Hissesini 240 milyon dolara sattı

Hissesini 240 milyon dolara sattı

Cavit Çağlar, 1992'de kurulan BİS Enerji'deki yüzde 50 hissesini sattı. İşte alan kişi

Hissesini 240 milyon dolara sattı
16px
24px
08.01.2010 06:49
ABONE OLgoogle

TMSF, Cavit Çağlar'ın BİS Enerji'deki yüzde 50'lik payını şirketin diğer yarısına sahip olan Muammer Ağım'a sattı. Çağlar'ın fona borcu 1.4 milyar dolara indi

İşadamı Cavit Çağlar'ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen enerji şirketi BİS Enerji Elektrik şirketi, 240 milyon dolara şirketin yüzde 50 ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı olan Muammer Ağım tarafından alındı.

Şirketin yüzde 50'lik hissesi TMSF'ye geçtikten sonra, yerli ve yabancı başka yatırımcılar da santralı devralmak için Çağlar ve TMSF'nin kapısını çalmaya başladılar. Yurtdışından Alman RWE, uluslararası yatırım danışmanlık şirketi Merrill-Lynch ile birkaç ABD'li şirket ilgi gösterirken Arap sermayeli bazı enerji şirketlerinin de yine TMSF ile görüştüğü söylendi. Dün alınan bilgiye göre şirketin aynı zamanda yüzde 50 ortağı olan Muammer Ağım 240 milyon dolara şirketin yüzde 50 hissesini de alarak şirketin tek sahibi oldu.

Santral, Bursa'daki sanayi bölgesinin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Bu nedenle de müşteri ve üretim portföyü bir hayli yüksek.
Cavit Çağlar'ın TMSF ile olan ilişkisi 1999'da İnterbank'ın TMSF'ye devriyle başladı. 2004'te 1.6 milyar dolarlık borç üzerinden protokol imzalandı. Ancak plana göre yapılması gereken ödemeler gerçekleşmeyince, Çağlar'ın elindeki diğer şirketlere de el konulmaya başlandı.

Bugüne kadar yapılan ödeme 255 milyon dolar ile sınırlı kaldı. 2009'un şubat ayında BİS Enerji'deki Çağlar'ın hisseleri TMSF'ye devredildi. Bunun üzerine hisselerin satış süreci de başlamış oldu. Hisselerin satışından elde edilecek gelir, Çağlar'ın fona olan borcunun bir kısmının kapatılmasında kullanılacak.

 2010 GELİR HEDEFİ 550 MİLYON LİRA

BİS Enerji'nin elinde şu anda serbest piyasada faaliyeti olan en büyük özel sektör elektrik üretim santralı bulunuyor. 422 megavat kurulu gücündeki doğalgaz santralı 1993 yılında faaliyete geçti. Yılda 3 milyar 430 kilowatt saat elektrik üretimi yapıyor.

Bursa'da sanayi bölgesini besleyen santralin müşteri kitlesi geniş. Santralda üretilen elektriğin yüzde 12'lik kısmı organize sanayi içindeki ortaklara, yüzde 88'i ise kamunun elektrik iletim şirketi TEİAŞ ve dağıtım şirketi TEDAŞ iletim hatlarına veriliyor. 2010 yılında santralda üretilen elektriğin satışından 560 milyon lira gelir elde edilmesi bekleniyor.

ÇAĞLAR GRUBUNDA TMSF SÜRECİ

-  Cavit Çağlar'ın sahibi olduğu Nergis Holding, önce Çukurova Holding'den İnterbank'ı alarak finans sektörüne girdi. Ardından NTV, Olay gazetesi ve Olay TV'yi kurdu. 1997'de Dinç Bilgin ile birlikte özelleştirilen Etibank'ı aldı.
-  Bir süre sonra tekstil krizine yakalandı. Sahibi olduğu İnterbank'a 1999'da el kondu. Çağlar, bu karardan hemen önce NTV'yi Doğuş'a sattı ve Etibank'taki yüzde 50 hissesini Bilgin'e devretti.
-  2008'de Çağlar'ın ödenmeyen borç taksitleri nedeniyle şirketlerine de el konuldu. Yasemin Turizm'in yüzde 75'i fona geçti. BİS Enerji 2009'da fona devroldu. Olay Radyo ve Televizyon, Çağlar Holding, Olay Medya ile Yeşim Turizm devralındı.
-  Çağlar ile 2004'te 1.6 milyar dolarlık ödeme protokolü yapılmıştı. Bugün itibariyle yapılan tahsilat 255 milyon dolarla sınırlı kaldı.

Nevin Donat/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde