Hisarcıklıoğlu: B20'nin bir dakika bile dinlenmeye tahammülü yok

Hisarcıklıoğlu: B20'nin bir dakika bile dinlenmeye tahammülü yok

B20 Türkiye ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Küresel büyüme oranları düşük, işsizlik oranları yüksekken B20'nin bir dakika bile dinlenmeye tahammülü yok" dedi.

Hisarcıklıoğlu: B20'nin bir dakika bile dinlenmeye tahammülü yok
16px
24px
03.06.2015 12:35
ABONE OLgoogle
20 Görev Güçleri Ortak Toplantıları’nın ikincisi Paris’te yapıldı. G20’ye üye olan-olmayan yaklaşık 300 katılımcının yer aldığı ve küresel ekonomideki sorunların ele alındığı toplantıda ‘genç işsizliğinin ve kadınların işgücüne katılımının iyileştirilmesi’ önerisi ilk sırada yer alarak önemini ve aciliyetini gösterdi.
 
B20 Türkiye ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Küresel büyüme oranları düşük, işsizlik oranları yüksekken B20'nin bir dakika bile dinlenmeye tahammülü yok" ifadesini kullanırken, BIAC Başkanı Phil O'Reily, OECD Genel Sekreteri Angel Gurria ve G20 Türkiye Sherpası Ayşe Sinirlioğlu da B20’ye ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.
 
 B20 Türkiye Dönem Başkanlığı kapsamında, B20 Türkiye 2. Görev Güçleri Ortak Toplantısı Paris'te yapıldı.

OECD ve BIAC'ın B20 Türkiye ile birlikte düzenlediği ve yaklaşık 300 küresel aktörün katıldığı toplantıda Görev Güçleri’nin önerileri oylanarak önem sıralaması belirlendi.
‘Genç işsizliğinin ve kadınların işgücüne katılımının iyileştirilmesi’ önerisi % 82 oranındaki oyla en üst sırada yer aldı.
 
Toplantıda bir konuşma yapan B20 Türkiye ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, söz konusu süreci ve görev güçlerinin önerilerini detaylandırdı.

Hisarcıklıoğlu, "Küresel büyüme oranları düşük, işsizlik oranları ise yüksekken B20'nin bir dakika bile dinlenmeye tahammülü yok" dedi. 

Bu kapsamda, Türkiye dönem başkanlığının temel felsefesi olan yatırım, kapsayıcılık ve uygulama alanlarına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, bu yaklaşımların küresel krizin yavaş da olsa aşılmasında büyük yardımı olduğunu belirtti.

Hisarcıklıoğlu ayrıca, B20 Türkiye'nin politika geliştirme çabalarına ve aynı doğrultuda birçok ülkede iş dünyasının sorun ve önerilerini anlamak ve onları sürece dâhil etmek için yapılan bölgesel danışma toplantılarına dikkat çekti.
 
Hisarcıklıoğlu, Görev Güçleri’nin önerilerini anlattı
 
Hisarcıklıoğlu konuşmasında, görev güçlerinin önerilerini tek tek özetledi. Ticaret Görev Gücü’nün, küresel ticareti daha da kolaylaştırmak için ısrarcı olacağını ve bu amaçla oluşturulan Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması'nın yaygın olarak imzalanması gerektiğini söyledi.

KOBİ’ler ve Girişimcilik Görev Gücü'nden de bahseden Hisarcıklıoğlu, "B20 KOBİ’lerin küresel pazarlara daha iyi entegre olabilmesini bir ihtiyaç olarak değerlendirmekte" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu bu kapsamda kurulan Dünya KOBİ Forumu'nun önemine işaret etti.
Hisarcıklıoğlu İstihdam Görev Gücünün önceliklerini de genç işsizliği ve iş gücüne kadınların katılım oranlarının iyileştirilmesi olarak açıklarken, Büyümenin Finansmanı Görev Gücü içinse "Bu görev gücünün temel amacı KOBİ finansmanını güçlendirmek" dedi.

Altyapı ve Yatırımlar Görev Gücü’nün önerilerini sıralayan Hisarcıklıoğlu, yatırım ekosistemini iyileştirmenin önemine vurgu yaptı.

Hisarcıklıoğlu son olarak, Yolsuzlukla Mücadele Görev Gücü’nün öne çıkan konusu G20 ülkeleri arasında şeffaf dijital gümrük prosedürlerinin ve sınırlararası sistemlerin geliştirilmesi hakkındaki görüşlerini dile getirdi.
 
Diğer konuşmacılar
 
Toplantıda BIAC Başkanı Phil O'Reily da konuşmasında, B20'nin önemini ve Türkiye Dönem Başkanlığı'ndaki gelişmeleri anlatırken, OECD Genel Sekreteri Angel Gurria değişen dünyadaki mega trendler ve gelecek dönemleri şekillendirecek politika ihtiyaçlarından bahsetti.

G20 Türkiye Sherpası Ayşe Sinirlioğlu ise yatırım, kapsayıcılık ve uygulama ana noktalarına atıfta bulunarak, bunların içeriğine ilişkin bilgi verdi.

Sinirlioğlu'nun konuşmasının ardından her bir görev gücünün başkanları ve ilgili OECD temsilcilerinin katıldığı kısa soru-cevap formatındaki interaktif tartışmalar gerçekleştirildi.
 
Maliye Bakanları, Eylül ayında Ankara’da buluşacak
 
OECD ve BIAC'ın B20 Türkiye ile birlikte düzenlediği bu toplantıların ilki, geçtiğimiz Nisan ayında Washington'da gerçekleştirilmişti.

Paris’teki toplantı aynı zamanda, 3- 5 Eylül tarihlerinde Ankara’da yapılacak G20 ülkelerinin Maliye Bakanlarını bir araya getirecek zirve öncesinde B20 sürecinin kapsamlı bir şekilde ele alındığı son etkinlik oldu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde