Hisarcıklıoğlu Washington'da önemli uyarıda bulundu

Hisarcıklıoğlu Washington'da önemli uyarıda bulundu

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Washington'da German Marshall Fund'da konuştu: Şu an bir de İran'la tansiyon yükseltilmemeli

Hisarcıklıoğlu Washington'da önemli uyarıda bulundu
16px
24px
18.12.2012 08:48
ABONE OLgoogle

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İran ile yapılan petrol ve gaz ticaretine değinerek, bu ülkeye altın ile ödeme yapılmasına yaptırımlar gelmesi halinde Türkiye'nin petrol ve gaz ticaretinde Rusya'ya daha bağımlı hale geleceğine dikkati çekti.
      Hisarcıklıoğlu, ABD'deki düşünce kuruşlarından German Marshall Fund'da (GMF) ''Türkiye'nin Yükselişi: Özel Sektör Bakışı'' başlıklı bir konuşma yaptı.
      Türkiye'nin ekonomik anlamda her açıdan yükselişte olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin son 10 yılda katettiği ekonomik atılımlardan bahsetti.
      Konuşması sırasında İran ile yapılan petrol ve gaz ticaretine de değinen Hisarcıklıoğlu, İran'a altın ile ödeme yapılmasına yaptırımlar gelmesi halinde bunun Türkiye'yi petrol ve gaz ticaretinde Rusya'ya daha bağımlı hale getireceğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, böylesi bir durumun Türkiye için önemli bir risk oluşturduğunu ve yatırım iklimine zarar vereceğini söyledi.
      Çözüm olarak Türkiye'nin ya İran'a bir ödeme yolu bulması ya da petrol ve gaz alımını Erbil, Hazar gibi yerlerle çeşitlendirmesi gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, buna karşın son dönemde Erbil ile Bağdat arasında artan tansiyonun Ankara-Bağdat hattına olumsuz etkilerde bulunduğunu dile getirdi.
      Hisarcıklıoğlu, Arap Baharı'nın beklenenden daha geniş boyutta, uzun vadeye yayılan ve daha kanlı bir süreç haline geldiğini, Yunanistan'dan başlayarak AB'nin içinde bulunduğu ekonomik krizin derinleştiğini, dünyadaki ekonomik krizin de devam ettiğini ve hatta derinleştiğini belirterek, ''Hala yolun sonunu göremiyoruz'' dedi.
      Türkiye'nin "kendisinin yaratmadığı bu zorluklarla" nasıl başa çıkacağına ilişkin görüşlerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, öncelikle, Türkiye'nin kendini orta gelirli bir ülke düzeyinden yüksek gelirli bir ülke düzeyine çıkarması gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, bunun için de Türkiye'nin yüksek teknoloji ülkesi konumuna yükselmesinin önemine işaret etti.
      İkinci olarak da, Türkiye'nin demokrasisinin kalitesini artırması gerektiğini belirten Hisarçıklıoğlu, bunun için de adalet ve eğitim sistemleri ile vergi reformuna odaklanılmasının önemine değindi.
      TOBB Başkanı, Türkiye'nin yeni Anayasa'ya da ihtiyacı olduğunu belirterek, bu noktada başlattıkları Anayasa Platformu hakkında bilgi verdi.
      Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasının ardından Anayasa Platformu'na dair hazırlanan sunum gösterildi.
     
     ''Türkiye'nin yeni anayasaya ihtiyacı var''
    
     Yeni Anayasa çalışmalarına ilişkin soru üzerine Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu ve bunun ilk sivil anayasa olacağını söyledi.
      Hisarcıklıoğlu, anayasanın her şeyin temelini oluşturduğuna ve bu çalışmanın ardından diğer reformların da yolunun açılacağına vurgu yaptı.
      Siyasi partilerin de yeni anayasa konusunda teşvik edilmesi gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, STK'lar olarak kendilerinin de bu yönde çaba gösterdiklerini kaydetti.
      Hisarcıklıoğlu, konuyla ilgili başka bir soru üzerine, Anayasa Platformu Vatandaş Toplantıları sonuçlarını anayasa çalışmalarını yürüten ilgili birimlerle paylaştıklarını söyledi. Türkiye'nin ekonomideki hedefinin yüksek teknoloji endüstrisi haline gelmek olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, bu alandaki ürünlerin telif haklarını korumak için yeni adalet sistemine ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.
      Türkiye'nin AB üyeliğine yönelik bir soru üzerine Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin dönüşümü açısından bu süreci hala önemli gördüklerini ve süreçte duraksama olmadığını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, kendileri açısından önemli olanın Türkiye'nin AB'ye üye olup olmaması değil, Türkiye'nin ekonomi, demokrasi gibi alanlarda belirli standartlara ulaşması olduğunu belirtti.
      Hisarcıklıoğlu, ayrıca, ABD ile AB arasında bir serbest ticaret anlaşması yapılmasının ardından Türkiye ile ABD arasında da bu yönde bir anlaşmanın hayata geçirileceği inancını dile getirdi.
     
    ''Ekonomik ayak her zaman gerilerde kaldı''
    
     Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilere de değinen Hisarcıklıoğlu, ilişkilerin ekonomik ayağının "her zaman gerilerde kaldığına" dikkati çekti. Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasındaki ticaretin istenilen seviyeye gelememesinde Türkiye olarak kendilerinin de eksikliklerinin olduğunu ama ABD'nin de yapması gerekenlerin bulunduğunu söyledi.
      TOBB Başkanı olarak hemen her yıl, iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi için adımlar atmak üzere ABD'ye ziyaretler düzenlediğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, Obama yönetiminden önceki yönetimlerin, şifahi olarak iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin öneminden bahsetmesine rağmen somut adımlar atmadıklarını ancak Obama yönetimiyle birlikte bu yönde bazı olumlu sinyaller almaya başladıklarını anlattı.
      Hisarcıklıoğlu, bu nedenle Türkiye-ABD ekonomik ilişkilerinin geleceğine iyimser baktığını söyledi.
      ABD ekonomisine ilişkin bir soru üzerine Hisarcıklıoğlu, ''mali uçurum'' tartışmalarını yakından takip ettiklerini, çünkü dünyanın en büyük ekonomisi olması nedeniyle ABD'deki gelişmelerin tüm dünyayı etkilediğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, bu meseleye hızla çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.
     
     ''Şu anda İran ile tansiyon yükseltilmemeli''
    
     Ortadoğu'daki gelişmelere dair soru üzerine Hisarcıklıoğlu, dünya barışı için Ortadoğu'da barışın olmasının şart olduğunu ve halihazırda zaten bölgede birçok problem mevcutken, buna bir de İran'la tansiyonun yükseltilmesinin eklenmemesi gerektiğini söyledi.
      Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde ekonomik açıdan bir sorun bulunmadığını, hatta artış görüldüğünü belirtti.
      Siyasi noktada da iki ülke arasındaki ilişkilerin gelecekte onarılması konusunda iyimser olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, iki ülkenin de bölgedeki tek demokrasi ve serbest piyasa ekonomisine sahip ülkeler olduğunu söyledi.
      Türkiye'nin Suriye ile ticari ilişkilerinin çok ileri boyutlarda olmadığını ancak Suriye'nin Ortadoğu'ya ihracat yolu açısından kendileri için önemli transit ülke olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, krizle birlikte bu yolun kapanmasının ardından Türkiye'nin Ortadoğu'ya ihracatında yeni yollar kullanıldığını, bunlardan birinin de İskenderun-Hayfa hattı olduğunu kaydetti.
      Hisarcıklıoğlu, siyasete atılıp atılmayacağına dair bir soru üzerine, işadamı olduğunu ve şu anda Türkiye'deki tüm işadamlarını temsil ediyor olmasının kendisi için yeterli bir onur kaynağı olduğunu ifade etti.
     

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde