Hesapladık, kitapladık faiz indirimleri cari açığı arttırıyor

Hesapladık, kitapladık faiz indirimleri cari açığı arttırıyor

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yaptıkları hesaplamalara göre faiz indiriminin cari açığa bir yardımı olmadığını aksine arttırdığını açıkladı.

Hesapladık, kitapladık faiz indirimleri cari açığı arttırıyor
16px
24px
19.01.2011 07:54
ABONE OLgoogle

Euromoney Zirvesi’nde konuşan Yılmaz, “İhracat olarak yaptığınız mal ve hizmetteki artış mı daha fazla? Yoksa kredi genişlemesinden dolayı yaptığınız ithalatın miktarı mı daha fazla sorusunun cevabını arıyoruz. Hesaplamalar, faiz oranlarını düşürmekten dolayı yabancıların ürettikleri mal ve hizmetlere olan talep sızıntısının daha fazla olduğunu gösteriyor” dedi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, faiz indirimlerinin cari açığı arttırıcı yönde etki yaptığını söyledi. Viyana’da başlayan Euromoney Konferansları kapsamında dün düzenlenen “Türkiye” yuvarlak masa toplantısına katılan ve bankacıların sorularını yanıtlayan Yılmaz, Perşembe günü yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) öncesinde önemli açıklamalarda bulundu. Durmuş Yılmaz, ihracatçıların TL’deki değerlenmenin önlenmesi icin faiz oranlarının düşürülmesini talep ettiklerini belirterek, şu önemli noktaların altını çizdi:

İki yönlü etkisi var

“Faiz indirimi yapıldığı zaman getirisi azaldığı için daha az kısa vadeli yabancı sermaye girişi olacağı ve bunun da TL’nin değerlenmesini önleyeceği söyleniyor. Evet, faiz indirdiğiniz zaman TL’deki değerlenme hız kesiyor. Fakat faiz oranını düşürdüğünüzde onun bir etkisi döviz üzerine ise diğer etkisi kredi piyasası üzerine oluyor. Faizi indirdiğinizde kredi ucuzlayacak. Kredi ucuzladığı için krediye olan talep artacak. Diyelim 3 ay ya da 1 yıllık dönemde yüzde 20 kredi büyümesi varsa bu yüzde 30`a çıkacak. Aradaki yüzde 10’luk kredi büyümesinin tamamı içeride üretilen mal ve hizmetlere mi gidecek, yoksa bir kısmı sızacak başka ülkelerin ürettiği mal ve hizmetlere mi gidecek?

İthalata sızıntı fazla

İhracat olarak yaptığınız mal ve hizmetteki artış mı daha fazla? Yoksa kredi genişlemesinden dolayı yaptığınız ithalatın miktarı mı daha fazla sorusunun cevabını arıyoruz. Yaptığımız hesaplamalar, faiz oranlarını düşürmekten dolayı yabancıların ürettikleri mal ve hizmetlere olan talep sızıntısının daha fazla olduğunu gösteriyor. Yani faiz indirimi cari açığa yardım etmiyor, artırıyor.”

Yılmaz, ünlü rapçi Notorious Big’den esinlendi

KATILIMCILARIN Merkez Bankası’nın Türk Lirası, faiz oranları ve cari açıkla ilgili hedeflerinin neler olduğu yönündeki soruları uzerine Durmuş Yılmaz, cari açıkla ilgili bazı hesaplamalar yaptıklarını ancak bunların bir hedef olmadığını anlattı. Merkez bankalarının çok sayıda hedef vermemeleri gerektiğini vurgulayan Yılmaz, bunun nedenini ise efsanevi rap şarkıcısı Notorious Big’in “More money, more problems” şarkısını andıran “Ne kadar hedef, o kadar sorun” sözleriyle açıkladı. Yılmaz, “Çünkü verdiğiniz hedefler piyasalar tarafından test edilmeye başlanıyor. Bu da finansal dalgalanmaların artmasına neden oluyor” diye ekledi.

Merkez bankaları yaratıcı olmalı

DURMUŞ Yılmaz, merkez bankalarının dünyada yaratıcı olmaları gerektiğini söyleyerek, “Döviz piyasalarını görmemezlikten gelemeyiz ama bir döviz hedefimiz yok. Kurlar tamamen serbest piyasa koşullarında belirleniyor. Ancak döviz rezervimizin miktarını artırmak istiyoruz çünkü diğer gelişmekte olan ülkelerde rezervlerin milli gelire oranı bizden daha yüksek” diye konuştu.

EUROMONEY ZİRVESİ’NİN EN POPÜLERİ

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bu yıl üçüncü kez katıldığı Euromoney Zirvesi’nin en popüler ismiydi. Yılmaz, Türkiye’nin kriz süresince gösterdiği performansla cok farklı konuma geldiğine işaret ederek, “Bu bize olan ilgiye de yansıyor” dedi.

Avrupalı bankacılara krizden çıkışın reçetesini verdi, zayıf halka olarak cari açığı gösterdi

AVRUPA’NIN tüm ülkelerinden birçok bankacı ve siyasetçinin katıldığı Euromoney zirvesine bu yıl Türkiye damgasını vurdu. Krizin etkisinden kurtulmaya çalışan Avrupalı bankacılar, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ı soru yağmuruna tuttu. “Avrupa Ekonomisinin Durumu” konulu oturuma konuşmacı olarak katılan Yılmaz, Türkiye’nin bu yıl yüzde 7-8 büyüyeceği tahminlerine atıfta bulunarak, “Türkiye’de büyüme öngörülerini biz açıklamıyoruz. Ancak bu bizim Merkez Bankası olarak bir tahminimiz olmadığı anlamına gelmiyor. Bizim de var ama bunu kamuoyuyla paylaşmıyoruz. Türkiye’nin bu yıl büyümesi oldukça yüksek olacak” diye konustu.

Yılmaz, bunun sırrını soran bankacılara ise Türkiye’nin büyüme reçetesini şöyle açıkladı: “Hanehalkı borç oranı oldukça düşük ve bankacılık sisteminin kredi verme kapasitesi yüksek. Faiz oranları tarihinin en düşük seviyelerinde. Tüm bunlar hızlı büyümeye katkı sağlıyor. Hızlı büyüme de istihdam yaratıyor ve işsizlik oranı giderek aşağıya çekiliyor.”

Panel Moderatörü ve Euromoney Konferansı Direktörü Richard Ensor, Yılmaz’ın bu sözleri üzerine “Ancak işsizlik oranınız hâlâ oldukça yüksek, bu hayal kırıklığına yol açmıyor mu?” sorusunu yöneltti. Yılmaz ise “Bu hayatın gerçeği. Avrupa’da yaşanan borç krizi nedeniyle Türkiye’nin ihracatı etkilendi. Türkiye’nin toplam ihracatı içinde Avrupa’nın payı yüzde 56 seviyelerindeydi, bu oran yüzde 50’ye kadar düştü. Ancak bu oran çok yüksek. Türkiye, ihracat pazarlarını çeşitlendirerek Avrupa’nın olumsuz etkisini en aza indirmeye çalışıyor” dedi.

Türkiye’deki olumlu gelişmeleri anlatan Yılmaz, “Zincirdeki en zayıf halka cari açık olmaya devam ediyor” dedi. Yılmaz, cari açık ve sıcak para girişini engellemek için tüm ekonomi birimlerinin koordineli şekilde önlemler aldığını sözlerine ekledi.

Ufuk Korcan/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde