likiditesine ilişkin aldığı aksiyonlar, önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarını hızlandırabilir. Bu durum Merkez Bankası'nın faiz indirimi konusunda daha rahat davranmasına neden olabilir. Buna ek olarak Avrupa Bölgesi'nde likiditenin bol ve maliyetinin ucuz olması Türk bankacılık sisteminin kaynaklara ulaşımını kolaylaştırabilir. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda mevduat faizlerinde kısa ve orta vadede düşüş eğiliminin devam edeceğini düşünüyoruz.

Evren CANTÜRK / Odeabank Bireysel Bankacılık Varlık Yönetimi Direktörü
“Müşterinin kazandığı bir dönem”


Tanışma faizlerinin seviyesini genelde iki şey etkiliyor. Birincisi, genel mevduat faizlerindeki yükseliş ve düşüşler... Geçen kasım-aralıkta özel bankacılık müşterilerine yüzde 8’ler seviyesinde verilen en yüksek mevduat faizleri, genel piyasa hareketlerine paralel olarak mart ayında yüzde 12’nin de üstüne çıkmıştı. Şimdi tekrar yüzde 11 veya altı seviyelerine indi. Tanışma faizleri de bu dalgalanmaya paralel hareket ediyor. İkinci etken ise, bankalar arasındaki müşteri kazanma rekabeti… Pazar sürekli büyüse de her banka kendi payını artırmak ve birbirlerinden müşteri çalmak istiyor. Artık artan rekabete bağlı olarak birçok banka kendi tanışma faizini artırma gereği duyuyor; dolayısıyla rekabetin arttığı ve sonuçta müşterinin kazandığı görülüyor.

Odeabank’ı bu konuda diğer birçok bankadan ayıran önemli bir fark ayrı bir tanışma faizi veya hoş geldin faizinin olmaması. Bu bilinçli bir strateji, çünkü bizim normal faizimiz zaten tanışma faizi. Bu doğrultuda eğer piyasadan iyi bir faiz oranımız varsa bunu geçici olarak ve sadece belli bir gruba değil, eski yeni müşteri ayırmadan istikrarlı olarak vermeyi hedefledik. İlk çıkış yaparken amacımız mevduat faizlerinde en yüksek olmayan ama her zaman avantajlı faiz sunuyor olmaktı. Hatta özel bir kampanyamız, avantajlı bir teklifimiz olursa, bunları sunmaya bizimle daha uzun süredir çalışan sadık müşterilerimizden başlıyoruz. 
 
Esin Çetinel/Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde