Hollandalı ‘sıfırdan’ banka için BDDK’yla görüşüyor

Hollandalı ‘sıfırdan’ banka için BDDK’yla görüşüyor

Hollandalı finans devi Rabobank’ın, BDDK ile Türkiye’de sıfırdan bir banka kurmak için lisans görüşmeleri yürüttüğü öğrenildi. Rabobank’ın 2005’te Şekerbank’ı alma girişimi sonuçsuz kalmıştı

Hollandalı ‘sıfırdan’ banka için BDDK’yla görüşüyor
16px
24px
11.03.2011 08:23
ABONE OLgoogle

Dünyanın en büyük finans kurumlarından Hollandalı Rabobank, Türkiye’de yatırıma hazırlanıyor. 2005 yılında Şekerbank’a talip olan ancak satış anlaşması mahkemeden dönen Rabobank, Türkiye’de sıfırdan bir banka kurmak için Ankara’da görüşmeler yürütüyor.  

Şekerbank macerasının ardından 2 yıl önce de Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği ile yatırım için dirsek temasına geçen Rabobank, Ekim 2010’dan itibaren ise Türkiye operasyonu için tekrar düğmeye bastı.

Adabank’ta risk gördü

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile lisans görüşmelerini ‘İkinci Başkan’ düzeyinde yürüten bankanın BDDK’dan “300 milyon dolar sermaye getirirseniz, lisans alabilirsiniz” yanıtını aldığı öğrenildi. Banka yönetiminin, şu sıralar Türkiye pazarına hangi alana yoğunlaşarak girmenin daha avantajlı olacağını tartıştığı belirtiliyor. BDDK ile iki kez masaya oturan Rabobank yetkililerinin, “Türkiye’ye girme konusunda kararlıyız. Ticari bankacılık ya da perakende bankacılıktan hangisi üzerine yoğunlaşacağımıza karar vermemiz gerekiyor. Bu kararın ardından işlemlere başlayacağız” dediği öğrenildi.

Türkiye temsilciliği de bulunan Rabobank’ın önce Adabank’ı satın almayı düşündüğü ancak BDDK’nın “Adabank’ı 90 milyon dolara alsanız bile, 200 milyon dolar sermaye koymanız gerekli” mesajının ardından Adabank’tan vazgeçtiği belirtildi. Ayrıca Adabank’ı almanın risk içerdiğini düşünen bazı Rabobank yetkililerinin, “Adabank ile ne aldığınızı tam olarak bilemiyorsunuz. Sıfırdan yeni bir banka kurmak daha az riskli” dediği öğrenildi. Bu yıl Türkiye bankacılık sektörüne girmeyi planladığı belirtilen Rabobank’ın hızla şubeleşmeyi hedeflediği de kaydedildi.

Gıda ve tarım ağırlıklı bir müşteri portföyüne sahip olan Rabobank’ın dünyanın en büyük 25 finans kuruluşu arasında olduğu belirtiliyor.

2.8 milyar euro kâr

Banka geçen yıl net kârını yüzde 26 artırarak 2.8 milyar euro’ya taşıdı. 59 bin çalışanı olan Rabobank kurumsal ve perakende bankacılıkta da uzman. 2010 verilerine göre bankanın 270 milyar euro’luk aktifi ve 131 milyar euro’luk mevduatı bulunuyor.

 2004’ten beri yeni lisans yok

Türkiye’de 2004 yılından bu yana bankacılık lisansı verilmiyor. Bankacılık lisans başvurularına son 7 yıldır onay vermeyen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Bankacılık Yasası’ndaki ‘Banka kurmak için aranan sermaye şartı 30 milyon liradır’ hükmüne rağmen en az 300 milyon dolar sermaye getirilmesi şartını arıyor. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin bu konudaki son açıklamasında, “Gönlümüzden geçen ve altına inmeyeceğimiz tutar, 300 milyon dolardır” demişti.  

Değişim sinyali geldi

Devlet Bakanı Ali Babacan da, geçen yıl yaptığı açıklamada yeni lisans verme konusunda çok seçici olduklarını, sektörde bankacılığı iyi bilen ve asla soru işareti olmayan kişi ya da kurumlar olması gerektiğini belirtmişti.

Bu açıklamada, AK Parti iktidarı döneminde yeni bir banka lisansı verilmediğini hatırlatan Babacan bu duruşlarını 2010’dan itibaren biraz değiştirdiklerini ve yeni lisanslara açık olduklarını söyleyerek, “Adımlarımızı çok dikkatli atmamız lazım. Çok muteber, saygın isimler, kurumlar olmadan sırf parayla bu işler olmaz. Başvurular, mevcut başvurular arasında çok ciddi, bizi tatmin eden bir tablo henüz yok. Böyle yoklayanlar, başvuranlar var ama” diye konuşmuştu.

Serkan Arman/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde