Hisarcıklıoğlu Sudan'da: Ticaretin önündeki engeller kaldırılmalı

Hisarcıklıoğlu Sudan'da: Ticaretin önündeki engeller kaldırılmalı

Hisarcıklıoğlu, İslam Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu toplantısına katılmak üzere Sudan'a gitti

Hisarcıklıoğlu Sudan'da: Ticaretin önündeki engeller kaldırılmalı
16px
24px
01.12.2011 15:21
ABONE OLgoogle

İslam Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu toplantısına katılmak üzere, beraberindeki heyetle Sudan'a giden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İslam ülkeleri arasındaki ticaretin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir ile de görüştü.

      TOBB'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Hisarcıklıoğlu, El Beşir ile görüşmesinde, Türkiye'nin ekonomik başarısını ve ekonomik dönüşüm sürecini anlatarak, Sudan'daki Türk yatırımcıların sorunlarını gündeme getirdi. Sudan Devlet Başkanı El Beşir ise, Türkiye'nin ekonomik başarılarından gurur duyduklarını ve Türkiye'nin Sudan'daki ekonomik dönüşüm programına katkı sağlamasından mutlu olacaklarını belirtti. El Beşir, Türk yatırımcıları Sudan'da yatırım yapmaya davet etti.
      
     İslam ülkeleri arasındaki ticaretin önündeki engeller kaldırılmalı
     
     TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, İslam Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu'nda yaptığı konuşmada ise İslam ülkeleri arasındaki ticaretin önündeki engellerin kaldırılması üzerinde durdu. İslam ülkelerinde girişimciliğin teşvik edilmesi gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, güçlü ekonomi için kaliteli demokrasinin önemini vurguladı.

      Müslümanlar için sadece zengin olmanın önemli olmadığını, bu zenginliğin adaletli bir şekilde paylaşılmasının da büyük önem arz ettiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ''Komşumuz işsiz, aç, yoksulluk içinde yaşarken, biz buna kayıtsız kalamayız'' dedi.

      Değişen sistemlerin altında yatan tek nedenin işsizlik olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu soruna kayıtsız kalmamak için iş dünyasının daha fazla yatırım ve ticaret yapması gerektiğinin altını çizdi. Hisarcıklıoğlu erkeklerin yanında kız çocuklarının da ekonomik hayata dahil edilmesini isterken, bu konuda, Hazreti Muhammed'in hayatını örnek gösterdi.

      Doğal zenginliklerin ancak devletleri zengin ettiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, halkları zengin edecek tek yolun yatırım ve ticaretten geçtiğine ifade etti.
      
     Ticaret rakamlarının düşüklüğüne vurgu
     
     57 İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkenin dünya üretimi içindeki payının, Almanya'dan da Japonya'dan da daha düşük olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

      ''Üretim miktarımız gibi, ticaret rakamlarımız da son derece rahatsız edicidir. Dünya ticareti içindeki payımız %10,5'i geçmemekte. Kendi içimizdeki ticaret de 2010 yılı itibariyle toplam ticaretimizin ancak % 17'si.''
      Türkiye'nin Turgut Özal ile başlayan dışa açılma deneyimini anlatan Hisarcıklıoğlu, "Başlangıçta hepimiz korktuk. Rekabet edemeyiz sandık. Ama gördük ki, rekabet kaliteyi getirdi. Kalite daha fazla üretimi, istihdamı, ticareti ve zenginliği getirdi'' dedi.

      TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak, özel sektör gelişimi ve girişimcilik deneyimlerini, bilgi birikimlerini paylaşmaya hazır olduklarının altını çizerek, İslam Kalkınma Bankası ve İslam Ticaret ve Sanayi Odası'yla birlikte yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde