Hisarcıklıoğlu: Koruma tedbirleri arttıkça dünya ekonomisi daralıyor

Hisarcıklıoğlu: Koruma tedbirleri arttıkça dünya ekonomisi daralıyor

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, korumacılık tedbirleri arttıkça dünya ekonomisinin daraldığını vurgularken, “Korumacılık hızla kaldırılmalı ve dünya ekonomisinin motoru yeniden ticaret olmalı” dedi.

Hisarcıklıoğlu: Koruma tedbirleri arttıkça dünya ekonomisi daralıyor
16px
24px
04.08.2015 13:05
ABONE OLgoogle
ICC Türkiye’nin 61’inci Genel Kurulu’nda konuşan ICC Türkiye Milli Komitesi ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, korumacılık tedbirleri arttıkça dünya ekonomisinin daraldığını vurgularken, “Korumacılık hızla kaldırılmalı ve dünya ekonomisinin motoru yeniden ticaret olmalı” dedi. Hisarcıklıoğlu, “Pasta istediğimiz hızda büyümüyor. Bu da korumacı politikaları körüklüyor” diye konuştu.
 
ICC Türkiye Milli Komitesi 61’inci Genel Kurulu TOBB Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Genel Kurulun açılış konuşmasını gerçekleştiren ICC Türkiye Milli Komitesi ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, 2008 küresel krizinden beri küresel ekonomide istikrar sağlanamadığından söz ederek, “Bir taraf düzelirken, öbür tarafta problemler başlıyor. 2015’e girerken ABD toparlanıyor, işler düzelecek derken, tamamen farklı bir ortamla karşılaştık. Euro-Dolar paritesindeki değişim, petrol fiyatlarındaki hızlı düşüş tüm ülkeleri farklı farklı etkiledi. Bu karmaşadan da bizim gibi yükselen piyasa ekonomileri
en kötü etkilenenler oldu” dedi.
 
Arjantin, Brezilya, Rusya ve Çin ekonomilerindeki sıkıntılardan örnekler veren Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Bu gelişmeler ICC olarak en önem verdiğimiz konu olan küresel ticareti vuruyor. Geçmiş yıllarda ticaret küresel büyümenin motoruydu. 90’lı ve 2000’li yıllarda küresel ticaretin %7-8 ortalamayla arttığı dönemleri yaşadık. Ama son yıllarda bu oran %4,2’ye kadar düştü.  Bir başka deyişle, pasta istediğimiz hızda büyümüyor. Bu da korumacı politikaları körüklüyor. Sadece geçtiğimiz yıl, 4,436 korumacı önlem tespit edilmiş, ve bunların 2,999 tanesi G20 ülkeleri tarafından yapılmış. Kısacası, küresel ekonomide dalgalı seyrin devam ettiği bir dönemdeyiz.”
 
B20’nin çalışmaları
 
Bu yıl Türkiye’nin G20 Dönem Başkanı, kendisinin de bu organizasyonun iş dünyası kanadı B20’nin Başkanı olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu bu platformdaki çalışmalar hakkında da bilgi verdi. B20’de 6 görev gücü ile faaliyetlere başladıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, “Görev güçlerimizin beşi; ticaret, altyapı ve yatırımlar, büyümenin Finansmanı, İstihdam ve Yolsuzlukla Mücadele Görev Güçleri daha önceki dönem başkanlıklarında da mevcuttu. Ancak B20 Türkiye olarak geçmiş yıllarda örneği görülmemiş bir ilke imza attı. KOBİ’ler ve Girişimcilik Görev Gücü’nü kurduk. Ülkemizin bu son derece önemli toplantılar silsilesine ev sahipliği yapma fırsatını değerlendirmek istedik. Ekonominin temeli olan KOBİ’lerin sesini daha çok duyurabilmek için harekete geçtik. Çünkü bugüne kadar, küresel üretimin yaklaşık yarısını gerçekleştiren KOBİ’ler, G20/B20 gündeminde neredeyse hiç yoktu. Biz de KOBİ’leri küresel arenada görünür kılmayı bir borç bildik. KOBİ’ler ve Girişimcilik Görev Gücü’ne ek olarak ICC ve Dünya Odalar Federasyonu işbirliğinde Dünya KOBİ Forumu’nu kurduk” diye konuştu.
 
ICC’nin misyonu
 
ICC’nin çalışmalarına ilişkin de bilgilendirmede bulunan Hisarcıklıoğlu, temel misyonun tüm dünyada kabul gören ve ticarette ülkeler arasındaki farklı uygulamaları kaldırmayı amaçlayan iş kuralları oluşturmak olduğunu vurguladı.
 
Komite olarak, ICC kurallarını ve düzenlemelerini Türk iş dünyasına tanıtmak amacıyla aydınlatıcı seminer, konferans ve eğitimler düzenlediklerini bildiren Hisarcıklıoğlu, ICC’nin iş dünyasına sunduğu en önemli hizmetlerden birisinin de, uyuşmazlıkların çözümü alanında yürüttüğü çalışmalar olduğunu söyledi. ICC Türkiye Milli Komitesi ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu yıl içerisinde Tahkim Divanı’na 794 yeni başvuru yapıldığı ve 494 davanın karara bağlandığı bilgisini verdi.
 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde