Hollanda'yla yeni kriz: Terör suçlamasına ne yanıt verdiler

Hollanda'yla yeni kriz: Terör suçlamasına ne yanıt verdiler

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Hollandalı gazeteci Johanna Cornelia Boersma'nın sınır dışı edildiğini bildirdi... Hollanda Savcılığı konuyla ilgili açıklama yaptı.

Hollanda'yla yeni kriz: Terör suçlamasına ne yanıt verdiler
16px
24px
18.01.2019 08:12
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Hollandalı gazeteci Johanna Cornelia Boersma'nın sınır dışı edildiğini bildirdi. Altun açıklamasında "Hollanda polisi tarafından istihbarat paylaşımı yapılarak, şahsın bir terör örgütüyle bağlantılı olduğu bilgisi verilmiş" dedi. Hollanda Savcılığı ise yaptığı açıklamada, Boersma hakkında soruşturma olmadığı ve iadesinin istenmediğini belirtti. Konu, Hollanda Meclisi'ne taşındı.

ALTUN: HOLLANDA POLİSİ TARAFINDAN İSTİHBARAT PAYLAŞIMI YAPILARAK...

Altun, gazeteci Boersma'nın, Hollanda polisinin "terör örgütüyle bağlantılı olduğu" istihbaratını paylaşması üzerine sınır dışı edildiğini söyledi.

Öte yandan, Odatv'nin Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edindiği bilgilere göre, gazeteci Johanna Cornelia Boersma'nın El Nusra ile ilişkili olduğu iddia edildi.   Türkiye, Hollandalı ekonomi muhabirini sınır dışı etti

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, gazeteci Johanna Cornelia Boersma’nın sınır dışı edilmesi hakkında Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklama şu şekilde:

"Ülkemizde Hollanda gazetesi Het Financieele Dagblad muhabiri olarak görev yapan Johanna Cornelia Boersma, bu sabah sınır dışı edilmiştir.

Sınırdışı kararının, kendisinin Türkiye’de gerçekleştirdiği gazetecilik faaliyetleriyle ilgisi bulunmamaktadır. İlgili makamlarımızla bir süre önce Hollanda polisi tarafından istihbarat paylaşımı yapılarak, şahsın bir terör örgütüyle bağlantılı olduğu bilgisi verilmiş; tarafımızdan şahsın Türkiye’ye giriş ve çıkışları hakkında bilgi talep edilmiştir.  

Son yıllarda PKK ve DEAŞ başta olmak üzere terör örgütlerinin hedefinde bulunan ülkemiz, iki binin üzerinde masum vatandaşını teröre kurban vermiştir. Nitekim bugüne kadar uluslararası ortaklarımızın da desteğiyle terör örgütleriyle bağlantılı on binlerce şahıs hakkında tahdit kararı aldık. Karşı karşıya bulunulan tehdidin ciddiyeti sebebiyle Hollanda gibi dost ve müttefik ülkelerle işbirliği yapıyor, ulusal güvenliğimizin ve Avrupa’nın güvenliğine yönelik tehditlerin tespiti ve engellenmesi için onların görüşlerinden faydalanıyoruz. Bu alanda işbirliğinin tüm terör örgütlerine karşı devam etmesini temenni ediyoruz." 

HOLLANDA SAVCILIĞI’NDAN AÇIKLAMA: TERÖR ŞÜPHELİSİ DEĞİL İADESİNİ İSTEMEDİK

Hollanda Savcılığı, Türkiye'nin "terör örgütüyle bağlantılı olduğu gerekçesiyle" sınır dışı ettiğini duyurduğu gazeteci Boersma'nın iadesinin talep edilmediğini ve Boersma'nın "terör şüphelisi" olmadığını açıkladı.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre; savcılıktan yapılan açıklamada, Boersma ile bir grup şüpheli hakkında kısa süre önce Türk makamlarından bilgi istendiği belirtildi. Açıklamada ayrıca Boersma'nın "terör şüphelisi" olmadığı belirtildi.

Savcılık sözcüsü, gazetecinin Perşembe sabahı vardığı Amsterdam Schiphol Havalimanı'nda gözaltına alınmadığını söyledi. Sözcü, Boersma hakkında herhangi bir soruşturma olup olmadığı hakkında ise açıklama yapmadı.

Hollanda Ulusal Savcılık Bürosu'ndan Hollanda basınına daha önce yapılan açıklamada, “Boersma, Hollanda'nın isteği üzerine sınır dışı veya iade edilmedi"denilmişti.

KONU HOLLANDA MECLİSİNİN GÜNDEMİNE TAŞINDI

Hollanda'da hükümet ortağı Demokratlar 66 Partisi (D66) ile Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) ise Boersma'nın sınır dışı edilmesini meclis gündemine taşıdı. İki parti tarafından Dışişleri Bakanı Stef Blok'un yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde, Boersma'nın, sınır dışı edilmesinin gerekçesi soruldu.

Hollanda'da yayımlanan ekonomi gazetesi Het Financieele Dagblad (FD) gazetesinin yanı sıra Trouw gazetesi ile One World dergisinin Türkiye muhabirliklerini de yapan Boersma, bir süredir İstanbul'da yaşıyordu. 

“TÜRKİYE'DEKİ GAZETECİLERİN İŞLERİNİ RAHATSIZ EDİLMEDEN YAPAMAMASI SON DERECE ÜZÜCÜ”

Het Financieele Dagblad gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Jan Bonjer, sınır dışı edilme kararı karşısında derin bir şaşkınlık yaşadığını söyledi.

Bonjer, Hollanda Televizyonu'na yaptığı açıklamada, "Ans, çalışmalarını akıllıca ve sorumlu bir şekilde yaptı. Sınır dışı, basın özgürlüğünü açıkça ihlal eden bir önlem. Türkiye'deki gazetecilerin işlerini rahatsız edilmeden yapamaması son derece üzücü" dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde